. Ma Márk napja van.
Fényfikciók a Káptalan utcában
2020-08-07 14:26:52
 Fényfikciók  a Káptalan utcában

Fényfikciók a Káptalan utcában

Kisebb fényprojektek  valósuknak meg a koronavírus miatt elmaradt Zsolnay Fényfesztivál  helyett.

Az első ilyen a MúzeumUtcaPlusz programsorozatához  kapcsolódik. Augusztus 7. és 16. között esténként fénnyel fonják körbe a fényfestők  a Káptalan utca épületeit és fáit. A  pécsi, székesfehérvári és kaposvári művészek  összesen  öt alkotás lesz látható.

A kaposvári Fényhangár a  Kőkert – Martyn Ferenc Múzeum udvarban a Keltsd életre az udvar szobrait! elnevezésű fényinstallációjában érintéssel elevenednek  meg a nonfiguratív műalkotások. A szobrok érintés érzékeny kicsinyített másával vezérlik a vetítést és a hangzást, amitől a szobrok transzformálódnak és új értelmezést nyernek.

A székesfehérvári Fényszórók Visual!  csoport a  Káptalan utca fáinak lombkoronáját egyedi fényfestési technikát alkalmazva teszi lélegzővé. A szintén székesfehérvári Gonzo Visuals  a Zsolnay Múzeum falait teszi folyékonnyá  érintőképernyő segítségével létrehozott hullámokkal. A Vasarely Múzeum falára pedig az op-art, a geometria, a matematika, a rezgés és a vibrálás jegyében készítették el alkotásukat.

A Pécsi Fényfestő Műhely egy évtizede készít különböző technikákkal nagyformátumú üvegdiákat, analóg és digitális képeket, hogy azok naplemente után, a sötétedéssel óriási fényfalakká alakuljanak. Az elmúlt tíz év munkájának eredményeként raktárpolcok mélyén sorakoznak olyan üvegek, melyek egy-egy estére változtattak át épületeket, lüktettek együtt az estével, mostanra viszont a feledés homályába vesztek. A Múzeum Utca Plusz rendezvényre ezekről fújják le a port, hogy tíz napon át – napról-napra változva – bepillantást engedjünk a Pécsi Fényfestő Műhely munkáiba, miközben életre kelnek a rég elfeledett fények a múzeumi igazgatóság épületének külső  homlokzatán és belső udvarán.…

Az alkotások 20.30–24.00 között  lesznek láthatók MúzeumUtcaPlusz programsorozat ideje alatt.

Utoljára frissítve: 2020-08-07 14:28:11

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>