. Ma József napja van.
Fényfikciók a Káptalan utcában
2020-08-07 14:26:52
 Fényfikciók  a Káptalan utcában

Fényfikciók a Káptalan utcában

Kisebb fényprojektek  valósuknak meg a koronavírus miatt elmaradt Zsolnay Fényfesztivál  helyett.

Az első ilyen a MúzeumUtcaPlusz programsorozatához  kapcsolódik. Augusztus 7. és 16. között esténként fénnyel fonják körbe a fényfestők  a Káptalan utca épületeit és fáit. A  pécsi, székesfehérvári és kaposvári művészek  összesen  öt alkotás lesz látható.

A kaposvári Fényhangár a  Kőkert – Martyn Ferenc Múzeum udvarban a Keltsd életre az udvar szobrait! elnevezésű fényinstallációjában érintéssel elevenednek  meg a nonfiguratív műalkotások. A szobrok érintés érzékeny kicsinyített másával vezérlik a vetítést és a hangzást, amitől a szobrok transzformálódnak és új értelmezést nyernek.

A székesfehérvári Fényszórók Visual!  csoport a  Káptalan utca fáinak lombkoronáját egyedi fényfestési technikát alkalmazva teszi lélegzővé. A szintén székesfehérvári Gonzo Visuals  a Zsolnay Múzeum falait teszi folyékonnyá  érintőképernyő segítségével létrehozott hullámokkal. A Vasarely Múzeum falára pedig az op-art, a geometria, a matematika, a rezgés és a vibrálás jegyében készítették el alkotásukat.

A Pécsi Fényfestő Műhely egy évtizede készít különböző technikákkal nagyformátumú üvegdiákat, analóg és digitális képeket, hogy azok naplemente után, a sötétedéssel óriási fényfalakká alakuljanak. Az elmúlt tíz év munkájának eredményeként raktárpolcok mélyén sorakoznak olyan üvegek, melyek egy-egy estére változtattak át épületeket, lüktettek együtt az estével, mostanra viszont a feledés homályába vesztek. A Múzeum Utca Plusz rendezvényre ezekről fújják le a port, hogy tíz napon át – napról-napra változva – bepillantást engedjünk a Pécsi Fényfestő Műhely munkáiba, miközben életre kelnek a rég elfeledett fények a múzeumi igazgatóság épületének külső  homlokzatán és belső udvarán.…

Az alkotások 20.30–24.00 között  lesznek láthatók MúzeumUtcaPlusz programsorozat ideje alatt.

Utoljára frissítve: 2020-08-07 14:28:11

További híreink
Egységesen kezeli a rendezvényeket
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.
2024-03-19 02:13:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Európai szintű kezdeményezés
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a tüdőgyógyászatba.
2024-03-18 02:48:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2024-03-17 01:28:55, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Befejeződött a Lauber Dezső Sportcsarnok belső felújítása.
Bővebben >>