. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Fiatalok foglalkoztatását segítik
2014-09-09 22:02:56
Fiatalok foglalkoztatását segítik

Fiatalok foglalkoztatását segítik

Az Európai Bizottság képviselői Brüsszelben szeminárium keretében találkoztak  tizennyolc,  az ifjúsági garancia nevet  viselő  kísérleti projekt koordinátoraival, amelynek keretében  áttekintették azok eredményeit és tanulságait.


Annyi már most látható, hogy a kísérleti projektek kézzelfogható módon segítik az ifjúsági garancia - fiatalok munkába állítását elősegítő program - gyakorlatba történő átültetését. Egyebek mellett szorosabbra fűzik a munkáltatók és az iskolák közötti kapcsolatokat, valamint javítják az állami foglalkoztatási szolgálatok ifjúságtámogatási intézkedéseit.


Mint Andor László foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi összetartozásért felelős biztos  elmondta, az ifjúsági garancia strukturális reform, amely megköveteli a tagállamoktól, hogy minden szinten javítsák foglalkoztatáspolitikai teljesítményüket.  Hangsúlyozta, a kísérleti projektek tanúsága szerint ez a koncepció működőképes és eredményes. Az ifjúsági garancia a leggyorsabban végrehajtott uniós strukturális reformnak bizonyult. Az Európai Bizottság az ifjúsági garancia maradéktalan és gyors megvalósítása érdekében közvetlenül együttműködik valamennyi tagállammal.


Az elmúlt év decemberében indult útjára tizennyolc, az ifjúsági garancia megvalósulását szolgáló kísérleti projekt, amelynek  mindegyike egy éves  időtartamra szól, s  hét országban – Írországban, Olaszországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban – jelenleg is tart.  A program elsődleges célja, hogy a tagállamok olyan gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek, amelyek a későbbiekben felhasználhatók lesznek a nemzeti ifjúsági garanciaprogramjuk és az ahhoz kapcsolódó, az Európai Szociális Alap és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés segítségével megvalósított egyéb projektjeikhez.


Az Európai Unió Minisztereinek Tanácsa tavaly  április 22-én fogadta el az ifjúsági garancia létrehozásáról szóló ajánlást az Európai  Bizottság 2012 decemberi javaslata alapján, amihez az Európai Tanács 2013 júniusi ülésén támogatását adta. Az ifjúsági garancia keretében a tagállamok kötelesek biztosítani, hogy a fiatalok tanulmányaik befejezését, illetve munkahelyük elvesztését követően négy hónapon belül találjanak végzettségüknek, képesítésüknek és tapasztalataiknak megfelelő munkát, vagy lehetőséget kapjanak a jövőbeli munkakereséshez szükséges végzettség, képesítés és tapasztalat megszerzésére.


Mind a 28 tagállam benyújtotta az ifjúsági garancia bevezetése céljából kidolgozott nemzeti tervét, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy kiépítse az ifjúsági garanciarendszert. Az ifjúsági garancia 18 kísérleti projektje az Európai Parlament 2012-ben ismertetett kérése nyomán indult útjára.


Az ifjúsági garancia végrehajtásához a legfőbb finanszírozási forrást az Európai Szociális Alap biztosítja, ami évente több mint 10 milliárd euró összegű támogatást nyújt a tagállamoknak az unió  2014–2020-as költségvetési  időszakában. Az ifjúsági garancia megvalósítása kiemelt helyen szerepel az európai strukturális és beruházási alapok 2014–2020 közötti időszakban történő felhasználásáról kötött partnerségi megállapodásokban, ami eddig 16 tagországgal - Dánia, Németország, Lengyelország, Görögország, Szlovákia, Ciprus, Lettország, Észtország, Litvánia, Portugália, Románia, Bulgária, Franciaország, Hollandia, Cseh Köztársaság és Magyarország - jött létre. A többivel kötendő partnerségi megállapodást az Európai  Bizottság jelenleg vizsgálja.


Annak érdekében, hogy azok a régiók, amelyekben a legnagyobb problémát jelenti az ifjúsági munkanélküliség és inaktivitás, több uniós pénzügyi támogatást vehessenek igénybe, az Európai  Tanács és az Európai Parlament úgy határozott, hogy 6 milliárd eurós kerettel létrehozza az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést azon tagállamok támogatására, ahol az ifjúsági munkanélküliség meghaladja a 25 százalékot.  Ebből 3 milliárd euró az ifjúsági foglalkoztatás előmozdítására létrehozott új költségvetési tételből származik  - a pénzügyi keret elejére, 2014–15-re ütemezve - , ezt a későbbiekben legalább 3 milliárd euróval egészítik ki majd az Európai Szociális Alapból.


A kezdeményezés az Európai Szociális Alapból az ifjúsági garancia megvalósításához nyújtott támogatást kívánja erősíteni azzal, hogy közvetlen segítséget nyújt a 25 év alatti – vagy adott esetben, ha a tagállam helyesnek ítéli, 29 év alatti – nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő („NEET”) fiataloknak. A források lehetséges felhasználási módja például a fiatalok induló vállalkozásainak nyújtott pénzügyi vagy egyéb támogatás. A kezdeményezés támogathatja a fiatalok első munkatapasztalathoz, gyakornoki, ipari tanulói, oktatási vagy szakképzési lehetőségekhez juttatását is.


Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés forrásait 20 tagállam veheti igénybe, melyek egyes régióiban a fiatalok munkanélkülisége meghaladja a 25 százalékot. A források programozása a 2014–2020 közötti időszakban az Európai Szociális Alap keretében történik, a támogatás visszamenőleges hatállyal, a tavalyi évre   - 2013. szeptemberétől - is igénybe vehető. A nemzeti hatóságoknak azonban a nemzeti operatív programjukat jóváhagyásra  be kell nyújtaniuk az Európai Bizottsághoz, amelyben ismertetik, hogy a támogatás felhasználására milyen intézkedéseket hoztak.  Eddig kettő, az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezéshez kapcsolódó operatív programot fogadott el, Franciaországét) és Olaszországét. A programok előkészítése a többi tagállamban is jó ütemben halad.

Utoljára frissítve: 2014-09-09 22:03:38

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>