. Ma Emma napja van.
Figyelmeztető lövés dördült
2015-03-30 22:12:03
Figyelmeztető lövés dördült

Figyelmeztető lövés dördült

Ismét futamot nyert, huszonkét hónap elteltével a Ferrari a Forma-1-ben, ezúttal a 2015-ös Maláj Nagydíjon diadalmaskodtak az olaszok.


A győzelmet a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szállította a csapatnak. Sepangban a dobogóra rajta kívül a két Mercedes-szel versenyző pilóta, Lewis Hamilton és Nico Rosberg állhatott fel. Vettel csapattársa, a finn Kimi Räikkönen a negyedik helyen ért célba.


A futam rajtja az első három helyről induló pilóta szempontjából izgalommentesen zajlott le. Hamilton, Vettel és Rosberg annak ellenére jött el változatlan sorrendben a rajtrácsról, hogy utóbbi megpróbált a Ferrarival versenyző honfitárs elé kerülni. A hátsó fertályban viszont már más volt a helyzet, Maldonado defektet kapott, miután összeért az egyik előtte haladóval, a 11. helyről indult Räikkönen pedig három helyet rontott az indulásnál.


A második körben aztán a finn autóján is defektet kapott a bal hátsó kerék a célegyenesben, a Jégembernek egy teljes kört meg kellett tennie a Ferrari garázsáig, miután az előtte lévő Felipe Nasr-ral koccant. A következő körben a brazil újonc csapattársa, Marcus Ericsson csúszott meg az első kanyar féktávján, ennek következtében a svéd a kavicságyban kötött ki, ahová sikeresen elásta magát, ezért be kellett küldeni a biztonsági autót a műszaki mentés idejére. Ekkor elindult a kerékcserék sorozata, Vettel és az egyik Force India kivételével mindenki kereket cserélt. A biztonsági autó a verseny hatodik körében elhagyta a pályát.


Az 5-ös számmal köröző Ferrari ekkor állt először a mezőny élére és mivel a hatodik és kilencedik helyre, a pályára visszaérkező Mercedeseknek a teljes mezőny első felén át kellett hámozniuk magukat, ezért a senki által meg nem zavart Vettel körönként két másodpercet adva a második helyen akkor közlekedő Hülkenbergnek, el tudott szakadni a mezőnytől annyira, hogy később Hamilton és Rosberg már ne tudjon vele mit kezdeni.


Hátrébb is történtek érdekes dolgok. Massa rádión panaszkodott arra, hogy a motorja gyenge, Räikkönen utolérte a mezőnyt és elkezdett előre törni. A tízedik körben a finn már a 15-dik helyen haladt. Hamilton elől a második helyért megelőzte Hülkenberget és elindult Vettel után. A brit hátránya ekkor már 10 másodperc volt.


A négyszeres világbajnok 18. körben váltott először gumikat a Ferrari garázsa előtt, egy friss szett közepes keverékű gumit kapott és a harmadik helyre tért vissza, csak Rosberg és Hamilton előzte meg. Érdekesség, hogy ekkor az a McLaren is pontszerző helyen állt Alonso révén, amelynek mindkét autója később a garázsban kötött ki műszaki hiba miatt. Vettel a friss gumikon körönként két másodpercet adott az élen autózó Mercedeseknek, két kör alatt ledolgozta Rosberggel szembeni hátrányát, miközben a másik Ferrari is gyorsan verekedte át magát a mezőnyön.


Alonso a McLarennel a 22. körben kiállt, miután komoly műszaki hibáról kapott információt. A Mercedes gumikezeléséről árulkodó adat, hogy Vettel 3 kör alatt ledolgozta Hamiltonnal szembeni 7 másodperces hátrányát és csak azért nem a pályán előzte meg a britet, mert őt a 25. körben kihívták kerékcserére. Egy körrel korábban Räikkönen már a hatodik helyen tűnt fel Massa és Bottas mögött, akiket később megelőzött. Ekkor váltott Hamilton taktikát, aki a tervezettől eltérően nem a kemény, hanem a lágyabb gumi szettet kapta a kiállásnál abban a reményben, hogy ezzel megelőzhetik a Ferrarit.


A verseny kimenetelét meghatározó újabb eseményre a 38. körig kellett várni, addig a mezőny hátsó régióiban történtek kisebb-nagyobb események. Arról, hogy ez a vasárnap nem a Red Bullok napja volt az árulkodik a legjobban, hogy Ricciardo utasítást kapott a csapattól arra, hogy engedje el Kvijatot. Ez megtörtént volna, azonban az orosz saját maga intézte el, hogy ne valósuljon meg a helycsere, méghozzá oly módon, hogy ütközött a Red Bull párosa előtt haladó Nico Hülkenberg autójával, szegény németnek is kijutott a jóból, később őt büntették meg az eset miatt, mert a sportbírók szerint ő lökte meg az oroszt. Grosjean is megpróbálta megelőzni Pérezt, ám ezt a kísérletet a mexikói úgy hiúsította meg, hogy ő is meglökte versenyzőtársát, ezért őt is büntették később.


Közben Vettel az élen ellenőrzése alatt tartotta a versenyt, előnye a 31. körben már 18 másodperc volt Hamiltonnal szemben, akit további tizenegy másodperces hátránnyal követett az a Rosberg, aki visszavette a harmadik helyét Räikkönentől. A finn a 35. körben hajtotta végre újabb kerékcseréjét és mialatt az autóján dolgoztak a szerelők, Sebastian Vettel előnye 4 másodperccel csökkent az élen Hamiltonhoz képest. A német autóján a lágy keverékű gumik a 38. körben adták meg végképp magukat, ekkor hívta ki a csapat utolsó tervezett kerékcseréjére, mely után simán a második helyre tért vissza Rosberg elé a friss kemény keveréken.


A Mercedes németjének esélye sem volt előzni, hiszen ő már igencsak szenvedett a saját, régóta használt kemény keverékű gumijain. Egy körrel később Hamilton is friss gumikat tetetett az autójára, ám mivel neki nem maradt alig használt közepes szettje, más választás nem lévén kemény keveréket kapott, emiatt meglehetősen bosszúsan reklamált rádión a versenymérnökének. A Mercedesnél uralkodó zavart jelezte, hogy a 40. körben Hamiltonnal közölték, hogy Rosberget szeretnék kerékcserére hívni, mindezt az után, hogy 1:43.2-es kört kértek tőle, amit meg is kapott a csapat, hiszen 1:43.161-gyel sikerült megfutnia a verseny addigi leggyorsabb körét. A címvédő nem is értette a kialakult helyzetet. A 42. kört is első helyen kezdte Vettel, miközben Button arra panaszkodott, hogy elszállt az erő, a hajtás a Honda motorból, ezért a csapata kihívta őt a garázsba, Button számára tehát ekkor véget ért a maláj nagydíj.


Az utolsó 14 körben már nem sok minden változott, Hamilton Vettel utoléréséért tett meg mindent és nyírta ki ezért a gumikat az autóján, Rosberg pedig ugyanezt megtette csapattársa megelőzése érdekében és bár közelebb férkőzött, végül az ő abroncsai is elkoptak, esélye már nem maradt a képzeletbeli ezüstérem megszerzésére. Az 53. körben egy mindennél beszédesebb eseményre került sor a pályán, Vettel ugyanis kört adott korábbi csapata jelenlegi versenyzőinek, 9-10. helyen haladó Kvijatnak és Ricciardónak, ezzel fogalmazva meg markáns üzenetet azok számára, aki szerint a Ferrari, a mezőny többi tagjához hasonlóan soha nem fogja utolérni a Mercedest. Az utolsó előtti körben Bottas még helyet cserélt Massával egy szép csata végeredményeként, ezzel kialakítva a végső sorrendet.


A Ferrari 2013 májusa után Vettellel a volánja mögött ismét futamot nyert, ráadásul úgy, hogy önerőből és taktika terén is megverte a két Mercedest. Räikkönen negyedik lett, a két Williams az ötödik és hatodik helyen zárt, az utolsó négy pontszerző helyre pedig sorrendben Verstappen, Sainz, Kvijat és Ricciardo érkezett be. A Toro Rossóval versenyző két újonc tehát szintén megelőzte a Red Bullt. Folytatás két hét múlva következik, április 12-én Kínában, azon belül is Sanghajban versenyez majd a mezőny.


A végeredmény (pontszerzők):
1. Vettel
2. Hamilton
3. Rosberg
4. Räikkönen
5. Bottas
6. Massa
7. Verstappen
8. Sainz
9. Kvijat
10. Ricciardo
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2015-03-30 22:14:50

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>