. Ma Őrs napja van.
Finisszázzsal zárul a Csontváry 170 kiállítás Pécsen
2023-11-01 21:31:44
 Finisszázzsal zárul  a Csontváry 170 kiállítás Pécsen

Finisszázzsal zárul a Csontváry 170 kiállítás Pécsen

A magyar festészet talán legeredetibb mesterének, Csontváry Kosztka Tivadar életművét bemutató  tárlat november 5-én vasárnap zárul Pécsen.

A finisszázs nyitányaként pénteken, november 3-án a Kreatív Zenei Műhely ad elő zongorán, hárfán és fuvolán a nagyteremben, illetve az egyes képek előtt a festményekhez kapcsolódó zeneműveket és különleges zenei rögtönzéseket, illetve részleteket idéznek fel a nagy festőnk írásaiból.

November 4-én, szombaton pedig Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós közös zenés-verses estje, a Kártyajáték lesz látható a Csontváry 170 kiállításban. Az előadás a nézők által kihúzott kilenc kártyalap mentén formálódik.  A 32 lapos csomag kártyáin csak egy-egy szó, félmondat található, s ezekhez kapcsolódnak a történetek, versek, dalok, személyes élmények, olyanok, amelyeket nem árulnak el előre egymásnak sem.

A Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra emlékezve  közös kiállítást rendezett. A festőgéniusz képeiből rendezett együttes tárlat három hónapig Budapesten a Szépművészeti Múzeumban volt látható, majd ezt követően egy negyed éven át Pécsen, az idén 50 éves Janus Pannonius Múzeum Csontváry Múzeumában tekinthették meg az érdeklődők.

A  mintegy 40 művet felvonultató kiállításon még november 5-ig együtt – sőt egymás mellett – lesz látható Csontváry Magányos cédrusa és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban festménye, az óriási méretű Baalbek és A taorminai görög színház romjai alkotások, a Jajcei vízesés és a Schaffhauseni vízesés, a Jajcei villanymű éjjel és a Villany világította fák Jajcéban, valamint a két önarckép is.

Vasárnapig  naponta látogatható a Csontváry 170 kiállítás a JPM Csontváry Múzeumban, Pécsen, a Janus Pannonius utca 11. szám alatt.

Utoljára frissítve: 2023-11-01 21:32:10

További híreink
Negyedszázada rendezik meg
A pécsi Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem immár 25 éves lett.
2024-07-13 02:07:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Varázslat és fények ünnepe
Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott Pécsre.
2024-07-09 20:42:59, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rekord létszámmal indulnak
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
2024-07-07 02:06:32, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Dél-Amerika első legmagasabb biobiztonsági laboratóriumának megvalósításában nyújtanak szakmai segítséget a Pé...
Bővebben >>