. Ma Gedeon napja van.
Fő hangsúly a működőképességen
2011-05-20 09:14:20
Fő hangsúly a működőképességen

Fő hangsúly a működőképességen

Az elmúlt esztendőben fejeződött be Pécs önkormányzatának teljes körű átvilágítása, amely számos problémára  derített fényt. Kiderült, nem csak a hivatali rendszer működik drágán és gazdaságtalanul, hanem a város intézményeinek, cégeinek a gazdálkodása sem megfelelő.

 

Ennek ismeretében  a város vezetése   programot dolgozott ki a túlméretezett, korábban indokolatlanul túlfinanszírozott, a feladatellátás szempontjából mind szakmailag, mind gazdaságilag rugalmatlan rendszer felszámolására. Ennek részeként megkezdődött a gazdasági társaságok átszervezése annak érdekében, hogy azok önfenntartóvá, nyereségessé váljanak. A város polgármesterét, Páva Zsoltot mindezek hátteréről, valamint az elkövetkező évek terveiről kérdeztük.

 

 

Egyre többször röppen fel a hír, újabb működési hitelre lehet szüksége a városnak,  van-e alapja ezeknek a híreszteléseknek?

 

Nincs, az említett hitelfelvételt leállítottam. Ez nem jelenti azt, hogy Pécs soha többet nem fog hitelt felvenni, de most erre nincs szükség. A város pénzügyi helyzete stabil. Tárgyalunk a számlavezető bankkal, mert az elsődleges célom az, hogy a korábbi városvezetések idején megkötött, nagyon rossz kondíciójú hiteleket kedvezőbbekre cseréljük és váltsuk ki.

 

Arról is hallani, hogy a Tettye Forrásház is anyagi gondokkal küzd, hasonlóan a Pécs Holdinghoz, egyedül a Biokom  működése nyereséges. Milyen megoldások születhetnek ezekben az ügyekben?

 

Ezek az információk egy gazdasági bizottsági ülésen hangzottak el – leginkább az ellenzék szájából ennyire sarkítva. A Tettye Forrásház nyereséges, több tízmilliós nyereséget termel Pécsnek, sőt az elmúlt időszakban komoly fejlesztéseken is átesett a társaság, a működése garantált. A Holding esetében van ugyan komolyabb hitelállomány – amely az elmúlt ciklusból eredeztethető, de nem kezelhetetlen. A Biokom is nyereséges cég, jó szakemberekkel, ezért is végzi a társaság idéntől a városüzemeltetéssel összefüggő feladatokat is.

 

Milyen tervei vannak a városnak az ősszel átvett parkolásból származó bevételekkel?

 

A legfontosabb célunk az, hogy Pécsett polgárbarát parkolási rendszer váltsa fel a jelenlegit. A bevételeket pedig mindenképpen helyben kell tartani és lehetőség szerint visszaforgatjuk a közlekedés fejlesztésébe és a megfelelő üzemeltetésbe.

 

Az EKF milyen hatással van  a város kulturális iparára, egyéb iparágakra? Hol állnak a rekreációs fejlesztések, várhatóan mikor kerül aláírásra a látványfürdő létesítéséről szóló megállapodás?

 

A fürdőről még korai beszélni, egyelőre mindössze annyi történt, hogy az érintett német cég komolyan jelezte, érdekli Pécs és a városban rejlő lehetőségek. Tárgyalások kezdődnek tehát a közeljövőben, így ezekről majd a későbbiekben tudok részletesen beszámolni. Az EKF hatalmas siker volt Pécs és a pécsiek számára, ennek pozitív hatásait pedig – a korábbi, európai kulturális fővárosokhoz hasonlóan, a következő 3-4 évben tudjuk és lehet majd lemérni. Az már most látszik, hogy a városba érkező turista-forgalom jelentősen megnőtt és folyamatosan növekszik.

 

 

 Milyen tudásalapú és határon átnyúló fejlesztések indulnak az újonnan létrejött együttműködések nyomán?

 

Itt elsősorban a magyar – horvát – szlovén Európai Területi Együttműködési Csoportosulást érdemes megemlíteni, amely talán az egyik legkomolyabb Pécs számára – már ami a gazdaságot illeti. Nagy sikert jelent a városnak, hogy mi lehetünk ennek a társulásnak az elnökei, mert olyan pályázati lehetőségek nyílnak meg előttünk, amelyekhez eddig, csak mint önkormányzat, nem fértünk hozzá. Az EGTC-k keretein belül ugyanis lehetőség van – sok más mellett - közös infrastruktúra-fejlesztésre, határon átnyúló integrált fejlesztési programok készítésére, területi tervezésre, egészségügyi együttműködésre, helyi közlekedés-fejlesztésre, közös tömegközlekedésre, nemzeti parkok közötti természetvédelmi kooperációra,  városfejlesztési kooperációra, a vállalkozások együttműködésére, mezőgazdasági felvásárlói hálózatok kialakítására, piacra-jutás elősegítésére, élelmiszeripari, szállítási és raktározási infrastruktúra létrehozására, illetve  a határokon átnyúló kereskedelem és vállalkozói hálózatok fejlesztésére, közös tőkebefektetésre, valamint munkaerő-piaci együttműködésre, a foglalkoztatás ösztönzésére, közös turisztikai programokra és kutatás-fejlesztésre. Az EGTC önálló jogi személyiséggel, átlátható struktúrával rendelkezik. Önállóan pályázhat uniós és nemzeti forrásokra is. Pécs, mint a Dél-Dunántúli Régió központja, érdekelt a teljes régió fejlesztésének előmozdításában, olyan területi együttműködések kialakításában, amelyek megfelelnek az Európai Unió által teremtett új lehetőségeknek. Bízunk abban is, hogy Horvátország mielőbb csatlakozik az unióhoz, s önkormányzataik részesei lehetnek az új típusú együttműködésnek.

 

A városban és közvetlen környezetében működő ipari területek – Pécsi Ipari Park, Vállalkozói Falu, Pannon Innova Park, iPark – milyen kitörési lehetőséget jelentenek, mennyiben segítik a termelő cégek letelepítését?

 

Azt kell, hogy mondjam, önmagában nem ez a legfontosabb. Ez persze szükséges, de fontosabb az, hogy Pécs ma már partnerként tekint az ide érkező, itt beruházni akaró cégekre. Közös társaságokban is gondolkodunk, és már van is példa erre – az Ipari Park esetében. A cél az, hogy mind a befektetők, cégek, mind pedig Pécs jól járjon, mégpedig hosszútávon és kiszámítható, tervezhető módon.

 

Azzal, hogy megépült az M6-os, mennyire érzékelhető a változás a befektetők, beruházók oldaláról? A hiányzó szakaszok, amelyekkel tovább csökkenne a kertváros terhelése, mikor készülhetnek el?

 

Jómagam sosem hittem az autópálya „mindenhatóságában”. Talán 10-15 évvel ezelőtt volt ennek jelentősége, de ma már nem sok – különösen úgy, hogy Pécsnek repülőtere is van. A befektetők partner városokat, kiszámítható, jól képzett munkaerőt és piacot keresnek. Mi ezeket nyújtani tudjuk. Az elkerülő útra komly ígéretünk van a kormánytól, jómagam is remélem, hogy ez minél előbb megvalósul.

 

Az elkövetkezendő időben milyen ingatlan-fejlesztéseket tervez a város. A kínai cég a Huawei, mikor kezdi meg a logisztikai központjának létrehozását? Milyen konkrét feladatokat lát majd, a termékeik szervizelését, vagy csomagolását végzi itt, esetleg termelés is folyik majd ott?

 

A Huawei már jelezte, Pécsett építené fel a második legnagyobb európai központját, amely több ezer új munkahelyet jelentene a városnak. Kiderült, a kínaiak még idén hozzáfognak európai elosztó központjuk pécsi létrehozásához. Egyelőre azt tervezik, hogy elsősorban az Elcoteq bázisain, illetve azt tovább bővítve működnének, és egy Komáromban lévő üzemet is használnának, tehát nem hagyományos értelemben vett „zöldmezős” gyáralapításról beszélhetünk. Bár konkrét számot még nem tudok, de azt egyértelműen jelezték, hogy igen komoly létszámú munkaerőre lesz szükségük, több lépcsőben. Örülök annak, hogy Pécs adhat otthont ennek a hatalmas cégnek, illetve, hogy mi leszünk az Uráltól Írországig és Észak-Afrikáig a társaság fő elosztó központja!

 

 

S  végül, de nem utolsó sorban mikortól várható, hogy a Kodály Központ valóban megkapja a beígért támogatást? S egyáltalán a kultúra, az oktatás, a már meglévő értékek megőrzése mekkora súlyt képvisel az önkormányzat elképzelései között? Lesznek-e források a működtetésre, a színház felújítására? Vagy újabb megszorítások várhatók? A Pécsi Országos Színházi Találkozó megtartása is egyre több akadályba ütközik. A városnak milyen eszközei vannak ezek orvoslására?  

 

 

A Kodály Központ nemzeti fenntartásba vételéről jelenleg is folynak a tárgyalások. Az érintett minisztériumot érdemes megkérdezni, hogyan áll ez jelenleg, mi ugyanis a részünket megtettük – mi is várjuk a válaszukat. Szerencsére eddig és ebben az évben teltházzal működik a Kodály Központ, ami nagyon jó hír számunkra, és talán a kormány számára is, amely vállalta, hogy működteti majd az intézményt.


Pécsett igen komolyan vesszük az oktatási szférát, nem véletlenül indítottunk el egy 5 milliárd forintos oktatásfejlesztési programot is és szervezzük át úgy kimenő rendszerben az intézményeket, hogy azok mind a diákok, mind dolgozók, mind pedig az intézményvezetők érdekeit szolgálják. Iskolákat újítunk fel, szerelünk fel a legmodernebb infrastruktúrával. A POSZT ha lehet, még jobb lesz, mint az elmúlt években volt, mivel már túlnyúlik Pécsen is – még több látogatót csábítva városunkba.

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pluszosok Egyetemének szervezői igyekeznek hasznos ismereteket átadni a neves tudósok, közéleti személyisége...
Bővebben >>