. Ma Béla napja van.
Foci EB: Franciaország-Izland 5:2
2016-07-04 10:32:45
Foci EB: Franciaország-Izland 5:2

Foci EB: Franciaország-Izland 5:2

Franciaország és Izland, elődöntőért vívandó csatája zárta a negyeddöntők sorát a franciaországi labdarúgó Európa bajnokságon.


A franciáktól szinte mindenki várta a negyeddöntős szereplést, csak az – a csoportkörben mutatott játék okozhatott némi meglepetést, amit végül is sikerült a pályára tenni a románok, az albánok és a svájciak ellen. Izlandtól ugyanakkor nem várták ezt a negyeddöntőt, már az is kisebb csodának számított, hogy a magyarok elleni találkozón nem kaptak ötöt. Hát még a továbbjutás mekkora meglepetés volt! És akkor még nem is beszéltünk az angolok hazaküldéséről! Tényleg meseszép, ami Izlanddal történik. Most pedig egy 80 ezer fő befogadóképességű stadionban fognak játszani a házigazda franciák ellen, sőt, adott esetben július 10-én vissza is térhetnek a Stade-de France-ba. Ám előbb le kell játszani ezt a negyeddöntőt, amit korántsem biztos, hogy Izland nyer meg.


Mert, hogy ugye ott vannak a franciák, akiknél két változás is történt a kezdő csapatban az írek elleni találkozóhoz képest. A védelem és a középpálya alapembereinek számító Rami és Kanté ma eltiltás miatt nem játszik, ezért a helyükre Umtiti és Moussa Sissoko került be helyettesítés céljából. Az izlandiaknál semmi meglepetés nincs a kezdőcsapatban, az eddigi négy találkozón is látott 11 játékos fut majd ki a gyepre. Rajtuk múlik, hogy folytatódik-e az aprócska szigetország tündérmeséje, vagy esetleg a másik oldalon a franciák hozzák a papírformát és ők játszanak elődöntőt a németekkel. Ez utóbbi nyilván annak a kezdőcsapatnak a teljesítményén múlik, amelyet Didier Deschamps küld majd a pályára. Na, hát akkor lássuk az utolsó negyeddöntőt!


A francia kezdőcsapat: Lloris – Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra – Moussa Sissoko, Matuidi, Pogba – Giroud Griezmann, Payet – Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Az izlandi kezdőcsapat: Halldórsson – Saevarsson, Ragnar Sigurdsson, Árnasson, Skúlasson – Gudmundsson, Gunnarsson, Gylfi Sigurdsson, Bjarnasson – Sigthórsson, Bödvarsson – Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck
Játékvezető: Björn Kuipers (Hollandia)
Nézőszám: 80.000 fő


1. perc: A tiszta kékben játszó franciák kezdik a találkozót, Izland tiszta fehérben focizik. A szakadó esőben felhangzik a holland Björn Kuipers sípszava, el is indul az utolsó negyeddöntő!
6. perc: Francia kényszerítő az izlandi kapu előtt, végül Payet megkapja, és kissé balról lő, Halldórsson másodszorra fogja meg!
12. perc: Vezetnek a franciák! Evra ívelt a félpályától egy labdát a baloldalon futó Giroud elé, aki beviszi a tizenhatosra és a kifutó kapus alatt ellövi, egyenesen a kapu közepébe! Nem volt les! 1:0
20. perc: Kettő a franciák előnye! Grezmann jobboldali szögletére Pogba emelkedik középen és tűpontosan fejel a kapu baloldalába! 2:0! Egyébként a két csapat első randevúja 1964-ben 14:2-es francia győzelemmel ért véget. Hát, ha most nem is lesz annyi, kettő mindenesetre már van a francia zsákban!
25. perc: Gunnarsson jobboldali bedobását Sigthórsson fejeli Bödvarrson elé, aki kapásból kapura kanalazná a labdát, de Umtiti küldi azt a léc fölé! Óriásit mentett a védő!
38. perc: Payet a baloldalon Matuidi elé ível, aki 23-ról célba veszi a jobb alsót, de nagyon mellé megy!
43. perc: Három közte! Romokban Izland! Sagna jobboldali beadását követően Giroud fejjel leteszi Griezmannak, aki pedig lekészíti Payetnek, ő egyet középen befelé tol és kilövi a jobb alsót! 3:0! Ennek a menetelésnek maximum 50 perc múlva vége!
45. perc: Főleg így, hogy ott a negyedik is! Griezmann kap egy kiugratást középen Giroud-tól, majd egyedül indul a kapu felé, belép a tizenhatosra és a kifutókapus fölött 13 méterről a kapuba emel! 4:0! Kiütés! És itt vége is az első félidőnek!


Elég egyértelmű eddig a találkozó, Izlandnak köze nincs ehhez a meccshez. Kőkeményen megkapták a valóságot az északiak a nyakukba. Szenzációsan játszanak a franciák, nagy hiba nincs a játékukban Lars Lagerbäck most már csak azon dolgozhat az öltözőben, hogy a csapata kiesése ne legyen olyan csúnya, amilyennek eddig kinéz.


46. perc: Kettős csere izlandi oldalon a szünetben! Árnasson helyére Ingason érkezik, illetve Bödvarssont Finnbogasson váltja! Izland el is kezdi a második félidőt!
56. perc: Szépít Izland! Gunnarsson előbb bedobásból Evrának adja a labdát, majd utána megy, visszaszerzi, beadja jobbról, középen jön Sigthórsson és bekotorja öt méterről a szépítést jelentő gólt! 4:1!
58. perc: Bjarnason belerúg Giroud-ba, megkapja érte a sárga lapot! Mindenképpen kihagyja az izlandi az elődöntőt!
59. perc: Kihagyja, merthogy ott az ötödik francia gól! Payet baloldali szabadrúgását középen Giroud a rosszul a labdára mozduló kapus mellett fejeli a hálóba! 5:1! Mészárlás!
60. perc: Cserélnek a franciák! Giroud ezzel be is fejezte, Gignac érkezik a helyére!
63. perc: Egy jobboldali izlandi szöglet érkezik középre Gylfi Sigurdssontól, Ingason emelkedik középen és fejel, nagyot kell mentenie Llorisnak!
72. perc: Francia csere! Mangala is bemutatkozik az EB, miután Koscielnyt váltja a védelemben!
75. perc: Umtiti kap sárga lapot egy szabálytalanságért! Nem fognak belehalni a franciák, mert a meccs után úgyis eltörlik!
80. perc: cserélnek a franciák! Payet köszön el a pályától, Kingsley Coman áll be!
83. perc: És akkor érkezzen az utolsdó izlandi csere is! Sigthórsson helyére az a Gudjohnsen érkezik, aki ebben a hét percben köszönhet el a nemzetközi futballtól!
84. perc: Érkezik az újabb izlandi szépítő gól! Skúlason baloldali beadása jön ezúttal középre, ahol magára hagyva fejel a kapu jobboldalába Bjarnason! 5:2
93. perc: Vége a mérkőzésnek! bejött a papírforma! Izland kiesett.


A második félidőben a franciák visszavettek a tempóból, talán ezért is nézett ki egy fokkal jobban ez a 48 perc ameddig a félidő tartott. A mérkőző feleknek összesen három gólra futotta még az erejükből. A franciák fölényben játszottak, talán ma nyújtották eddig a legjobb teljesítményüket ezen a tornán. Izland csapata pedig büszke lehet magára, hiszen olyan eredményt értek el, amire senki nem számított, ráadásul a helyi futballban – akárcsak Magyarországon – elkezdődhet valami pozitív dolog a csapat szereplése nyomán. Lars Lagerbäck befejezi a szövetségi kapitányi feladatokat, távozik a kispadról, helyét az eddigi másodedző, Heimir Halgrímsson veszi át ősztől. Az álom itt véget ért, Izland hazamegy, a franciák pedig Marseille-ben a németekkel folytatják csütörtökön.
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2016-07-04 10:42:54

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>