. Ma Béla napja van.
Foci EB: Lengyelország-Portugália – a büntetők döntöttek
2016-07-01 10:19:00
Foci EB: Lengyelország-Portugália – a büntetők döntöttek

Foci EB: Lengyelország-Portugália – a büntetők döntöttek

Az Európa bajnoki címért a küzdelem az első negyeddöntővel folytatódott Franciaországban.


Az első párosítás a lengyel-portugál derbi az elődöntőbe jutásért. Nyolcan maradtak tehát. A tét emelkedik, aki itt nyer, az Európa legjobb négy csapata között találja magát. Tehát minden elkövetett hibának, rossz mozdulatnak, megítélt, de esetleg be nem rúgott tizenegyesnek óriási jelentősége van. Az első negyeddöntő kezdőcsapatairól elmondható, hogy a lengyeleknél Adam Nawalka nem változtatott azon a csapaton, amely Svájc ellen a pályára futott, minden alapember a fedélzeten!


Szegény Fernando Santos viszont továbbra is keresi a csapatát, erre találkozóra is két helyen változtatott a portugál kezdőcsapaton. Guerreiro helyén ismét Eliseu játszik és ez alkalommal kezdőként kap esélyt Renato Sanches is, aki André Gomes helyét veszi át a középpályán. Csak reméljük, hogy ez a parti nem lesz annyira mérhetetlenül unalmas, mint amilyen a portugálok előző mérkőzése volt. A lengyelek rúgták a legkevesebb gólt eddig, mindössze hármat, ugyanakkor csak egyet kaptak. Ez mutathatja, hogy nem biztos, hogy egyszerű dolga lesz Portugáliának. Kiegyenlített meccs lehet ebből, de ne szaladjunk előre, nézzük meg, mi történik!


A lengyel kezdőcsapat: Fabianski – Piszczek, Pazdán, Glik, Jedrejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski, Grosicki – Milik, Lewandowski – Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
A portugál kezdőcsapat: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Eliseu – Joao Mário, Adrien Silva, William Carvalho, Renato Sanches– Nani, Cristiano Ronaldo – Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Játékvezető: Felix Brych (Németország)
Nézőszám: 67.000 fő


1. perc: A tiszta fehérben játszó lengyelek kezdik a mérkőzést, Portugáliát tiszta pirosban látom. Felix Brych, a német játékvezető már el is indította a mérkőzést!
2. perc: Máris vezetnek a lengyelek! Hát ez gyors volt! Grosicki kap egy ívelést a baloldalon, rosszul helyezkedi Cedric, a védője, így le tudja futni! A beadásra középen Lewandowski érkezik és a kapu baloldalába lő! Gyönyörű támadás 3 húzásból! 1:0
10. perc: Fejükhöz kaptak a portugálok, támadnak is nagy elánnal, de egyelőre helyén a lengyel védelem!
17. perc: Milik jön vissza labdáért a középpályára, majd Lewandowski elé passzol, aki előbb lebirkózza Pepét, majd 13 méterről célozza meg a jobb alsót, de a kapus észnél van!
29. perc: Nani hozza balról befelé a labdát, majd Ronaldo elé passzol, aki középről, 24-ről lő Fabianski kezébe! Gyengécske, a pedig a védelem is szétnyílott előtte!
33. perc: Óriási gól! Egyenlít Portugália! Egy, Nanival végigcsinált kényszerítő végén, kissé jobbról Renato Sanches 20 méterről lövi ki a jobb alsót! Túlságosan behúzódtak róla a védők! 1:1
42. perc: Ugyan Renato Sanches gáncsolta Jedrzejczyket, de a lengyel meg lehúzta őt magához, ez utóbbit díjazta sárga lappal a bíró!
45. perc: Vége az első félidőnek! Már mennek is pihenni a játékosok!


Nem annyira unalmas eddig ez a találkozó, ráadásul mi is örülhetünk, hiszen a magyarok után a lengyelek is betaláltak a portugál kapuba. Ahogy arra számítani lehetett, intenzitás szempontjából hullámzó a találkozó, de a labdabirtoklást és a helyzeteket tekintve kiegyenlített. A portugáloknál egyelőre csak Nani, Pepe és Renato Sanches villog, a lengyeleknél inkább a csapategység dominál, még ha becsúsznak hibák is. Melyik pozitívum kerekedik felül? Talán a második félidőben erre is választ kapunk! Szünet jön a klaviatúránál is!


46. perc: Nem cseréltek egyik oldalon sem! Indul a második félidő portugál kezdőrúgással!
60. perc: A portugálok birtokolják a labdát, próbálkoznak most is becsülettel, aprócska hiba, hogy egyelőre a lengyel védelem nem akarja megadni magát! Érik a hosszabbítás?
64. perc: Na! Cedric megunta az erőlködést, mert miután a jobboldalon megkapta a labdát, gondolt egyet, és 30-ról rátűzte, csak hát centikkel elzúgott a bal kapufa mellett!
66. perc: Glik feldönti Ronaldót, ezzel ő is megkapja a sárgáját! Az ötödik meccsén kapta az elsőt!
70. perc: Adrien Silva belekapaszkodott az ellenfelébe, a bíró meg a sárga lapba és fel is mutatta! Nem tetszett neki a mutatvány, na! Amúgy Cristiano Ronaldo ezen a meccsen is egy nagy nulla egyelőre!
73. perc: Az első csere a mérkőzésen a portugáloké! Adrien Silva helyére Joao Moutinho érkezik!
80. perc: Cserélnek a portugálok! Joao Mário jön le, Quaresma áll be a helyére!
81. perc: Pepe jön fel a jobboldalon, eggyel kijjebb passzolna a tizenhatos előtt Ronaldóhoz, de az utolsó pillanatban Jedrzejczyk becsúszva hazatolja, csakhogy nem a kapushoz megy a labda, hanem centikkel elgurul a bal kapufa mellett!
82. perc: Cserélnek a lengyelek! Grosicki elfáradt és lejön, Kapustka a friss erő, ő jön be! A hosszabbításra készülhetnek a lengyelek!
86. perc: Ronaldo kap középről kiugratást középen Moutinhótól, csakhogy a tizenhatoson belül sportszárral találja el, így ez a lövés csemege Fabianskinak!
88. perc: Kapustka rálépett Nani lábára, megkapta érte a szokásos sárga lapot!
92. perc: William Carvalho megrángatja Krychowiak mezét, nyilván el akarta kérni tőle, de nem kapta meg, csak egy sárgát kapott!
93. perc: Vége a rendes játékidőnek! Jön a hosszabbítás!


Hosszabbítás
91. perc: Na, akkor vágjunk bele egy újabb hosszabbításba, portugál kezdőrúgással!
96. perc Portugál csere: William Carvalho jön le, aki a mai sárgája miatt nem játszik, ha továbbjutnak a portugálok! Danilo érkezik! Érdekesség, hogy a portugálok eddig öt találkozóból ötször remiztek, így is elődöntőbe juthatnak! Botrány!
97. perc: Lengyel csere! Maczynski eddig bírta, Jodlowiec váltja! Szokásos csere ez is!
100. perc: Piszczek passzol Milik elé jobbról középre, aki20 méterről lő kapu fölé!
109. perc: Izgalom a pályán! Egy szurkoló szelfit akarna készíteni Cristiano Ronaldóval, csakhogy nagyon gyorsan elkapják! Neki sem kell meccsre menni a közeljövőben!
115. perc: A lengyelek most megmutathatják a horvátoknak, hogyan NE HOSSZABBÍTÁSBAN bukj el továbbjutást!
121. perc: Megmutatták! Vége! Jönnek a büntetők! A lengyelek másodszor csinálnak ilyet, a portugálok először ezen a kontinenstornán!


Büntetőpárbaj:
Cristiano Ronaldo áll oda elsőként. Belövi balra!
Lewandowski következik. Ő jobbra rúgja be!
Renato Sanches a következő. A bal felsőbe rúgja!
Milik érkezik. Az is bent van a bal alsóban!
Joao Moutinho a következő próbálkozó, és be is lövi!
Glik is elvégez egy tizenegyest! Ebben sincs hiba!
Nani következik. A jobb felsőbe helyezi a lasztit!
Blaszczykowski a negyedik a lengyeleknél. Rui Patrício ezt kivédi!


Quaresma az utolsó a portugáloknál. Beleért Fabianski, de nem tud védeni, bevágódik a bal felsőbe! Vége! Portugália továbbjut!
Ha a teljes Európa bajnokság összképét nézem, akkor nem érdemlik meg. A kontinenstorna legnagyobb botránya a portugálok teljesítménye! Egyetlen meccset sem nyertek még. Ami a mai napot illeti, a lengyelek elfáradtak a végére. Jó kiegyensúlyozott meccs volt az első félidőben, a másodikban és a hosszabbításban a portugálok domináltak, de a lengyel csapat kibírta a nyomást. Tehát még egyszer: Továbbment Portugália, a lengyelek pedig kiestek!   
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2016-07-01 10:20:50

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>