. Ma Andrea napja van.
Foci EB: Portugália-Franciaország 1:0
2016-07-11 08:44:24
Foci EB: Portugália-Franciaország 1:0

Foci EB: Portugália-Franciaország 1:0

Elérkezett a döntő napja. Itt már nincs kieső. Vagy nyersz és felülhetsz Európa trónjára, a kontinens legjobb csapata leszel, vagy kikapsz és akkor senki nem fog rád figyelni, nem rólad szólnak a hírek, nem veled van tele a sajtó.


Ketten maradtak állva. Portugáliának az eddigi hat meccsen nem igazán ment. Ha Elek Ákos kapufája a magyarok elleni csoportmeccsen nem kapufa, hanem pár centivel beljebb megy és kipókhálózza a rövid felsőt, akkor azt hiszem az eredetileg villamosmérnök végzettségű, idén 62 éves Fernando Santost hazazavarták volna a Portugál Labdarúgó Szövetség lisszaboni székházából, így aztán ma otthon bütykölhetné az elromló elektromos cuccokat, aztán leülhetne meccset nézni az unokákkal.


De fellélegezhetnek a portugál drukkerek, nem így lett. Tovább vonszolták magukat. Az egyenes kieséses szakaszban sem voltak azonban meggyőzőek, leszámítva a legutóbbi, Wales elleni elődöntőt. A Lyonban pályára küldött kezdőcsapathoz képest a portugál szövetségi kapitány két helyen változtatott a ma pályára futó csapatán. A védelembe Bruno Alves helyére visszatért a korábban sérüléssel küzdő Pepe, a középpályán pedig újra lehetőséget kap az eltiltásából visszatérő William Carvalho, aki Danilót váltja majd.

A franciák Európa bajnoksága sem indult simán. Nagyon-nagyon nehezen verték meg a románokat az utolsó pillanatban, miképpen az albánok ellen is csak szenvedtek 89 percig, nagy szerencséjük, hogy végül a játékvezető rengeteget hosszabbított, így a legvégére sima lett, nem bírták az albánok szusszal. Svájc ellen aztán ők úgy gondolták a meccs utolsó negyed órájában, hogy belefér a döntetlen, fel is adták a támadást, ki is egyeztek az eredménnyel. Ekkor én már azon sopánkodtam, hogy ez a nyolcaddöntőben kevés lesz. Tudták ezt a franciák s, de azért a frászt hozták a szurkolókra az írek ellen, amikor Pogba rögtön az elején összehozott egy tizenegyest az íreknek. Akik ötvenhat percig bírták az ezután következő irdatlan nyomást. Az egyenlítő góltól kezdve már sima volt a parti, tovább is jutott a Deschamps legénység. A csapat, amely negyeddöntőben és az elődöntőben már lehengerlő formát mutatott. Bár az Izlandtól kapott két gól láttán még morgott a közvélemény, de erre már nem volt oka a németek elleni elődöntőt látva, ahonnét gólt sem kapva érkeztek 80000 ember elé, a döntőre, amit ma este változatlan kezdő tizeneggyel fognak elkezdeni. Vagyis ugyanazok lépnek ma pályára, akik a németek ellen tették csütörtökön. A bevezető végére azért marad még egy kérdés: Franciaország harmadszor lesz Európa bajnok vagy Portugália, futballtörténelme során először? Ennek ma este mindenképp el kell dőlnie!


A portugál kezdőcsapat: Rui Patrício – Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro – Joao Mário, Adrien Silva, William Carvalho, Renato Sanches – Nani, Cristiano Ronaldo – Szövetségi kapitány: Fernando Santos
A francia kezdőcsapat: Lloris – Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra – Moussa Sissoko, Matuidi, Pogba – Giroud Griezmann, Payet – Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Játékvezető: Mark Clattenburg (Anglia)
Nézőszám: 80.000 fő


1. perc: Érdekesség, hogy a portugál labdarúgó válogatott világversenyekről csak két érmet tud felmutatni. 1966-ban bronzérmet nyertek az akkori világbajnokságon és 1984-ben a hetedik Európa bajnokságon a döntőben kaptak ki a franciáktól, így akkor egy ezüstérem jött össze. A portugálok még soha nem verték meg a franciákat világversenyen! A bordóban játszó portugálok kezdik a mérkőzést, a francia csapat tiszta kékben látható! Az angol Mark Clattenburg vezeti a találkozót!
4. perc: Nani kap egy 50 méteres passzt a jobboldalon, átveszi, majd kilövi a stadionból. A kaput nem találta el!
10. perc: Payet szerez labdát Pepétől, majd viszi egy farabig a baloldalon, beadja középre, ott Griezmann fejel, kiszedi a léc alá tartó labdát Rui Patrício!
17. perc: A portugáloknak valószínűleg cserélniük kell! Cristiano Ronaldo összerogy a pályán! Payet amúgy percekkel korábban odarúgott a vádlijára! Sírva fakad! Quaresma elkezd melegíteni!
20. perc: CR7 visszatér a pályára! Még egyszer megpróbálja!
22. perc: Sissoko labdát szerez a középpályán, majd a baloldalon megindul előre, végül húszról rúgja kapu fölé!
25. perc: Ronaldo nem bírja, pedig megpróbálta! Quaresma érkezik a helyére!
33. perc: Sissoko kap labdát a baloldalon, becselezi magát a tizenhatosra, majd balról lő a rövid alsó felé, Rui Patrício leér és hárít!
34. perc: Cedric megrúgja Payet térdét, ezért már jön a sárgalap Clattenburgtől!
45. perc: Vége az első félidőnek! A portugálok most kitalálhatják, hogy tovább egyik legnagyobb klasszisuk nélkül!


Hát nem is tudom! Felemás a kép számomra! Mindkét csapatnak megvannak a helyzetei, gól azonban nincs és Cristiano Ronaldo sérülése óta nagy izgalmak nincsenek, meddő mezőnyjáték folyik. Ha fölényben lévő csapatot kéne mondanom, akkor a franciákat mondanám, legalábbis ők tettek eddig többet a győzelemért. De ez még változhat az előttünk álló második félidőben!


46. perc: Nem cseréltek a csapatok a szünetben! Jön a folytatás, a franciák végzik el a második félidő kezdőrúgását!
58. perc: Most viszont cserélnek a franciák! Payet helyére érkezik Kingsley Coman!
59. perc: Griezmann kap labdát a baloldalon, majd a rövid oldalnál álldogáló kapus kezébe lő!
60. perc: Ha akarom, semmittevés, ha akarom, taktikai csata… Csak osztani tudom Hajdú B. István véleményét! Unalmas! Hiába született eddig 107 gól az EB-n, nem túl szórakoztató, amit az eddigi ötven és fél meccsen láttunk!
62. perc: Joao Mário feldönti Giroud-t, így most már neki is van sárga lapja!
66. perc: Kingsley Coman cselezget a bal szélen, majd beíveli, középen Griezmann emelkedik és fejel centikkel a kapu fölé!
67. perc: Másodszor cserélnek a portugálok! Adrien Silva jön le, Joao Moutinho érkezik a pályára!
74. perc: Kingsley Coman kiugratja a baloldalon Giroud-t, aki ballal, hatról tüzel, de a kapus hárít! Nagyot kellett védeni, ez gólhelyzet volt!
78. perc: Cserélnek a franciák! Giroud le is jön, Gignac váltja! Csak a szokásos!
79. perc: Kihasználja utolsó cserelehetőségét a portugál válogatott! Renato Sanches helyére Éder érkezik!
80. perc: Nani baloldali beadása lecsúszik a feladó lábáról, ami nem jó a középen érkező Édernek, de azért nagyot kell tornáznia Llorisnak, akinek még a jobbról, Quaresmától érkező ollózást is meg kell fognia!
81. perc: Umtiti bántja Édert, megkapja érte a sárga lapot! Felrúgta a csatárt!
84. perc: Sissoko kap labdát a jobboldalon, majd gondol egyet és 28-ról megcélozza a kapu baloldalát, Rui Patríció óriási védést mutat be!
90. perc: Érik a félórás hosszabbítás! Még három percet kapnak ennek elkerülésére a felek!
92. perc: KAPUFA!!! Gignac kap labdát a tizenhatos előterében, nagy nehezen beküzdi magát Pepével a nyakán, megfordul és ellövi, de csak a bal kapufát találja el! Közben Pepe keresett magának szendvicset a büfében képletesen szólva!
93. perc: A rendes játékidőnek vége! Még ráteszünk fél órát! Hosszabbítás következik!


Hosszabbítás
91. perc: A franciák kezdik az első 15 percet a hosszabbításban!
95. perc: Quaresma jobboldali szabadrúgása Pepe fejét találja meg középen, aki mellé teszi a labdát, de már lesen volt!
96. perc: Osztja a sárgákat a bíró rendesen, most Raphael Guerreiro kap egyet, szabálytalanságért
97. perc: Na, még egy sárga! Éder felugrik a labdáért, Matuidi alá áll, ezért kapja!
98. perc: Hát ha a sárga lapokat nézzük, Portugália már Európa bajnok! William Carvalho is kap egy lapot, mert elgáncsolja Kingsley Comant!
104. perc: Quaresma szögletét Éder fejelte középen kapura, Llorisban akad el a labda, aztán takarít a védelem!
106. perc: Matuidi nem bír magával! Most pofán vágja Moutinhót, de nem kap sárgát!
107. perc: Koscielny kezezéséért ítél szabadrúgást a bíró, amiért meg is kapja a francia a sárgát, de az a vicc, hogy nem ő, hanem a közvetlenül mellette álló Éder kezezett!
109. perc: Vezetnek a portugálok! Éder! Ő kap labdát a középpályán, lerázza Koscielnyt, megindul a kapu felé, majd 25-ről irgalmatlan erővel, középről lövi ki a jobb alsót! 1:0
110. perc: Cserélnek a franciák! Sissoko helyére tűzoltó jelleggel érkezik a csatár Anthony Martial, csak lehet, hogy már későn!
115. perc: Pogba is kap sárga lapot! Földbe döngölte a kontrára készülő Joao Máriót! Egyébként csak egy Európa bajnoki döntő dőlt el eddig tizenegyesekkel, azt a csehszlovákok nyerték a nyugat-németek ellen, akkor született Antonín Panenka úgynevezett panyenkázós büntetője! 1976 a dátum.
123. perc: Rui Patrício húzza az időt, kap érte egy sárgát! De azért elvégzi a kirúgást és ebben a pillanatban Mark Clattenburg lefújja a döntőt! Vége! Portugália az Európa bajnok!


Vitatkozhatunk arról, hogy az összképet nézve Portugália megérdemelte vagy sem, futballtörténelme első Európa bajnoki címét, mindenesetre tény, hogy amikor a legnehezebb helyzetbe kerültek – például a magyar a magyar válogatott ellen – akkor fel tudtak állni! A hét mérkőzéséből a csapat csak egyet nyert meg a rendes játékidőben. A második félidőben különösebben egyik csapat sem erőltette meg magát viszont a hosszabbításban érződött, hogy a portugálok jobban szeretnék ezt a bajnoki címet, meg is rúgták ehhez a gólt.

Tegyük hozzá, hogy talán egy kissé feszült hangulatú meccsen, hiszen a bíró ma nem fukarkodott a sárga lapokkal, osztotta azokat gazdagon. Mi magyarok elmondhatjuk, hogy jövő márciusban az Európa bajnokkal játszunk VB-selejtezőt, azzal a csapattal, amely nem tudott minket megverni. Ezért fájlalhatjuk ennek a döntőnek az eredményét, melynek alapján a portugál csapat megérdemelten lett Európa bajnok! Cristiano Ronaldo 23 óra 48 perckor felemeli az Henri Delaney-trófeát, így válik hivatalossá, hogy Portugália a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság győztese!
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2016-07-11 09:18:37

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>