. Ma Gedeon napja van.
Foci EB: Svájc-Lengyelország - tizenegyesek döntöttek
2016-06-26 18:24:14
Foci EB: Svájc-Lengyelország - tizenegyesek döntöttek

Foci EB: Svájc-Lengyelország - tizenegyesek döntöttek

A labdarúgó Európa bajnokságok történetének első nyolcaddöntős fordulója  elkezdődött, tehát akármi is lesz Svájc és Lengyelország csatájának végeredménye, a csapatok mindenképpen történelmet írnak.


Fontos szabályváltozás, hogy ma már a játékvezető egy esetleg megítélt tizenegyes elvégzésekor sokkal szigorúbban fogja figyelni a kapus mozgását a gólvonalon, akár Sommer, akár Fabianski véd ilyet, ha előre, a labda irányába mozdulnak a portások, a játékvezetőnek kötelessége sárga lapot adni a vétkesnek és megismételtetni a büntetőt. Ezt Pierluigi Collina, az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján. Mindezt csak azért mondom, mert könnyen lehet, hogy büntetőpárbajig jut el a mérkőzés, szükséges lehet tehát az új szabály alkalmazása.


Ami a nyolcaddöntő kezdőcsapatait illeti, a svájciaknál egy helyen történt változás a kezdőben az utolsó csoportmeccsükhöz képest, visszakerült a csapatba Seferovic, méghozzá Embolo helyett. A lengyeleknél négy helyen változtatott Adam Nawalka, méghozzá a védelembe visszatért Piszczek Cionek helyére, a középpályára pedig visszakerülnek ma az alapemberek; a Blaszczykowski-Maczynski-Grosicki középpályás hármas. Kezdőként biztosan nem játszik Jodlowiec, Zielinski és Kapustka sem. Tehát mindkét csapatnál nagyjából a legerősebb összeállítás kezd majd a kontinenstornák történetének első nyocaddöntőjén.


A svájci kezdőcsapat: Sommer – Lichtsteiner, Djourou, Schär, Ricardo Rodríguez – Behrami, Dzemaili, Granit Xhaka – Shaqiri, Seferovic, Mehmedi – Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic
A lengyel kezdőcsapat: Fabianski – Piszczek, Pazdán, Glik, Jedrejczyk – Blaszczykowski, Krychowiak, Maczynski, Grosicki – Milik, Lewandowski – Szövetségi kapitány: Adam Nawalka
Játékvezető: Mark Clattenburg (Anglia)
Nézőszám: 41.500 fő


1. perc: Tiszta fehérben a lengyelek kezdik az összecsapást, tiszta pirosban a svájciak! Mark Clattenburg elindítja a csatát, a győztes az esti horvát-portugál parti győztesével játszik majd a negyeddöntőben.
2. perc: Hátul passzolgatnak a svájciak, de elrontják, Milik lecsap, a kapus rosszul jön ki, üres a kapu de nagyon fölé emel a csatár!
6. perc: Grosicki baloldali beadását Milik fejeli kapura középen két védő szorításában, Sommer magához öleli a játékszert!
10. perc: Svájci támadás! Egy baloldali beadást középen az előrehúzódó Dzemaili kotor kapura, csak az oldalhálót találja el!
25. perc: Nagyon leült a meccs ebben a kánikulában! Ami fontos, hogy itt már nem lehet hibázni, matekozni, spekulálni mások eredményére! Aki vereséget szenved egy vagy több hiba miatt, az hazamegy!
32. perc: Egy jobboldali lengyel beadást a másik oldalon Milik vesz le hét méterre a kaputól, majd az égbe lövi! Ez is helyzet!
35. perc: Baloldali svájci szögletet középen Schär fejel erőből a földre, Fabianski kezébe pattant a labda!
38. perc: Dzemaili cselezget középen majd lövi el a labdát, Pazdan belelép a lövésbe, így lesz még veszélyesebb, a léc alá tartó labdát Fabianski tolja szögletre!
39. perc: Vezetnek a lengyelek! A szöglet után Grosicki kap labdát a kapustól a baloldalon, Grosicki beadásáról középen lemaradnak, de a jobbon érkezik Blaszczykowski és a kifutó kapus mellett, 10 méterről a hálóba gurít! 1:0  Bajban vannak a svájciak!
45. perc: Vége az első félidőnek! Szünet következik, svájci oldalon szükség is lesz rá!


Merthogy az első félidő nagy részében a lengyelek a sokszor kiegyenlített mezőnyjáték ellenére uralták a történteket. Hullámzik a meccs a történéseket tekintve, Svájc is próbálkozott a támadással, de eddig hatástalannak tűnik a csapat játéka. A jelen állás szerint a lengyelek mennek tovább, de biztos vagyok benne, hogy valamit kitalál Vladimir Petkovic! Ebben a 15 percben hűsölök egyet!


46. perc: Egyelőre nem cserélnek a felek! A lengyelek az utolsó perceket is a hűvösben töltik! Ettől függetlenül azért elindul a második félidő svájci kezdőrúgással!
51. perc: Shaqiri kap labdát a tizenhatos jobb sarkánál, majd megküldi a rövid felső felé, Fabianski tornázza ki az oldalvonalon túlra!
53. perc: Blaszczykowski egy nagy szóló után középről, 18-ról célozza meg a svájci kaput, de Sommer megint észnél van!
55. perc: Lewandowski indul meg a balszélen, nagyon csúnyán felrúgja Schär, meg is kapja érte a sárga lapot! Ápolás jön!
56. perc: Jedrzejczyk törleszt Lichtsteineren, ezért is jön a sárga lap!
58. perc: Cserélnek a svájciak! Dzemaili helyére Embolo érkezik!
70. perc: Még egyet cserél Svájc! Derdiyok áll be Mehmedi helyére! 3 csatárral a svájciak!
73. perc: Ricardo Rodríguez végez el szabadrúgást jó 20 méterről, jobbról, célba veszi a rövid felsőt, óriási bravúrral véd Fabianski!
77. perc: Utoljára cserél Svájc! Behrami helyére Gelson Fernandes érkezik!
78, perc: Egy szabadrúgás után Seferovic elé kerül a labda, aki ismételten megpróbálja jobbról rátűzni 18-ról, de csak a kapufát találja el! A meccs svájci helyzete maradt ki!
82. perc: Egyenlít Svájc! Micsoda góllal! Egy baloldali beadás érkezik középre, amit kifejelnek a védők a kapunak háttal álló Shaqiri elé, ő meg kapásból, jobbról ollóz és a jobb kapufáról megy be a labda! Az EB egyik legszebb gólja! 1:1
94. perc: A játékvezető lefújja a bérkőzést! Hosszabbítás következik! Na! Ez így a munkám szempontjából is izgalmas lesz!
Hosszabbítás
91. perc: Nahát, akkor vágjunk bele lengyel kezdőrúgással! Ha most nem lesz gól a következő félórában, akkor jönnek a tizenegyesek!
101. perc: Cserélnek a lengyelek ma először! Maczynski lába begörcsölt, Jodlowiec váltja!
104. perc: Jön a következő lengyel csere! Grosickit is lehozza Adam Nawalka, Peszko érkezik!
106. perc: Ennyi volt a hosszabbítás első félideje! Maratoni hosszúságú cikk lesz ez!
105. perc: Még tartogatja az utolsó cserét Adam Nawalka, ahogy birtokolja kezdésként a labdát Svájc is!
112. perc: Pazdan szerette volna Derdiyok lábát is használni, de a bíró is használja ezért a zsebében lévő sárga lapot!
113. perc: Shaqiri ível középről az ötösön egyedül maradt Derdiyok fejére, aki viszont a kapusba fejeli a labdát! Hatalmas védés!
117. perc: Djourou lökte Peszkót, ezzel megakadályozott ugyan egy lengyel kontrát, de a sárga lapot nem ússza meg!
120. perc: Jönnek a tizenegyesek! Elfáradtak nagyon a lengyelek!


Tizenegyesek:
Lichtsteiner végzi el az elsőt, és magabiztosan be is rúgja! Vezet Svájc
Lewandowski a következő, ő is belövi, méghozzá a jobb felsőbe!
Xhaka érkezik a következőhöz, elküldi a kapust és a bal kapufa mellé rúgva hagyja ki!
Milik lövése erős, helyezett, a kapuban is találjuk a labdát méghozzá a jobboldalon!
Shaqiri a következő és be is lövi, de még mindig vezet Lengyelország!
Glik a következő, aki berúgja!
Schär sem hibázik! Csak szépíteni tud azonban!
Blaszczykowskit jelölte ki következőnek Adam Nawalka, ő sem ront!
Ricardo Ridríguez is berúgja! Krychowiak következik, ő is hibátlan! Ez pedig azt jelenti, hogy Lengyelország ott van a legjobb 8 között! Svájc kiesett!


Két ellentétes félidőt láthattunk! Az elsőben a lengyelek voltak a jobbak, a másodikban pedig a svájciak, a tizenegyesek pedig már az orosz rulett kategóriája, ezt jobban bírták fejben a lengyelek! Nagyjából ennyit erről a meccsről, a lengyelek várhatják a horvát-portugál találkozó győztesét!
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2016-06-26 18:52:30

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 15-én ünnepi programok és koncertek várják a pécsieket.
Bővebben >>