. Ma Emma napja van.
Fogd a kezem! – huszonöt éve
2016-08-01 00:37:53
Fogd a kezem! – huszonöt éve

Fogd a kezem! – huszonöt éve

Pécsett huszonöt évvel ezelőtt jött létre az értelmi sérülteket és családtagjaikat összefogó Fogd a kezem Alapítvány.

Az alapítók elsődleges célként tűzték ki  a másság mind szélesebb körben való elfogadtatását és az esélyegyenlőség elősegítését. E mellett kiemelt helyen szerepel programjukban a sérült emberek életminőségének javítása foglalkoztatással, művészeti fejlesztéssel, rekreációs lehetőségek biztosításával, csoportos és egyéni mozgásfejlesztéssel, jogi és életvezetési tanácsadással.

Az alapítvány  által működtetett, 1991-ben létrehozott úgynevezett  napköziben negyven sérült embert foglalkoztatnak, zajlik nappali ellátásuk. Az általuk előállított  termékeket – többek között gyertyát, lakberendezési tárgyak, játékok - értékesítik, az ebből származó bevételt az alapítvány fenntartására fordítják. A szintén a sérült emberek munkalehetőséghez juttatását segítő Támogatott Foglalkoztatás Szolgáltatást 2004 óta működtetik, ami eddig csaknem 150 sérült ember nyílt munkaerő-piaci elhelyezését tette lehetővé.

Szent Kinga Lakóotthonuk 1999-ben nyitotta meg kapuit, amelyben kilenc felnőtt értelmi és más fogyatékossággal élő élheti önálló felnőtt életét  négy segítő közreműködésével. Az EVS Mobilitás szolgáltatásuk 2001 óta működik, amelynek keretében 18-30 év közötti magyar önkénteseket küldenek, valamint fogadnak az unió országaiból. Ennek keretében folyamatosan kettő, négy külföldi önkéntes vesz részt a Napközi és a Lakóotthon életében, az alapítvány szakmai munkájában.

E mellett alapítói és működtetői a 2010-ben útjára indult Special Pécs Klaszternek, egy széleskörű együttműködésen alapuló, innovatív modell értékű összefogásnak Pécsett és vonzáskörzetében. A klaszter szereplői a fogyatékos emberek integrációját tűzték ki célul a kultúra, a szolgáltatások, az oktatás, az egészségügy, a foglalkoztatás és a szabadidős tevékenységek területén.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>