. Ma György napja van.
Fókuszban a termelők
2016-07-05 18:22:33
Fókuszban a termelők

Fókuszban a termelők

A Szentlőrinci Gazdanapok immár huszonharmadik alkalommal várja augusztus 12. és 14. között a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat.

- A rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett idén sok olyan is lesz, aki most először jelenik  meg a Szentlőrinci Gazdanapokon - mondja Pohl  Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ igazgatója. – A hazai partnereinken kívül ebben az esztendőben is bemutatkoznak külföldről érkező kiállítók, köztük osztrák, német és horvát agrárcégek. Ez utóbbiak a partner szervezeteinken, a bjelovári, az eszéki és a verőcei vásárok szervezőin keresztül érkeznek, ezzel is erősítve a Gazdanapok nemzetköziségét. Bízunk benne, hogy a horvát gazdálkodók, agrárcégek a jövőben rendszeres kiállítók lesznek. E mellett lehetőséget teremtünk arra is, hogy minél több családi gazdaság, egyéni gazdálkodó vehessen részt a vásáron, éppen ezért idén a tavalyinál nagyobb területen állíthatnak ki. Azoknak a megjelenését a lehetőségeinkhez mérten külön támogatjuk, akik egész éven át rendszeres résztvevői voltak a Kistermelők Házában hétvégéken megrendezett termelői piacoknak.

 A Szentlőrinci Gazdanapok az eltelt több mint két évtized alatt az ország egyik jelentős mezőgazdasági szakvásárává nőtte ki magát. Esztendőről esztendőre más és más a gazdákat érintő kérdést állítanak a középpontba. Idén a helyi termékekre, s azok mind szélesebb körben történő bemutatására helyezik a hangsúlyt. Ennek jegyében zajlanak majd a szakmai rendezvények is.  

-  Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter megnyitóját követően a Kistermelők Házában sorra kerülő szakmai napon egyebek mellett szó lesz a pályázati úton elnyerhető, a vidékfejlesztést szolgáló forrásokról, a Rövid Ellátási Láncról, az élelmiszerbiztonságról, a kistermelők által előállított élelmiszerek értékesítéséről - emeli ki Pohl Marietta. – Ezen kívül  a tudatos fogyasztói magatartás fontossága, s annak mind szélesebb körben történő megismertetése, a civil kezdeményezések szerepe, de a földrajzi áruvédjegy kérdése is terítékre kerül. Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a szakmai nap keretében ismét bemutatkozási lehetőséget kap öt kistermelő is. A szakmai nap a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési államtitkárságának támogatásával valósul meg.  

- Idén is számos újdonsággal várjuk, mind a gazdálkodókat, mind a vásárlátogatókat – folytatja a programok felsorolását Végh Gábor vásárigazgató. - A tavaly már kedvező fogadtatással elindult szántóföldi bemutatót ebben az esztendőben saját szervezésben és új koncepció mentén rendezzük meg, lehetőséget adva  mezőgazdasági gépek kiállítóinknak azok gyakorlatban történő bemutatására. Két napon át a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott gépek és technológiák lesznek megtekinthetők. Erőgépekkel, különféle hozzájuk csatlakoztatható adapterekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők működés közben.

 Az elmúlt évtől eltérően a helyi terméket előállítók  most több helyen lesznek megtalálhatók.  Azonban idén is lesz Őshonos udvar szürke marhával, őshonos juhfajtákkal, parlagi szamárral, s a Baranya udvart ismét kialakítják, ahol a megyei értéktárba bekerült speciálisan baranyai nyúl és tyúk és több más érdekesség lesz látható.

 A versenyzést kedvelők ismét élvezhetik a Szentlőrinci Vágtát és a Díjugrató versenyt, mely utóbbi fókuszába idén a magyar fajták kerülnek, s azok lovasai külön elismerésben is részesülnek.

Utoljára frissítve: 2016-07-05 18:27:41

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>