. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Fókuszban az egészséges vidék
2016-10-14 02:17:22
Fókuszban az egészséges vidék

Fókuszban az egészséges vidék

Október 14. és 16. között a  Magyar Női Unió (MNU) szervezésében idén is megrendezésre kerül a  Vidéki Nők Nemzetközi Napja konferencia, amelyre ez alkalommal Harkányban kerül sor.  A tanácskozás  fókuszában az egészséges vidék és az ehhez hozzáadott női értékek, női szerepek állnak.


Az ENSZ Közgyűlése - felismerve a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben tevékenykedő nők komplex helyzetét – 2007-ben tűzte ki célul a falusi szegénység felszámolását és a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának évenkénti megünneplését. A Magyar Női Unió kezdeményezésében és szervezésében  az elmúlt esztendőben  hazánkban is életre hívott Vidéki Nők Nemzetközi Konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet  a vidéki élet kihívásaira és lehetőségeire, valamint az élelmezéssel és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos problémákra, lehetőségekre.


A konferenciát idén is az Élelmezési Világnappal egy időben rendezik meg, ezzel is ráirányítva a figyelmet az éhezés elleni küzdelemre.  Bár a nők sokat tehetnek azért, hogy ennivalóval és legfőképpen biztonságos élelmiszerrel lássák el a családjukat, alapvetően azonban mégiscsak a döntéshozók feladata a vidékfejlesztés, valamint az egyes országok és a világ élelmiszerproblémáinak a megoldása.


Mint Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Női Unió Egyesület elnöke, a COPA-COGECA női bizottságának első alelnöke elmondta,  szervezetük egyfajta híd szerepet kíván betölteni, valamint egyfajta párbeszéd elindulását szeretné elérni  az érintettek és a döntéshozók között. 

 

Szólt arról is, céljaik között szerepel az egymástól való tanulás, valamint a problémák közös feltárása és válasz keresése a kihívásokra. E mellett a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok bemutatásával, tapasztalatcserék szervezésével kívánnak segítséget nyújtani a vidék fennmaradásához, a biztonságos élelmiszer-előállításhoz, s kiemelten az ebben szerepet vállaló nőknek.


A konferencián részt vesz Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, Szele-Király Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes-államtitkára és Székely Erika, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatója is.  A hazai szakpolitika és szakma kiválóságai mellett, Willemien Koning-Hoeve, a Copa-Cogeca Női Munkacsoportjának elnöke és Cristina Amaral, az ENSZ – FAO Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének regionális vezető-helyettese is megosztja az érdeklődőkkel  a már jól működő nemzetközi projektek tapasztalatait, valamint bemutatják a már jól működő programokat.


A konferenciát kísérő kiállítás fókuszában  is a biztonságos élelmiszerellátás  áll. A helyi és környékbeli gazdálkodók és vállalkozók által előállított termékek mellett bemutatkozik a Magyar Nemzeti Kereskedőház Áldomás közösségi márkája is, ami a magas hozzáadott értékű, prémium minőségű magyar élelmiszereket  előállító termelőket  fogja össze.


Az ingyenes, bárki számára elérhető tanácskozáson a vidékfejlesztés nemzetközi szakértői mellett, tanácsadói work shopokkal és kiállítással is várják az érdeklődőket.  A zárónapon, október 16-án vasárnap, a Magyar Női Unió és Harkány önkormányzatának szervezésében   a résztvevőket bográcsozásra, koncertre várják, de lesz a rászorulók részére ételosztás is.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>