. Ma Csongor napja van.
Földöntúli élmények
2017-03-05 15:57:00
Földöntúli élmények

Földöntúli élmények

A Zsolnay Kulturális Negyedben hétfőn veszi kezdetét a Csillagászati Hét.

Van-e élet a Földön kívül? Mit higgyünk el a hollywoodi sci-fi filmekből? Hol tart most az űrbányászat? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a március 6-12. között a Zsolnay Kulturális Negyedben zajló Csillagászati Hét során.

Az eseményfolyam keretében az ország különböző pontjairól érkező csillagászok tartanak előadást, a Planetárium számos bemutatóval várja az érdeklődőket, de lesznek távcsöves megfigyelések, földönkívüli kísérletek, gyerekfoglalkozások és még állatsimogató is.

A meghívott előadók között ott lesz dr. Kiss L. László csillagász, akadémikus, az MTA levelező tagja, akiről még egy aszteroidát is elneveztek, aki a Földön kívüli élet lehetőségeiről beszél, s az e témában folyó  kutatás egyik legizgalmasabb részéről a Naprendszeren túli égitestek megfigyeléséről. Az egyre érzékenyebb műszereknek köszönhetően ugyanis a csillagászat rohamosan fejlődik, és ebben jelentős szerepet játszik Kiss L. László, aki egyik kulcsfigurája.

Az elmúlt esztendő tudományos világszenzációja a gravitációs hullámok első kimutatása volt, amelyben magyar kutatók is részt vettek. Ennek apropóján dr. Hegedüs Tibor csillagász, a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló igazgatója áttekinti, hogy a most szerzett legújabb bizonyítékon felül milyenekkel szolgálnak még a bolygók és a csillagok.

Bolygóközi kapzsiság – az űrbányászat technikai lehetőségei, jogi és erkölcsi aggályai címmel tart előadást dr. Both Előd csillagász, a Magyar Asztronautikai Társaság alelnöke, míg dr. Hoffmann Gyula előadásában az élet eredetével foglalkozik majd, míg dr. Pirkhoffer Ervin segít eligazodni, hogy mekkora a valóságalapja van például a Csillagok között, a Mentőexpedíció, az Utazók vagy a legújabb Star Wars film  egyes jeleneteinek.

Az előadásokat minden nap planetáriumi bemutatók egészítik ki, hétvégén pedig izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Részt vehetnek az Ég és Föld titkai címmel sorra kerülő ismeretterjesztő előadáson, amelyen igazi mamutfogat és meteoritot is kézbe vehetnek. A Varázsóra földöntúli kísérletei során  pedig az érdeklődők „elhagyják a Földet”, kísérleteket végeznek a légkörön kívül, vizsgálódnak a súlytalanság állapotában és sétálhatnak a Marson. Sőt, megfejtik a jedi lovagok kardjainak titkát is!

A gyerekek ingyenes csillagászati foglalkozáson vehetnek részt és biztonságos napfolt megfigyelést végezhetnek távcsővel. A Pécsi Állatkert közreműködésével pedig, Ha unod az Uránuszt, nézd meg a varánuszt! címmel foglalkozás és állatsimogató várja a kicsiket.

Utoljára frissítve: 2017-03-05 16:05:12

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a petesejt és a hímivarsejt káros fényterhelését.
2024-04-06 20:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>