. Ma Emma napja van.
Folytathatja nagyreményű kutatásait az egyetem
2016-08-04 02:30:26
Folytathatja nagyreményű kutatásait az egyetem

Folytathatja nagyreményű kutatásait az egyetem

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázaton a Pécsi Tudományegyetem (PTE) két projektje is sikerrel szerepelt.

A mesterséges megtermékenyítés sikerességének növelését, illetve a 3D nyomtatási és vizualizációs központ kialakítását célul kitűző projekt egyaránt közel 2-2 milliárd forint uniós támogatásban részesül.

Mint Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának elnöke, a kutatás szakmai vezetője elmondta, az egyetemen évek óta folynak kutatások a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságának növelése érdekében, a most elnyert csaknem két milliárd forint ezek folytatását teszi lehetővé.

Kitért arra is, az elmúlt esztendőkben reménykeltő eredményeket sikerült elérni, de ezek rutinszerű klinikai alkalmazása olyan nanotechnológiára épülő gyorstesztek, úgynevezett chipek kifejlesztését követelik meg, amelyek költséghatékonyan és reprodukálhatóan képesek a minták diagnosztikai vizsgálatára.

Szólt arról is, a támogatásnak köszönhetően folytatódhatnak a kutatások, amelyek révén reményeik szerint a jelenlegi mintegy 30-ról közel 50 százalékra tudnák növelni a mesterséges megtermékenyítések eredményességét.

A másik, szintén sikerrel szerepelt projekt a  3D nyomtatási és vizualizációs technológiákat alkalmazó interdiszciplináris kutatási, oktatási és fejlesztési központ létrehozását tűzte ki célul, az erre elnyert támogatás összege is megközelíti a kétmilliárd forintot.

Az egyetem stratégiai tervei között kitüntetett helyen szereplő a 3D technológiákat és fejlesztéseket megvalósító nagyprojektben jelenleg öt kar kutatói és hallgatói vesznek részt a Szentágothai János Kutatóközpont égisze alatt létrejött 3D munkacsoport keretében.

A 3D projekt szakmai vezetője, Nyitrai Miklós, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára hangsúlyozta, a 3D technológia ma már nem csak a jövő, hanem a jelen is. Annak a véleményének is hangot adott, hogy ahogy a technológia egyre elérhetőbbé válik, a tudományos fantasztikum területéről nagyon hamar akár a háztartásokba is átkerülhetnek a 3D-s nyomtatók. 

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>