. Ma Auguszta napja van.
Folytatódik a gazdaság növekedése
2018-07-27 02:37:29
Folytatódik a gazdaság növekedése

Folytatódik a gazdaság növekedése

Idén  2,1 százalékkal, jövőre 2 százalékkal növekedhet a gazdaság teljesítménye az unióban és az euró-övezetben egyaránt.

Öt egymást követő negyedévi erőteljes növekedés után 2018 első felében mérséklődött a gazdaság lendülete, és az EU-ban és az euró-övezetben egyaránt várhatóan 0,2 százalékponttal alacsonyabb lesz a tavasszal előre jelzettnél. Az idei év második felében a növekedés dinamikája várhatóan némileg erősödni fog, mivel a munka-erőpiaci feltételek javulnak, a háztartások adósságállománya csökken, a fogyasztói bizalom változatlanul magas és a monetáris politika is támogató.

Mint Valdis Dombrovskis, az euróért és a szociális párbeszédért felelős alelnök, aki egyben a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos is elmondta, az európai gazdasági tevékenység  ebben az esztendőben - az euró-övezetre és az EU-28-ra is értendően – az  előre jelzett 2,1 százalékos GDP-növekedés mellett stabil marad. Rámutatott arra is, ennek ellenére május óta a GDP-növekedés lefelé történő módosítása figyelmeztet arra, hogy a kedvezőtlen külső környezet – például az Egyesült Államokkal fennálló növekvő kereskedelmi feszültségek – mérsékelheti a bizalmat és káros hatással lehet a gazdaság bővülésére. A növekvő külső kockázatok azonban újból emlékeztetnek arra, hogy meg kell erősíteni a tagállami gazdaságok és a teljes euró-övezet ellenálló képességét.

Mindehhez Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos  a következőket tette hozzá, Európában várhatóan reziliens marad a növekedés, mivel a monetáris politika alkalmazkodó és a munkanélküliség tovább csökken. A tavaszi időszakhoz  képest történt enyhe lefelé irányuló módosítás a kereskedelmi feszültségek és a politikai bizonytalanság bizalomra gyakorolt hatását, valamint az emelkedő energiaárakat tükrözi.
 
Kitért arra is, az előrejelzések szerint 2018-ban és 2019-ben folytatódik a bővülés, jóllehet a protekcionista intézkedések további fokozódása egyértelmű lefelé mutató kockázatot jelent. A kereskedelmi háborúknak nincsenek nyertesei, csak áldozatai. Az alapvető gazdasági tényezők stabilak, de a növekedés várhatóan mérséklődik.

Az EU és az euró-övezet tartós gazdasági növekedésének alapvető feltételei továbbra is fennállnak. A növekedési ráták mérséklődése részben ideiglenes tényezők eredménye, de a fokozódó kereskedelmi feszültségek, a magasabb olajárak és az egyes tagállamokban jelentkező politikai bizonytalanság valószínűleg szintén szerepet játszott ebben. A növekedés globálisan továbbra is stabil, de mértéke országonként és régiónként egyre differenciáltabb.

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>