. Ma Emma napja van.
Fordulóponthoz érkezett az európai autóipar
2017-11-08 21:56:15
Fordulóponthoz érkezett az európai autóipar

Fordulóponthoz érkezett az európai autóipar

Az alacsony kibocsátású és kibocsátásmentes járművek használatára való átállás felgyorsításának elősegítése érdekében az Európai Bizottság új uniós szintű célértékekre tett javaslatot az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátására vonatkozóan.


Ez határozott lépést jelent a Párizsi Megállapodás keretében 2030-ig megvalósítandó uniós kötelezettségvállalás teljesítése, azaz az uniós szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal való csökkentése felé. A Bonnban tartott nemzetközi éghajlat-változási konferenciával egy időben bemutatott bizottsági javaslatokkal az  unió követendő példát kíván állítani a nemzetközi közösség elé.


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió helyzetéről szóló szeptemberi beszédében  hangsúlyozta,  a célom, hogy Európa az éghajlatváltozás elleni küzdelem élére álljon. Az elmúlt évben  ratifikált Párizsi Megállapodással,  amelyben a világ országai elkötelezték magukat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulás mellett, s egyben  lefektették a globális játékszabályokat. Az Egyesült Államok ambíciójának hanyatlásával szembenézve Európának gondoskodnia kell róla, hogy a Föld újból nagyszerű hely lehessen, ami az emberiség közös öröksége.


A Párizsi Megállapodás hatálybalépésével a nemzetközi közösség elkötelezte magát a modern, alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás mellett, ezzel párhuzamosan pedig a gépjárműipar is mélyreható átalakuláson megy keresztül. A globális vezető szerep betöltéséhez az uniónak meg kell ragadnia a kínálkozó lehetőséget, mivel más szereplők, különösen az Egyesült Államok és Kína is nagy ütemben fejlődnek.


Jó példa erre a következő összehasonlítás: a globális értékesítéshez viszonyítva az unióban eladott új személygépkocsik aránya a pénzügyi válság (2008–2009) előtt 34 százalék volt, mára azonban ez a szám 20 százalékra csökkent, ezért az unió piaci részesedésének megőrzése, valamint az alacsony kibocsátású és kibocsátásmentes járművekre való átállás felgyorsítása érdekében az Európai Bizottság  az új személygépkocsikra és könnyű haszongépjárművekre új, uniós szintű szén-dioxid-kibocsátási célértékekre tett javaslatot, amelyeket 2025-től, illetve 2030-tól kell majd alkalmazni. A csökkentésre irányuló célértékek mélyreható elemzést és az érdekeltek széles körével, többek között nem kormányzati szervezetekkel és ipari szereplőkkel folytatott egyeztetést követően kerültek meghatározásra, amelynekértelmében 2030-tól az új személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának is 30 százalékkal kell alacsonyabbnak lennie a 2021-es szinthez képest.


A javaslatcsomaggal  kapcsolatosanMaroš Sefčovič, az Európai  Bizottság energiaunióért felelős alelnöke annak a véleményének adott hangot, hogy napjainkban az éghajlatbarát gazdasági átalakulás időszakát éljük. A most megfogalmazott javaslatok olyan feltételeket teremtenek, amelyek lehetővé teszik, hogy az európai gyártók energiaipari a globális változás élére álljanak. Éppen ezért arra kívánjuk ösztönözni őket, hogy a legjobb, leginkább környezetbarát és legversenyképesebb autókat állítsák elő, és ily módon nyerjék el újra a fogyasztók bizalmát. Ezzel nagy lépést teszünk a helyes irányba, vagyis a modern, fenntartható európai gazdaság, a tisztább városi levegő, valamint a megújuló energiaforrásoknak a jelenlegi és jövőbeli energiarendszerekbe való beépülése felé.


Mindehhez Miguel Arias Cañete, az éghajlat- és energiapolitikáért felelős európai biztos a következőket tette hozzá, a tiszta üzemű autók gyártása terén mára feltartóztathatatlanná vált a globális verseny. Ha Európa az élére akar állni a világszintű változásoknak, először a saját háza táján kell rendet teremtenie. Megfelelő célkitűzésekre és megfelelő ösztönzőkre van szükség, a személygépkocsikra és könnyű haszongépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási intézkedések pedig éppen ilyenek. Ambiciózus, költséghatékony és végrehajtható célokat tűztünk ki magunk elé. A 2025-re vonatkozó köztes célok azonnali ösztönző erőt jelentenek a beruházások szempontjából. A 2030-tól teljesítendők pedig stabil és határozott irányt garantálnak a beruházási szint fenntartásához. A  javaslatokkal egyszerre ruházunk be Európa jövőjébe, csökkentjük a környezetszennyezést és járulunk hozzá a Párizsi Megállapodás keretében tett kötelezettségvállaláshoz, vagyis a 2030-ig elérendő legalább 40 százalékos kibocsátás-csökkentéshez.


Violeta Bulc, a közlekedéspolitikáért felelős uniós biztos pedig arról szólt, hogy az egyre fokozódó kihívásokra válaszul z Európai Bizottság példa nélküli javaslattal állt elő, mi szerint össze kell egyeztetni az európai polgárok mobilitási igényeit az emberek és a bolygó egészségének védelmével. Az ezt megcélzó tiszta mobilitásról szóló csomag e kihívás valamennyi dimenziójával foglalkozik, ugyanis támogatja a tisztább üzemű járművek használatát, könnyebben hozzáférhetővé teszi az alternatív energiákat és továbbfejleszti a közlekedési rendszer szervezését. Európa és az európaiak így környezetbarátabb módon maradhatnak mozgásban.


Elżbieta Bieńkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztos e gondolatokhoz a következőkkel  fűzte  hozzá, az európai autóipar fordulóponthoz érkezett. Ahhoz, hogy megőrizze vezető szerepét, s eközben a környezetet és az emberi egészséget is kímélje, új és tiszta technológiákba kell beruháznia. Ezért a kibocsátásmentes autók piaci elterjedését az elektromos járművek zökkenőmentes töltésére alkalmas infrastruktúra kiépítésével és Európában előállított kiváló minőségű akkumulátorokkal fogjuk elősegíteni.

Utoljára frissítve: 2017-11-08 21:56:56

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>