. Ma Géza napja van.
Fotókat gyűjtenek az egykori Caflish Cukrászdáról
2021-01-27 19:47:49
Fotókat gyűjtenek az egykori Caflish Cukrászdáról

Fotókat gyűjtenek az egykori Caflish Cukrászdáról

A Janus Pannonius Múzeum az egykori pécsi Caflish, később Éva cukrászda belső teréről és a kávégépéről gyűjt fotókat.

Az elmúlt év novemberében egy anonim adományozónak köszönhetően jelentős műtárggyal, a Caflish cukrászda herendi porcelán burkolatú kávégépével bővült a Janus Pannonius Múzeum gyűjteménye. Azóta elkészült a restaurálási terv, amelynek megvalósításához nagy segítséget jelentenének olyan archív fotók, amelyek az eredeti környezetében mutatják a gépet.

A múzeum felvette a kapcsolatot azzal a tapasztalt szakrestaurátorral, aki már helyreállított hasonló kávégépet. Véleménye szerint – amelyet a pécsi múzeum állományvédelmi szakembere is megerősített – a kávégép helyreállítása mindenképpen műtárgyként-  - nem működő – működtethető formában - kellene helyreállítani, annak hosszú távú megőrzése, bemutathatósága, állagvédelme érdekében. E cél eléréséhez, a vizsgálat eredményeit felhasználva, a felkért restaurátor összeállította a szükséges munkálatok listáját, s elkészítette a helyreállítás tervet.

A  különleges kávégép későbbi bemutatásához, amelyhez kapcsolódóan a történetét is feldolgoznák, mindehhez jelentős segítség lenne, ha a kávégépről – eredeti környezetében- minél több régi, archív fotográfia állna rendelkezésére állna a múzeumnak. Ennek érdekében felhívást tettek közzé, mely szerint, aki az Éva cukrászda belső teréről, az ott levő kávégépről fényképpel rendelkezik, arra kérik, tegye lehetővé, hogy  arról a múzeum digitális fotót készíthessen. Jelentkezni  Gál Éva osztályvezetőnél, a gal.eva.jpm@gmail.com e-mail címen, vagy a 30/ 548 4817-es telefonszámon lehet.

Utoljára frissítve: 2021-01-27 19:51:43

További híreink
Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
Az épületek mozgásából eredő környezeti katasztrófák megelőzését segíthetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán zajló kutatások.
2021-02-23 21:21:23, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetünk hímes tojásai 2021
Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassuk, milyen hímes tojások készülnek...
2021-02-21 18:59:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Megkezdődött a faszobrok restaurálása
A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat.
2021-02-20 13:56:16, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Járásbíróság egy hónapra elrendelte a letartóztatását két fiatalkorú fiúnak és egy fiatal férfinek fel...
Bővebben >>