. Ma Béla napja van.
Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022-05-21 02:34:09
Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr

Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr

A hazai együttesek közül elsőként Pannon Filharmonikusoknak sikerült a rangos a bécsi hangversenyteremben, a Musikvereinben sorozatot indítania, felkérésre.

Első hangversenyét az „Aranyteremben” adta az együttes 2021 októberében, idén május 22-én hallhatja őket a bécsi közönség, majd három évadon át két-két alkalommal lépnek fel. A Bogányi Tibor vezető karmester által dirigált koncertek szólistái magyar vendégművészek lesznek.

A magas színvonalú zenekultúra iránt mélyen elkötelezett 210 éves Pannon Filharmonikusok az egyetlen magyar együttes, amelynek rendszeres fellépései vannak a bécsi Musikverein bérletes koncertjeinek sorában. A pécsi székhelyű nemzeti együttes sosem félt a megmérettetéstől: a Müpában is közel két évtizede sikeres bérletsorozatának magáénak tudó, „vidéken” élő társulat a joggal igényes bécsi közönség előtt Vivaldi, Schumann és Schubert műveit adja elő Bogányi Tibor vezényletével. Szólistaként a szintén vidéken született, Pécsről induló, mára a Bécsi Zeneakadémia professzoraként is elismert világhírű csellista, Várdai István lesz az együttes partnere.

A művészek által a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenytermének tartott pécsi Kodály Központ rezidens zenekarát 210 évvel ezelőtt egy sikeres bécsi zeneszerző alapította. Lickl György nem csupán az európai szellemiséget hozta el a magyar kisvárosba, de a nemzetközi zenei gondolkodás igényét is.

A májusi koncert a Musikvereinben egyfajta visszatérés a kezdetekhez, amelyben elmosódik a magyar vidék és a nemzetközi pezsgésről híres város földrajzi különbsége, és csak a minőségi igénnyel előadott klasszikus zene marad.

Lickl Bécsből 1807-ben telepedett le Pécsen, aki Mozart-kortársa és Haydn-tanítványa volt. Bécs ünnepelt zeneszerzőjeként kezdett bele abba a munkába, amelynek eredményeként Pécs zenei élete jelentős fejlődésnek indult. Az évek során bécsi zenészeket szerződtetett, s hamarosan Magyarország legjobb zenekarát hozta létre. A zenei pezsgés természetesen magával hozta a város szellemi, társadalmi, és gazdasági életének fejlődését is. Az pedig egészen természetes volt, hogy ami „ott fent Bécsben” elhangzott, nagyon rövid időn belül Pécsett is játszották, beszéltek róla.

Ma már kényelmesen és gyorsan utazhatunk a Budapest-Pécs-Bécs tengelyen, elérhető bármilyen értékes kulturális esemény. A pécsiek szorgalmazzák a földrajzi távolság zenés áthidalását, így 2023 novemberi koncertjükhöz kapcsolódóan például egy bécsi tematikus városlátogatással egybekötött buszos kirándulást terveznek.

Május 22-án Bogányi Tibor vezető karmester és Várdai István pécsi születésű, mára világhírt szerzett Liszt Ferenc-díjas csellóművész, a Bécsi Zeneakadémia(Universität für Musik und Darstellende Künste) vonós és húros tanszék csellóprofesszorának közös játékában is gyönyörködhet a zene fővárosának publikuma.(fotó: Dékány Zsolt)

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>