. Ma Andrea napja van.
Frank Sinatra szimfonikus swingest
2023-03-04 02:20:42
 Frank Sinatra szimfonikus swingest

Frank Sinatra szimfonikus swingest

Energiarobbanás a Müpában a Pannon Filharmonikusokkal, ki ne dúdolná együtt a New York, New York, a My Way vagy a Cry Me a River dalát Sinatrával?


Vass András karmester hangszerelésének köszönhetően a swing kiszabadul a bárokból, és egy közel száz fős szimfonikus nagyzenekarral a Müpa nagyszínpadán is átélhető lesz április 19-én. A Pannon Filharmonikusok a pécsi világpremier zajos sikere és ráadáskoncertje után úgy döntött, hogy Farkas Gábriel, Veres Mónika Nika és Magyar Bálint énekesek közreműködésével, valamint Illényi Péter vezényletével a fővárosban is bemutatja a nemzetközi érdeklődésre is számot tartó új zenei anyagot. A szimfonikus, a beat és big band hangzás tökéletes akusztikai összhangba hozásának köszönhetően kialakult hangzásvilág  a maga nemében páratlan élményben részesíti a közönséget.

A Pannon Filharmonikusok a komolyzenei koncertjeinek magas művészi színvonalával vívta ki a közönség elismerését. Legyen az barokk, klasszikus, kortárs, opera vagy crossover, a zenei hangzás az elsődleges. Műfaji kalandozásaik szinte mindennaposak,  idén első alkalommal Budapesten is bemutatják legújabb unikális zenei anyagukat.

„Swing energiarobbanás tanúi lehettünk” – fogalmazta meg élményét a közönség egyik tagja, és valóban együtt hullámzott és dúdolt a hallgatóság az énekesekkel.

Vass András, a zenekar állandó karmestere számos nagyzenekari hangszereléssel büszkélkedhet, amelyek széles zenei stílusérzékről árulkodnak, ezek Schubert vonósnégyesének nagyzenekari átiratától az ABBA-slágerek formabontó feldolgozásáig  terjednek.

Frank Sinatra - „A Hang” ahogy nevezték - zenéje egy egész korszak lenyomata és életérzése lett. Sikerét és létjogosultságát a mai modern feldolgozások és lemezeladások, a közönség  folyamatos érdeklődése és szeretete igazolja. A swing ritmusos lüktetése azonnal magával ragad, erős zenei tradíciókkal rendelkezik és hogy mennyire szórakoztató ma is, mi sem bizonyítja jobban, hogy tömegeket mozgat meg.


A stílus legínyencebb rajongói  2023 tavaszán Budapesten Parov Stelar, az electro swing elsőszámú világhírű úttörőjének show-ján szabadtéren táncolhatnak, e zenei stílust is repertoárjukba építő Michael Bublé és Robbie Williams koncertjét hallgathatják meg a sportarénákban, a Pannon Filharmonikusokkal azonban olyanban lesz részük, amiben eddig még nem volt. A swing  beköltözik a hangversenyterembe, a Pannon Filharmonikusok a Müpában április 19-én szimfonikus hangszerelésben kitűnő énekesek részvételével szólaltatja meg az ismert dallamokat.


Az együttes alapos mérlegelés után kezdett bele a Frank Sinatra életmű feldolgozásába és színpadra állításába.  Pécsett a Kodály Központ hangversenytermében, februárban megtartott teltházas, nagysikerű és jelentős szakmai visszhangot kiváltó két koncertjükön a leghíresebb dalok, így például a New York, New York című világslágert meglepően új, mai modern hangzásvilággal, átütő erővel, ugyanakkor stílus hűen szólaltatták meg.  A siker szinte borítékolható, ha olyan dalok csendülnek fel, mint a Have You Met Miss Jones?, a Mack the Knife - ki ne ismerné a „Bicska Maxi dalt” -,vagy a líraian szép világhírű Autumn Leaves, azaz  Kozma József Hulló levelek című dalát. Fly Me to the Moon, My Funny Valentine, My Way, Moon River, All of Me… csak néhány az est műsorából.

Egy egész „alternatív” nemzedék hitvallása volt, hogy a „A rock'n'roll az nem egy tánc”, hanem egy életstílus, életforma. Lázadás, ellenszegülés, szabadság. Ugyanakkor talán kevesen voltak tisztában azzal, hogy a rock and roll bölcsőjét az 1930-as és 1940-es évek Amerikájában virágkorát élő boogie woogie zenei irányzat, a swing alapú tánc és életérzés ringatta. A swing-korszak több szempontból is különleges szelete a jazz történetének, ugyanis a műfaj ekkor vált a széles körben ismertté.


Frank Sinatra zenei hagyatéka és a swing életérzés, egy egész korszak mementója, máig ható erővel. Könnyed, ha hallgatjuk, minőségi megszólaltatása, pláne szimfonikus zenekarra hangszerelve azonban nem könnyű feladat.  Közel egy éves előkészítés, majdnem ötszáz óra hangszerelési munka előzte meg a véglegesen kialakult hangzásvilágát, annak a 19 dalnak, amiy a Müpában is felcsendül. Vass András állandó karmester, aki elkészítette a dalok zenekari átiratát,  többek között a big band és a beat, valamint a szimfonikus zenekar hangzásvilágának minél ideálisabb - megfelelő hangszercsoportok adottságait, és képességeit maximálisan kiaknázó - összhangba hozását tűzte ki célul.. A műfajban megszokott Sinatra medley Alpár Balázs munkáját dicséri. A hangszerelés, az akusztikai hangkép összhangja a Kodály Központban már bizonyított.

Precíz stílusismeret, hosszas kutatómunka, valamint a „big band” formáció, a korabeli kották, a big band partitúrák megismerése, a swing műfajának alapos feltárása előzte meg a produkciót. Az együttes nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a véglegesen kialakult műsor, a dalok sorrendje, a koncert hullámzása közönségbarát legyen, de egyben megfeleljen magas szakmai követelményeknek is.
A Pannon Filharmonikusok kiváló, visszatérő vendégművészekkel egészült ki, a beat szekció mellett öt szaxofonművészből álló szaxofonsorral, zongorával, valamint a zenekari – ez esetben igen hangsúlyos - rézfúvós szekcióval.


Veres Mónika Nika és Magyar Bálint személyében két olyan művész volt az et szólistája, akik hangi adottságaikkal és színpadi jelenlétükkel  még forróbbá varázsolták a koncert hangulatát,  az együttessel első alkalommal színpadra lépett Farkas Gábriel méltó partnerük volt ebben. Az est karmestere Illényi Péter  pedig hangmérnökként és a nemzetközi filmzenei szcéna egyik elismert szakembereként a komplett produkció előkészítésében is segédkezett, a teljes hangzás gondos gazdája is volt.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>