. Ma Géza napja van.
Fürdőszobai penészesedés
2021-02-15 19:36:00
Fürdőszobai penészesedés

Fürdőszobai penészesedés

Mit jelent maga a penész?

 

A penész maga valójában egy gombafajta, ami megül a csempék közötti résekben, betelepszik a mélyebb vályatokba, és ott szaporodik. Ha a csempére rakódik le, mivel az egy kemény felület, onnan viszonylag egyszerűbb a tisztítása. De ha ezek a gombatelepek beeszik magukat a fugákba, a csempék közötti tömítésekbe, akkor nehezebb dolgunk van, hiszen akkor már a fal mélyebb rétegeibe is áttör. Ilyenkor már csak a fal levakarása és újrafestése segít.

 

A legfontosabb a megelőzés!

 

Ha egy lakás valamelyik szegletében megjelenik a penész, akkor ezt gyorsan kell kezelni kell, mivel a spórák könnyen szétszóródnak a ház többi részében, sötétben szobák eldugottabb sarkaiban, hidegebb falakon is. A legegyszerűbb módja az eltávolításnak az ecetes, szódabikarbónás lemosása a szanitereknek, ezt javasolt heti rendszerességgel ismételni. 

 

Alattomosabb penész esetén érdemes egy automata szellőztető rendszer bevezetése, amely az adott helyiség páratartalmához és a hőmérsékletéhez viszonyítva szabályozza az otthoni légcserét.

 

A penész szakszerű eltávolítása

 

Elsőként javasolt az ecetes, hypos vagy szódabikarbónás vizes lemosás. Ki lehet próbálni a teafaolajos vagy a grapefruitmagolajos oldatokat is. Léteznek penész elleni klórtartalmú, kifejezetten gombaölő szerek, ezeket viszont a felszabaduló gázok miatt kizárólag nyitott ablak mellett szabad használni.

 

Ha már mélyebben gyökerezik a probléma, akkor a szakemberek javasolják a szilikontömítések cseréjét gombaölő tömítőanyagok használatára. A kádak, zuhanytálcák, mosdókagylók melletti szanitertömítéseket el kell távolítani és helyükbe megfelelő tömítéseket felvinni. A falakon a felső réteg lekaparása után gombaölő szert kell használni, majd pedig újravakolni a felületet.

 

A szellőztetés megfelelő lépései

 

Minden zuhanyzás vagy fürdés után ki kell nyitni az ablakot egy alapos szellőztetésre. A szellőztetés ne legyen túl hosszú, 1-2 perces huzat kiviszi a felesleges páratartalmat. A szellőztetést érdemes egy kisebb letörléssel zárni. Nem kell nagytakarításra gondolni, elég csak egy törlőkendővel áttörölni a csempéket, szanitereket, nehogy lefolyjon a nedvesség az alsóbb résekbe.

 

Nagyon fontos, hogy azokban a helyiségekben, ahol a mosások után zajlik a ruhaszárító állványokra való teregetés, fokozottan ügyelni kell a penészesedés elkerülésére. Amint lehetséges, kültéren érdemes használni a szárítót.

 

Néhány egyszerű lépéssel, majd pedig rendszeres odafigyeléssel megelőzhető a penészesedés a fürdőszobában, és egyúttal tisztábbá válik a lakás levegője, általa egészségesebbek lesznek a benne lakók.

 

(x)

További híreink
Így költöztethető vintage lámpa segítségével retro életérzés az otthonba
Ebben a bejegyzésben a vintage lámpatestek modern LED változatainak a hozzáadott értékét igyekszünk szemléltetni. Igyekszünk mindezt úgy átadni, hogy az esztétikummal kap...
2021-02-12 20:07:36, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az irodaköltöztetés legfontosabb lépései
Az irodaköltöztetés nem tartozik a legegyszerűbb tennivalók közé, noha természetesen nem megoldhatatlan feladatról van szó.
2021-02-11 19:51:06, Hírek, Fókuszban Bővebben
Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
Ebben a cikkben nem titkolt szándékunk feloldozni akkor, hogyha az autóvezetéssel szemben érzett félelem ezidáig megakadályozott a jogosítványod megszerzésében. Vagyis me...
2021-01-15 21:46:07, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ebben az esztendőben ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját a Bóbita Bábszínház.
Bővebben >>