. Ma Vazul napja van.
Fürdőszobai penészesedés
2021-02-15 19:36:00
Fürdőszobai penészesedés

Fürdőszobai penészesedés

Mit jelent maga a penész?

 

A penész maga valójában egy gombafajta, ami megül a csempék közötti résekben, betelepszik a mélyebb vályatokba, és ott szaporodik. Ha a csempére rakódik le, mivel az egy kemény felület, onnan viszonylag egyszerűbb a tisztítása. De ha ezek a gombatelepek beeszik magukat a fugákba, a csempék közötti tömítésekbe, akkor nehezebb dolgunk van, hiszen akkor már a fal mélyebb rétegeibe is áttör. Ilyenkor már csak a fal levakarása és újrafestése segít.

 

A legfontosabb a megelőzés!

 

Ha egy lakás valamelyik szegletében megjelenik a penész, akkor ezt gyorsan kell kezelni kell, mivel a spórák könnyen szétszóródnak a ház többi részében, sötétben szobák eldugottabb sarkaiban, hidegebb falakon is. A legegyszerűbb módja az eltávolításnak az ecetes, szódabikarbónás lemosása a szanitereknek, ezt javasolt heti rendszerességgel ismételni. 

 

Alattomosabb penész esetén érdemes egy automata szellőztető rendszer bevezetése, amely az adott helyiség páratartalmához és a hőmérsékletéhez viszonyítva szabályozza az otthoni légcserét.

 

A penész szakszerű eltávolítása

 

Elsőként javasolt az ecetes, hypos vagy szódabikarbónás vizes lemosás. Ki lehet próbálni a teafaolajos vagy a grapefruitmagolajos oldatokat is. Léteznek penész elleni klórtartalmú, kifejezetten gombaölő szerek, ezeket viszont a felszabaduló gázok miatt kizárólag nyitott ablak mellett szabad használni.

 

Ha már mélyebben gyökerezik a probléma, akkor a szakemberek javasolják a szilikontömítések cseréjét gombaölő tömítőanyagok használatára. A kádak, zuhanytálcák, mosdókagylók melletti szanitertömítéseket el kell távolítani és helyükbe megfelelő tömítéseket felvinni. A falakon a felső réteg lekaparása után gombaölő szert kell használni, majd pedig újravakolni a felületet.

 

A szellőztetés megfelelő lépései

 

Minden zuhanyzás vagy fürdés után ki kell nyitni az ablakot egy alapos szellőztetésre. A szellőztetés ne legyen túl hosszú, 1-2 perces huzat kiviszi a felesleges páratartalmat. A szellőztetést érdemes egy kisebb letörléssel zárni. Nem kell nagytakarításra gondolni, elég csak egy törlőkendővel áttörölni a csempéket, szanitereket, nehogy lefolyjon a nedvesség az alsóbb résekbe.

 

Nagyon fontos, hogy azokban a helyiségekben, ahol a mosások után zajlik a ruhaszárító állványokra való teregetés, fokozottan ügyelni kell a penészesedés elkerülésére. Amint lehetséges, kültéren érdemes használni a szárítót.

 

Néhány egyszerű lépéssel, majd pedig rendszeres odafigyeléssel megelőzhető a penészesedés a fürdőszobában, és egyúttal tisztábbá válik a lakás levegője, általa egészségesebbek lesznek a benne lakók.

 

(x)

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikáján új sürgősségi betegellátó osztály várja...
Bővebben >>