. Ma György napja van.
Garantált volt a jó hangulat
2016-09-25 14:17:16
Garantált volt a jó hangulat

Garantált volt a jó hangulat

Több mint húsz éve egyik fontos program eleme a Pécsi Napoknak a bordalfesztivál.

A hétvégén, szeptember 23. és 25. között, immár huszadik alkalommal Európa férfi kórusai lepték el a Villányi Borvidék pincéit, valamint Pécsett a Kodály Központban és a Bor és Dal Ünnepén léptek fel, s énekeltek bordalokat.

A XX. Európai Bordalfesztiválra Ausztriából, Hollandiából, Lengyelországból, Szlovákiából és Szlovéniából érkeztek együttesek, akik a házigazda Bartók Béla Férfikarhoz csatlakozva mutatták be hazájuk bordalait. A fesztivál programja hagyományosan Villánykövesden, a Batthyányi Pincében megrendezésre kerülő megnyitóval indult, ami a résztvevő kórusok villányi pincekoncertjeivel, valamint a  Diófás téren adott Népek bordalai című szabadtéri koncerttel zárult. Szombaton a Kodály Központba a villányi prémium borok bemutatkozását követő gálakoncerten hallhatta a pécsi közönség az együtteseket, amelyen közreműködött a Pécsi Szimfónietta, fellépett Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó, Sasvári Sándor Jászai-díjas színművész, valamint két pécsi énekes Bognár Szabolcs és Csajághy Szabolcs. Vasárnap a Villány-Siklósi Borút településein adtak koncerteket a kórusok, délután pedig  Pécsett a Széchenyi téren megrendezett Bor és Dal Ünnepének szüreti felvonuláson vettek részt és felléptek a Népek bordalai és táncai című műsorban.

A művészeti vezető, Lakner Tamás, a pécsi Bartók Béla Férfikar karnagya által megálmodott fesztivál egyedisége a témában és a résztvevőkben rejlik. A bordalfesztivál Európa - s talán az egész világ – egyetlen bordalokat bemutató olyan rendezvénye, amit kizárólag férfikarok és férfi kisegyüttesek, vokálok számára hirdetnek meg, ami  a Pécsi Férfikar Alapítvány szervezésében 1993 óta kerül megrendezésre minden év szeptemberében.

A fesztivál alapját a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse és a témához szerencsésen párosuló Pécshez közeli és kitűnő borairól méltán híres Villányi borvidék adta, valamint a felismerés és a tény, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul és a férfikari mozgalomnak szüksége van a hivatalos versenyek mellett egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra.

Utoljára frissítve: 2016-09-25 14:35:13

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>