. Ma Márk napja van.
Gebauer Ernő Emlékév Pécsett
2012-03-20 12:00:23
Gebauer Ernő Emlékév Pécsett

Gebauer Ernő Emlékév Pécsett

Gebauer Ernő emlékévet szervezett Pécsett a neves festőművész  születésének 130., valamint halálának 50. évfordulója alkalmából  pécsi civilekkel összefogva a Káplár László Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter. Első állomása a Tudásközpontban megnyílt kiállítás, amelyen a művész  grafikái, könyvillusztrációi láthatók. Szombaton pedig halálának 50. évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak egykori lakóházának falán, a Bessenyei utca 2-es szám alatt.

 

Gebauer Ernő olajfestményei, linómetszetei, rajzai, vázlatai ma közgyűjtemények értékes darabjai, valamint magánszemélyek tulajdonában vannak. Vallási témájú freskói és seccói  elsősorban pécsi, baranyai és Tolna megyei templomban csodálhatók meg, a világiak pedig pécsi közintézmények - többek között a Nagy Lajos Gimnázium, az Apolló filmszínház, vagy a jelenleg étteremként működő, egykori "Nagycsemege" falait díszitik.

 

A festőművész sokoldalúságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy bankjegyek-terveket is készített, valamint 103 esztendeje pályázatot is nyert egyik bélyegtervével. Készített ex libriseket, képeslapokat, plakátterveket, valamint Mollináry Gizella írónő – aki a sógornője volt - több könyvéhez készített rajzokat, de számos kiadvány illusztrálására is felkérték.

 

A 2011 őszén a festő hagyatéka egy Gebauer Ernő iránt elkötelezett magánszemély birtokába került, ezt követően született meg az emlékév ötlete. Az ötletet tett követte, s az önkéntesek; L. Csépányi Katalin, Komlós Attila, Márkus István és Weinreich László gondolataiból elindult a Gebauer Emlékkiállítás szervezése, előkészítése.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>