. Ma Béla napja van.
Gellér B. István és Toloose Lawtrac
2016-09-23 12:14:06
Gellér B. István és Toloose Lawtrac

Gellér B. István és Toloose Lawtrac

Gellér B. István  festmény és szobor, térberendezés határterületein vizsgálódó munkáiból nyílik kiállítás a Pécsi Galériában.


A „mi van soron most?” – kérdésére adott válasza a fiatal kor elmúlásával saját érzelmi és emberi érésének közegéből származik, műveivel ma az elégia irányába fordult.  A minden esetben személyes mitológiaigényétől átitatott tárgyakban titokzatos hangulatokat idéz fel, sajátságos aszimmetriát teremt formák és jelentések, jelek és színek, köznapiság és költőiség elegyítésével keltette képzettársítások között, de soha nem diszharmóniát.

Gellér B. István mesteri eredetiséggel őrzi meg alkotásaiban a klasszikus avantgárd korának szabadságeszményeit, őszinte és máig belső párbeszédekre képesítő ragaszkodását a Martyn Ferenc és nemzedéke által meggyökereztetett modern magyar művészet hőskorához. Az absztrakció ma sem uralkodik alkotásain, felidézett formáinak, azok kombinációinak mindegyike tapad az érzékelés, észlelés köznapinak is tekinthető alakzataihoz, munkáiban minden egyszerre nevezhető néven, és egyszerre szolgál rébuszként.

Műveiben ott érzékelhető  egyfajta nehezen meghatározható vizuális és szellemi minőség, ami a festészet huszadik századi szabadságtörekvéseinek értékes eredménye volt Pécs művészetében is. Nincs felismerhető körülmény, ami  a személyesség vállalását mellékessé tehetné, vagy a klasszikus modernség konvencióinak életben tartható szintjeit ne segítene észrevenni alkotásaiban.  Mint ahogy az sem állítható határozottan, hogy Gellér B. István ennek az integráltan zavaros modern világnak a nemzetközi közlésformáit ne használná anyanyelveként.

 

A kiállítás november 13-ig tekinthető meg.

Utoljára frissítve: 2016-09-23 12:30:44

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>