. Ma Márk napja van.
Góbi Rita pici bonbont is hoz
2015-02-17 22:51:58
Góbi Rita pici bonbont is hoz

Góbi Rita pici bonbont is hoz

Egy tizenéveseknek és felnőtteknek szóló táncelőadással, valamint egy ovisoknak szánt játékos foglalkozássa érkezik Pécsre a Harmadik Színházba a Góbi Rita Társulat.


A pécsi közönség egy évtizeddel ezelőtt láthatta Góbi Ritát a színpadon, a Pécsi Balett tagjaként, aki  ezzel egy időben Bozsik Yvette Társulatának is vendégművésze volt tucatnyi előadásban, akárcsak a Tünet Együttesnek és az Andaxínháznak.

Az eltelt gy évtized alatt Góbi Rita az eltelt időben képezte magát itthon és külföldön, tanított és koreografált, s 2006-ban létrehozta saját formációját, a Góbi Rita Társulatot. Sokirányú tevékenységének fontos pillanata volt, amikor Jancsó Miklóssal dolgozott.  

Szemünk fénye című produkciója, amelyet a táncos-koreográfus két kiváló muzsikussal Tóth Mónikával és Gyulai Csabával közösen hozott létre arra az ismert toposzra épül, hogy a gyermekkor egy utazás, amelynek az önállóvá válás küszöbéig ívelő szakaszán több-kevesebb sikerrel mindannyian túljutunk.

Zene és mozdulat teljesen egyenrangú szerepet kap az előadásban. A két hangszeres művész a történetben mint szülő jelenik meg, akik gyermekük felnövekedését kísérik végig, ők adják a ritmust, a dallamot, miközben szemük fénye táncol. A védtelen, igazi gyermeki léttől a lassanként megnyesett karakteren át egészen az ifjúkori önmegkérdőjelezésig vezet ez az út. Különlegessége az előadásnak, hogy Góbi Rita e stációkat különböző táncstílusokon keresztül jeleníti meg. Mindeközben barokk zene  - többek között Bach, Vivaldi, Monteverdi, Corelli és Händel műveinek részlete - csendül föl a két muzsikus előadásában. Ifjaknak, a felnőtté válás nehézségeivel épp küszködőknek, valamint szüleiknek és pedagógusaiknak is bizonyára sok olyan pillanatot tartogat az előadás, melyben önmagukra, az őket foglalkoztató kérdésekre ismernek.
 
A legkisebb a Pici bonbon címmel bemutatásra kerülő táncos-játékos interaktív dobozolási akciónak lehetnek részesei , amelynek középpontjában a tánc és a meglepetés öröme áll. Játékos módon  döbbentve rá a kicsiket és a még kisebbeket arra, hogy nem az ajándék nagysága, vagy értéke a fontos, hanem az ajándékozás gesztusa, s a ez által létrejövő különleges kapcsolat.  Főleg, ha nem felejtjük el, hogy adni nemcsak tárgyat,  de élményt is lehet.  Góbi Rita  a tánc átadásának gesztusára, a mozgásra és az apró csodák fontosságára hívja fel a figyelmet úgy, hogy közben mindenki együtt mozog és fedezi fel ezeket a rejtett kincseket.

Utoljára frissítve: 2015-02-17 22:53:16

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>