. Ma Vazul napja van.
Graffititől a street artig
2024-06-04 02:47:00
 Graffititől a street artig

Graffititől a street artig

Nemzetközi urban art kiállítás nyílt Street-Up címmel Pécsen, a Zsolnay Kulturális  Negyed m21 Galériájában.

A kiállítás része a városban zajló Street-Up fesztiválnak, többet ígér, mint a hagyományos művészeti bemutatók: egy olyan társadalmi dialógus fórumát kínálja, ahol a látogatók aktívan vehetnek részt a művészet és a közterek újraértelmezésében.

A street art, mint művészeti ág az 1970-es évektől kezdve vált a városi kultúra megkerülhetetlen részévé, ahol a társadalmi üzenetek vizuális formában jelennek meg a nagyvárosok falain.

„A hagyományos, galériák falai közé szorított művészettel ellentétben az utcai művészet bátran követeli a köztereket vászonként, és mindenkit meghív, hogy részt vegyen gazdag narratíváiban és megrendítő üzeneteiben. Több, mint pusztán vizuális látványosság - a rugalmasság, a remény, sőt néha az egység nyelve. Ahogy a művészek bejárják a kontinenseket, alkotásaik hidakká válnak, összekötik a közösségeket és elősegítik a kultúrák közötti kapcsolatokat és párbeszédet.”–  emeli ki Yasha Young független kurátor, a berlini Urban Nation alapítója.

Yasha Young, a berlini Urban Nation múzeum alapítója és független kurátora szerepet vállalt az esemény koncepciójának megalkotásában. A Street-Up kiállítás számos nemzetközi és hazai művész munkáit vonultatja fel. Így az ő közreműködésével öt alkotó mutatkozik be Pécsen: Millo Olaszországból, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Nuno Viegas Portugáliából és Julien Casabianca Franciaországból. Ezen felül a kiállítás vendége lesz Erell Franciaországból, a francia-osztrák művészpár Jana és JS, a lengyel NDZW és a román Lost Optic és a venezuelai Zeus Salas, akik szintén jól ismert alakjai a nemzetközi street art fesztiváloknak. A magyar street art színtér kiemelkedő képviselői között szerepelnek Fork Imre, Void, Fat Heat, Gospe, MNU, Mejo, Napush, FSing, valamint a helyi közegből Renesound.

A kiállítás egyik fő vonzereje, hogy nem csupán megtekintésre invitálja a látogatókat, hanem lehetőséget biztosít számukra, hogy véleményükkel közvetlenül formálják a város kulturális arculatát. A látogatók szavazhatnak arról, hogy mely művészek alkotását látnák szívesen Pécsen. A tervek szerint a következő, két év múlva esedékes Street Up fesztiválon a szavazatok alapján jelennek majd meg alkotások a városban. Így a kiállítóterem túllép a hagyományos galéria funkcióján, és valódi közösségi térként funkcionál, ami több mint egy művészeti bemutatóhely: egy olyan kezdeményezés, amely a művészetet a társadalmi változások eszközeként helyezi előtérbe.

A művészeti vezető, Fekete Valéria irányításával a kiállítás az utcai művészet társadalmilag elkötelezett, dinamikus formáját helyezi középpontba, elősegítve a kultúrák közötti párbeszédet és az emberi kapcsolatok erősödését.

A kiállítás  szeptember 22-ig tekinthető meg.  E mellett hozzá kapcsolódóan a művészeti, üzleti és tudományos világ prominens képviselői részt vesznek egy nagyköveti programban, ami a művészek munkásságát hivatott közvetíteni a közönség felé.

További híreink
Nagy csata várható a bajnoki pontokért
A hivatalos teszttel veszi kezdetét pénteken az 57. Mecsek Rallye Pécsen.
2024-06-13 21:24:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
A pontosabb diagnózist segítik
Két nagy értékű diagnosztikai eszköz segíti a Pécsi Tulajdonegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikáján a még pontosabb diagnózisok felállítását.
2024-06-13 02:51:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
Ipari napelemes rendszert telepített a gyár tetőire és hőszivattyúshűtő-fűtő technológiát vezet be egy gyártócsarnokban a Körber Hungária Pécsen.
2024-06-12 20:42:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Három – különböző tematikájú - napközis táborral várja a gyerekeket nyáron a Zsolnay Örökségkezelő. ...
Bővebben >>