. Ma Lukrécia napja van.
Gyászol a művészvilág
2020-05-07 21:26:12
 Gyászol a művészvilág

Gyászol a művészvilág

Gyászol a művészvilág, elhunyt Pandur József festőművész, művésztanár.

Pandur József nyugalmazott főiskolai tanár, festőművész, művészettörténész, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely megalapítója és vezetője 82 éves volt.

A pécsi Tanítóképző Intézetben, majd az egri Pedagógiai Főiskolán tanult. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1969-ben diplomázott. Először a pécsi Tanítóképző Főiskolán, majd nyugdíjba vonulásáig a Janus Pannonius Tudományegyetem rajz tanszékén tanított rajzot és művészettörténetet.

Számos önálló kiállítása volt, több alkalommal vett részt külföldi tanulmányúton. A klasszikus festészeti értékek őrzőjeként munkálkodott. Műhelyében elsősorban a táj és az ember harmóniáját kifejező kompozíciók, portrék, csendéletek készültek.

Megalapítója volt a Pécsi Grafikai Műhelynek és a Bicsérdi Nemzetközi Művésztelepnek.

Magas színvonalú oktatói és kiváló szakmai munkásságát állami és egyéb kitüntetései is fémjelzik. A Művészeti Nívódíj mellett az MTA Opus Mirabile kollektív díjában, Apáczai díjban jutalmazták tevékenységét, Pécs önkormányzata  Városháza Emlékéremmel ismerte el munkásságát.

Utoljára frissítve: 2020-05-07 21:26:53

További híreink
Lemerünk ülni a kedvenc padunkra?
A koronavírus-járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja egy wuhani egyetemmel a Pécsi Tudományegyetem.
2020-07-08 21:32:04, Hírek, Környezetünk Bővebben
Ismét látható a Spirál
A Nagyharsányi Szoborpark vadonatúj fogadóépülete és az új Kikerics panorámasétány átadásának hetében befejeződött a szabadtéri szoborkiállítás emblematikus darabjának, B...
2020-07-05 19:48:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az Odú-egy különleges installáció
Fusz György, Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész kiállítása „belakja” a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában teljes teret.
2020-07-02 14:29:04, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vádat emelt az ügyészség a 600 millió forint vagyoni hátrányt okozó pécsi buszbeszerzés ügyében.
Bővebben >>