. Ma Mátyás napja van.
Gyökeresen átalakul Európa felsőoktatása
2019-11-09 02:43:36
Gyökeresen átalakul  Európa felsőoktatása

Gyökeresen átalakul Európa felsőoktatása

Gyökeresen alakítják át Európa felsőoktatását azok az egyetemi szövetségek, amelyek kezdeti formálódása 2019 nyarán kezdődött.


 Az Európai Bizottság Brüsszelben hivatalosan is elindította az Európai Egyetemek elnevezésű új programját, amelynek célkitűzése, egy átjárhatóbb, globális értelemben is versenyképesebb felsőoktatási tér létre hozása  Európa-szerte. Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem az EDUC (European Digital UniverCity) konzorcium tagjaként a hattagú szövetség nemzetköziesítési és regionális kapcsolatfejlesztési munkaprogramját koordinálja.


A program által kitűzött cél arra ösztönözni az Európai Unió egyetemeit, hogy közös képzési programokkal, oktatási és kutatási együttműködésekkel fokozzák az egyetemi hallgatók, oktatók és az adminisztrációban dolgozó munkatársak mobilitását. Az elképzelés ugyan nem új keletű, azonban az új program segítségével lehetőség kínálkozik arra, hogy külön uniós támogatásból az egyes szövetségi konzorciumokban működő partneregyetemek új oktatási módszertanokat fejlesszenek ki, virtuális campusokat hozzanak létre, az online képzési formákba bevonják az intézményeikben tanulókat, mindezekkel pedig fokozzák hazai és nemzetközi láthatóságukat, ismertségüket.


Nagy ívű, kimondottan ambíciózus a program, ami gyökeresen átalakítja majd az európai felsőoktatást, erőteljesebben formálja majd a világ és a kontinens jövőjét, mint a jelenleg futó programok. Az Európai Bizottság az első 3 éves pilot-jellegű időszaktól előremutató munkaprogramokat vár. Az  első pályázati fordulón nyertes eddigi 17 egyetemi szövetség számát – a november elején megjelent új pályázattal – további 24-gyel emelik meg 2020-tól. A Pécsi Tudományegyetem egyike annak az öt magyar egyetemnek, amelyek rögtön az első pályázati felhívást követően az Európai Egyetemi Szövetség tagjává válhattak.

Utoljára frissítve: 2019-11-09 21:50:31

További híreink
Digitális megoldásokra épülő európai társadalom
Az Európai Bizottság ismertette egy olyan, mindenki javát szolgáló digitális átalakulással kapcsolatos elképzeléseit és intézkedéseit, ami az európai értékek legjavát – ...
2020-02-23 20:17:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Adatok, merevlemezek tűntek el
A Pécs polgármestere által elrendelt átvilágítás ezúttal az önkormányzati sportcégnél tárt fel zavarba ejtő ügyet.
2020-02-21 21:33:46, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Pontosabb felvételek csökkentett sugárdózissal
Ultramodern digitális röntgennel végezhetik ezentúl a vizsgálatokat a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján.
2020-02-20 22:04:37, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécs polgármestere által elrendelt átvilágítás ezúttal az önkormányzati sportcégnél tárt fel zavarba ejtő üg...
Bővebben >>