. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Gyorsasági futam a repülőtéren
2014-10-17 06:33:29
Gyorsasági futam a repülőtéren

Gyorsasági futam a repülőtéren

Az idén sem marad újítások, újdonságok nélkül a Historic Eb mellett az országos ralibajnokság (ORB) bajnoki címeiről is döntő évzáró ralifutam, az október 17. és 19. közötti a 48. ÚjHÁZ Centrum LétaKer Mecsek Rallye.

Ahogy azt az összesen százötven nevező is igazolja, a Budapest-rali lemondása után a korábbiaknál is fokozottabb figyelem terelődik a PSN Zrt. által megrendezendő idei őszi baranyai – e pillanatban évzárónak számító, ám ez még változhat… – autóversenyre. A Széchenyi téri rajt- és célceremónia között összesen 425 kilométernyi táv, ebből kilenc szakaszon 136 kilométer gyorsasági vár a hazai ORB, a rali II., valamint Historic Eb- és ob-futam párosaira.
 
Mint Nagy Csaba, a szervező bizottság vezetője elmondta, idén igazi összefogás eredményeként valósul meg a tradicionális pécsi rallye. Szólt arról is, az elkövetkező időszakban azon dolgoznak majd, hogy a Mecsek ismét otthont adhasson egy jeles nemzetközi sorozat egyik futamának.  Ebben az esztendőben a pécsi önkormányzat anyagilag is segítette a szervezést, ugyanis az ide érkező mezőny és a szurkolók jelentős vásárlóerőt képviselnek, s messze vihetik Baranya székhelyének jó hírét.

Mint Vári Attila,  a szervező Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, a futam több különlegességet is tartogat a rajongóknak. Kezdve rögtön a baranyai megyeszékhely repterén kialakított szlalom-pályával. Pogányban ráadásul a rali mellett számos kiegészítő program, így Vári Gyula műrepülő-világbajnok bemutatója, a népszerű „Mókus” motoros streetfighters how-ja, egy 3D rali-szimulátor szórakoztatja a közönséget, de kipróbálhatóak lesznek a Pécsi Modellezőklub mini versenyautói is. Emellett az egyik legkedveltebb hegyi szakaszon, az eddig megszokottaktól eltérően Árpádtető és Szentkút között hegynek lefelé haladnak majd az autók; így ott a bátor, bevállalós pilóták ígérnek látványos versenyt.

Kitért arra, hogy szinte az összes géposztályban Pécsett dől majd el a bajnoki cím, s a Mecseken derül ki az is, ki lesz az abszolút magyar ralibajnok 2014-ben. Az ORB-mezőnyből a Ford Fiesta R5-el rajthoz álló Kazár Miklós, Szőke Tamás páros és a Skoda Fabia S2000-el versenyző Herczig Norbert, Baczigál Igor duó összecsapása ígér fokozott izgalmakat, hiszen – ugyan nagy a pontkülönbség – utóbbiaknak is van esélyük a végső győzelemre. Ugyanígy nyitott még a Rallye2 és a Historic Európa-bajnokság pontvadászata is.

A pécsi futam újdonságaként számolt be Szabó János ügyvezető arról, hogy a Qualysoft SME Solutions Kft. idén a rajongók számára a hazai ralik történetében először egy saját, minden platformról letölthető okostelefon-alkalmazást készített. Ennek segítségével szinte az autók célba érkezésekor megtudhatják az érdeklődők a gyorsasági-időket, az éppen aktuális állást, és folyamatosan friss híreket kapnak kedvenceikről, elsőként értesülhetnek a – ne legyenek ilyenek… – csúszásokról, balesetekről.
 
A 48. ÚjHÁZ Centrum LétaKer Mecsek Rallye október 17-i Széchenyi téri ünnepélyes rajtceremóniája után az első és harmadik gyorsasági szakaszra a Pécs-pogányi reptéren kerül sor. A reptéri gyorsok közé beékelt árpádtetői esti szakaszt követően szombat reggeltől a klasszikus mecseki terepekre tér vissza a mezőny, amely a hetvehelyi, zobáki  -ez a Duna-Dráva nemzeti Park fokozottan védett területeként a nézők elől elzárt gyorskén - és orfűi útvonalakon halad majd. Utóbbi a nézők között is méltán népszerű, a pilótákat és navigátoraikat rendkívüli módon megterhelő 28 kilométeres körgyors, amely után egy gyűjtő erejéig Komlóra is betérnek a versenyautók.

A verseny utolsó gyorsaságija után október 18-án szombaton este ugyancsak a pécsi Széchenyi téren hirdetnek majd győzteseket. Idén a versenyiroda is visszaköltözik az Expo Centerbe, ugyanitt rendezik be a szervizparkot is, míg a vasárnap reggeli ünnepélyes eredményhirdetésre  a Hotel Palatinusban kerül sor.

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>