. Ma György napja van.
Gyugyi László Pécs új díszpolgára
2014-09-01 23:19:20
Gyugyi László Pécs új díszpolgára

Gyugyi László Pécs új díszpolgára

Díszpolgári címet adományozott Pécs önkormányzata Gyugyi László magángyűjtőnek, amelyet ünnepélyes keretek között nyújtottak át a Város Napján.

Szeptember elsején a város napján ünnepi közgyűlést tartott a város önkormányzata, s ekkor került sor a hagyományokhoz híven a kitüntető címek átadására is. A Pécsi nemzeti Színházban megtartott ünnepségen részt vettek Pécs testvérvárosai közül Fellbach, Isztambul, Namur, Zágráb, Eszék  képviselői is. helyet foglaltak a színházban.

Pécs polgármestere, Páva Zsolt ünnepi beszédében felidézte a most záruló ciklust történéseit, majd ezt követően került sor a díjak átadására.  

Városháza emlékéremben Krassó László (újságírói munkásságáért), Dr. Nagy Imre (irodalmi munkásságért), Dr. Bércesi Ferenc (a közigazgatásban végzett munkájáért), Dr. Lomb Dénes (orvosi munkájáért) részesült.

Pro Communitate elismerést Bátor Botond pálos szerzetes és pap (a lelkiéletben végzett munkásságáért), a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (a pécsi közösségi közlekedésért végzett munkáért), az Unicum Laude énekegyüttes (zenetörténeti és zenei munkáért), a Vasasi Szent Borbála Egyesület (a civil életben végzett tevékenységért), Dr. Miseta Attila (orvosi és labori munkásságáért) kapott.

Pro Civitate-díjban Dr. Debreczeni László ( kimagasló életpályáért), Dr. Font Márta (történettudományi munkásságáért), Rapp Imre (kiváló sportolói munkásságáért), és Uhrik Dóra (Kossuth-díjas táncművész, a táncoktatásban és -életben végzett több évtizedes munkájáért) részesedett.

Ebben az esztendőben  a város a díszpolgári címet az Amerikában élő dr. Gyugyi László műgyűjtőnek adományozta, aki hosszú évtizedeken át hozta létre a Zsolnay kerámiákból álló gyűjteményét, amelyet Pécsnek adományozott.

Gyugyi László Tamásiban született. Budapesti Műszaki Egyetemen végzett villamosmérnökként, majd 1956 után külföldi egyetemeken tanult tovább, az Egyesült Államokban telepedett le. Mérnökként 78 amerikai szabadalom elnyerésében vett részt, miközben életútját végigkísérte a művészetek, főként a Zsolnay-gyár alkotásai iráni vonzalom.

Lelkesen gyűjtötte a porcelángyár legjobban sikerült munkáit, így a XX. század végére a közel 600 darabos kollekciója a legnagyobb lett a világon, amit Pécsnek adományozott és a Zsolnay-negyedben 2010 óta látható. Gyugyi László a kollekció Pécsre hozatala óta is kutatja, gyűjti a további alkotásokat, s igyekszik folyamatosan bővíteni a városban lévő állományt.

Mint azt a díj átvétele után a műgyűjtő elmondta, bár tudományos területen dolgozott és alkotott,  de a művészet szeretete is mindig sokat jelentett számára. Kitért arra is, annak idején azért kezdte el gyűjteni a Zsolnay-tárgyakat, mert  csodálatosnak tartotta azokat, valamint a magyar népi motívumokat is a legmagasabb szinten jelennek meg rajtuk. A Zsolnay  porcelánok egyediek, s azok is maradnak.

Szólt arról is a gyűjtemény Pécsre hozatalát pedig azért tartotta fontosnak, mert a két világháborút követően alig maradt Magyarországon szecessziós Zsolnay- kerámia.

Utoljára frissítve: 2014-09-01 23:20:03

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>