. Ma György napja van.
Ha beüt a telitalálat
2014-10-03 22:20:45
Ha beüt a telitalálat

Ha beüt a telitalálat

Spiró György  Prah című  komédiáját, amely már hét esztendeje műsorán szerepel, az új évadban először október 27-én játssza a Pécsi Harmadik Színház.

Napjaink társadalmi kilátástalanságának tökéletes lenyomata – mondta Vincze János rendező Spiró György fanyar komédiájáról, a Prahról 2007-ben. Ekkor tűzte műsorára az előzőleg az Év drámájává választott művet a Pécsi Harmadik Színház. Azóta is játsszák e kétszereplős, kegyetlen humorú drámát, mely valódi kérdésekre keserves válaszokat ad.

Azt vizsgálja, tudunk-e élni a lehetőségeinkkel, képesek vagyunk-e kezdeni valamit a változásokkal? Spiró a rendszerváltás kiábrándultságát írta meg ebben a művében (is). Azt, hogy az elmúlt évtizedekben egyetlen lépéssel sem jutottunk előbbre. Mert – ahogy az előadás egyik kritikusa fogalmazott – ,,a szűkösségre berendezkedett lélek nem tud mit kezdeni a tágasság ígéretével”. E szikár ténnyel szembesít minket az előadás ma is, hét évvel a bemutató után.

A történet kiindulópontja akár megvalósult álom is lehetne. Egy átlagos család hétköznapi életébe ,,beüt” a lottó ötös. Hatszázmillió forint. Mihez kezdjenek vele? A gyerekekre költsék? Vagy szigetet vegyenek maguknak? Esetleg utat építtessenek a házukig? Komoly dilemma. Súlyosbítja a helyzetet, hogy férj és feleség között mindeközben elszabadulnak az indulatok, mert felszakadnak a lelki sebek, szembesülnek egykori vágyaikkal, felszínre törnek vélt és valós sérelmeik, fájdalmaik.

Spiró mégsem csak róluk szól. Az egész ország, a nemzet tragédiájává emeli az ő történetüket. Az abszurdba hajló végkifejlet pedig azt erősíti meg bennünk, hogy hétköznapi életünkben az abszurd válik realitássá.

Utoljára frissítve: 2014-10-03 22:36:16

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>