. Ma Andrea napja van.
Halálos injekció a covid osztályon
2023-06-20 15:53:16
Halálos injekció a covid osztályon

Halálos injekció a covid osztályon

Minősített emberölés bűntette miatt emelt vádat a Baranya Vármegyei Főügyészség egy pécsi ápoló ellen, aki halálos dózisú káliumot fecskendezett egy covid betegbe.

 

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2022 novemberében próbaidős ápolóként dolgozott egy pécsi klinikán. Szakképesítése és munkaköri leírása szerint önállóan nem végezhetett infúziós, transzfúziós és injekciós terápiát. Ugyanezen évben december közepén ügyeleti szolgálatot látott el egy ügyeletes orvos, műszakvezető nővér és egy nővér társaságában. Az aznapi laboreredmények alapján megállapítást nyert, hogy a klinika covid részlegén fekvő 82 éves, magatehetetlen állapotú sértettnek káliumhiánya van, ezért az orvos kálium infúzióban történő beadását írta elő a műszakvezető nővérnek, aki a megfelelő protokoll szerint az injekciókat előkészítette, majd a fecskendőket elhelyezte a covid osztály zsilipelő kapuja elé azzal, hogy a szükséges óvintézkedések után azokat beviszi a beteghez.

 

Időközben a műszakvezető nővért vizitre hívták, ezért megkérte a vádlottat, hogy ellenőrizze a sértett infúziójának az állapotát, megfelelően folyik-e. Ő ezt követően - kihasználva azt, hogy a tevékenységét senki nem ellenőrzi - , magához vette a műszakvezető nővér által előkészített fecskendőket, majd a kórteremben egyedül lévő, magatehetetlen sértett kanüljén keresztül közvetlenül annak erébe fecskendezte a káliumot. A műszakvezető nővér miután visszatért a vizitből, látta, hogy eltűntek a  kikészített fecskendők. A sértett szóbájába lépve  pedig tetten érte a vádlottat, amint az injekciót a sértettbe fecskendezi, aki néhány perccel később a heveny káliummérgezés következtében kialakult szívelégtelenség miatt meghalt.

 

A vádlott által elkövetett  bűncselekmény, olyan  annak elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére történt, ezért az emberölés bűntettének megállapítására alkalmas, amiért 10-től 20 évig, vagy akár életfogytig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

 

 

Utoljára frissítve: 2023-06-20 16:50:27

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>