. Ma Emma napja van.
Halottainkra emlékezünk
2014-10-31 22:12:20
Halottainkra emlékezünk

Halottainkra emlékezünk

Mindenszentek Magyarországon 2000 óta, fél évszázad után ismét munkaszüneti nap.

Az elkövetkező napokban gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. A szokáshoz kapcsolódó némely népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkek" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben.


A Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből általános megemlékezéssé az elhunytakról. Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyházszertartása szerint a "temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák mindenszentek litániáját, és megáldják az új síremlékeket.


Magyarország egyes vidékein e napon harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ezen a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket.
A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű, Szent Odiló clunyi apát 998-ban vezette be emléknapként a clunyi bencés apátság alá tartozó bencésházakban. Ezt hamarosan a renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.


A megemlékezés a halottakról, elhunyt szeretteinkről, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével.

 


November 1-jén (Mindenszentek napján)  Pécsett a BIOKOM  elviszi  a hulladékot a város azon részein, ahol szombatra esik a rendszeresített szállítási nap. A kukákat reggel 6 óráig kell  az utcákra kitenni, mert a járatokk egyes körzetekbe a megszokottnál hamarabb érkezhetnek. A Zöldhulladék-járat menetrendje is változatlan, szünet nélkül közlekedik a megszokott módon.
 
A BIOKOM  Központi Ügyfélszolgálati Irodája (Pécs, Siklósi út 52.) 2014. november 1-jén (szombaton) zárva tart. A lakossági hulladékudvar (Pécs, Eperfás út 3.) november 1-jén (szombaton) zárva tart.
 
A Tüke Busz Zrt.  Mindenszentek és Halottak napján módosította a pécsi Központi Temetőt érintő járatok menetrendjét, valamint  új járatot is indít 60T jelzéssel, s módosítja a 60A jelzésű autóbusz útvonalát. A közös, Budai Állomás - Temető északi kapu szakaszon 30 percenként indulnak a járatok. A 6-os jelzésű buszok napközben sűrűbben közlekednek, így a Belváros és a Központi temető között 5 percenként indulnak a járatok.


A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság is minden évben kiemelt figyelmet szentel ennek az ünnepnek, mind közlekedési, mind bűnmegelőzési, valamint bűnüldözési szempontból. A jelentős forgalomnövekedés miatt a temetők környezetében már néhány nappal az ünnepet megelőzően is lehet forgalmi-rend változásokra számítani. A pécsi köztemető közelében október 30-a és november 2-a között ideiglenes forgalomkorlátozás lépett életbe. Tilos ugyanakkor megállni a Nagyárpádi úton, valamint az Interspar parkoló és a temető északi kapuját összekötő Faiskola utcában. 40 km/h sebességkorlátozás lép életbe ez idő alatt a Siklósi út, Kanizsai Dorottya út és a temető déli kapuja közötti útszakaszon.


Jelentősen megnő a forgalom a november eleji, halottak napi hétvégén, ezért annak, aki vonattal szeretne utazni, érdemes előre megvennie a jegyét – tanácsolja a MÁV Zrt. A menetjegy elővételes megvásárlása lehetséges bármelyik pénztárnál, a jegyértékesítő automatáknál, mobiltelefonon, valamint az interneten, a www.mav-start.hu oldalon. Ez esetben a jegyeket otthon is ki lehet nyomtatni vagy átvehetőek a meghatározott állomások jegykiadó automatáinál.


A hét végén az összes InterCity kocsi közlekedik, ezeken felül a vasúttársaság más távolsági kocsikkal is erősíti a nagyobb forgalmú IC vonatait. A  vasúti menetrendben  nem lesz változás november 1-jén szombati közlekedési rend szerint mennek a vonatok. A távolsági buszok szombaton a munkaszüneti nap, vasárnap pedig a hét első munka- és iskolai előadási napját megelőző munkaszüneti nap szerinti menetrend szerint közlekednek.

Utoljára frissítve: 2014-10-31 22:13:02

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>