. Ma Gedeon napja van.
Hamilton Montrealt is bevette
2015-06-08 23:01:28
Hamilton Montrealt is bevette

Hamilton Montrealt is bevette

Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a magyar idő szerint vasárnap este megrendezett Forma-1-es Kanadai Nagydíjon. 
 
Hamilton mögött csapattársa, Nico Rosberg végzett a második helyen, míg a harmadikra az a Valtteri Bottas érkezett, aki Kimi Räikkönen hatalmas hibáját kihasználva került oda. Óriási versenyt produkált Massa és Vettel is, a brazil a hatodik, a német pedig az ötödik helyen fejezte be a futamot a mezőny végéről indulva.
 
A rajtból úgy jöttek el a versenyzők, hogy az első tíz helyezett sorrendjében csak egy változás történt, Hülkenberg megelőzte Maldonadót és ezzel a hatodik helyre jött fel. A mezőny végén Vettel megelőzte a két Manort és elkezdte a felzárkózást. A negyedik kör végén már Alonsót is letudta a továbbfejlesztett motorral köröző német, bár ezt a 10-es kanyarban a szuper-lágy gumik is megérezték egy hatalmas fékezés miatt. Button az első kör végén letudta a büntetését, majd a huszadik helyen folytatta a versenyt. Hamilton elöl 3 másodperces előnyt épített ki Rosberggel szemben, míg utóbbi megtette ugyanezt Räikkönen ellenében így elkezdődhetett a szokásos unalmas vonatozás. A hetedik körben Vettel utolérte az Ericsson mögé beragadt Massát, így a németet két körrel később ki is hívta a Ferrari első kerékcseréjére. Autójához azonban csak 5 másodperccel az után érhettek hozzá, hogy megállt a garázsa előtt, ebben a formában töltött le a négyszeres világbajnok egy büntetést, ezt követően jött vissza a mezőny végére méghozzá a sárga jelölésű lágy gumikon.
 
Az első négyes a mezőny elején eközben folytatta az unalmas vonatozást és Massa is szépen előzte az előtte haladó, gyengébb autókat. A 27. körben Räikkönen is kapott egy szett friss abroncsot, majd a kivezető körén a 10-es kanyar kigyorsításán csúnyán megpördült, így az első kerékcseréket követően vesztett legalább egy pozíciót. Hamilton a 29. körben váltott kerekeket az autóján, egy körrel később pedig Rosberg is megtette ugyanezt. Vettel a lágy szetten nem tétlenkedett, szorgos előzéseinek hála a 31. körben, Maldonado megelőzésével már a hatodik helyen találta magát. Öt körrel később újabb kerékcserét hajtott végre Vettel, akit a gumijain küszködő Massa és a brazil mögött haladó Grosjean mögül szedtek ki a Ferrari stratégái.
 
A Williamsnél a 38. körben unták meg a szenvedést és hajtottak végre kerékcserét, két körrel később pedig Räikkönen autóján is végrehajtották ezt a műveletet. Rosberg közben Hamiltonhoz próbált több-kevesebb sikerrel közelebb férkőzni, Vettel pedig megkezdte a harcot Hülkenberg ellen a hetedik helyért. Ez a 44. körben dőlt el, amikor az utolsó sikánt túl szűken vette a Force India, az autót megdobta a rázókő, s gép ettől megpördült, Vettel pedig egy újabb pozíciót szerzett. Ezért a futam után egyébként büntetést kapott a német, ezt az Osztrák Nagydíjon kell majd letöltenie.
 
A 47. körben ért véget a verseny a mezőny hátsó felében szenvedő Fernando Alonso számára, aki műszaki hiba miatt fejezte be idő előtt a futamot. Három körrel később egy fura versenybaleset borzolta a szurkolók kedélyeit, Grosjean szerette volna lekörözni Will Stevens-t. Ezt meg is tette a francia, de túl korán tette vissza az autóját az ideális ívre, ennek pedig az lett a vége, hogy a Lotus defektet kapott, a Manor első vezetőszárnya pedig megsérült. Szerencse, hogy az eset a boxutca bejáratánál történt, így mindkét érintett be tudott hajtani gyors szervizelésre, ám mivel gyorsan zajlottak az események, váratlanul érte a dolog a szerelőket, ezért mindkét pilóta rengeteg időt vesztett, ami miatt Grosjean bánkódott inkább. Később a francia versenyidejéhez büntetés gyanánt 5 másodpercet írtak hozzá az eset miatt.
 
Sebastian Vettel örült ennek a leginkább, aki ennek köszönhetően különösebb megerőltetés nélkül előzhetett egyet, ráadásul az 56. körben a másik Lotus-szal köröző Maldonadót is nagyon simán maga mögé utasította, megszerezve ezzel az ötödik helyet. A német ezt követően csapattársa, Kimi Räikkönen nyomába eredhetett, elkezdhette ledolgozni a finnel szemben meglévő, 12 másodperces hátrányát. A mezőny legelején Hamilton és Rosberg szórakoztatta egymást a futam végéig, ám utóbbi nem, vagy csak nagyon ritkán tudott 1 másodpercen belülre kerülni csapattársához képest.
 
Az utolsó tíz körben már nem sok minden változott, csupán egy előzés történt, Vettel után Massa is elment Maldonado mellett. Egyébként pedig az élen Hamilton futott be, aki ezzel Montrealban is nyert, Rosbergnek ezúttal be kellett érnie a második hellyel, a dobogó harmadik fokát pedig Valtteri Bottas köszönhette meg a verseny első felében nagyot hibázó Kimi Räikkönennek. Ezzel az is eldőlt, hogy megszakad a Ferrari nagy sorozata, hiszen az olaszok finn versenyzője a negyedik, a hatalmasat autóversenyző Vettel pedig az ötödik helyen zárt. Folytatás két hét múlva Ausztriában!
 
Végeredmény (Pontszerzők):
1. Hamilton
2. Rosberg
3. Bottas
4. Räikkönen
5. Vettel
6. Massa
7. Maldonado
8. Hülkenberg
9. Kvijat
10. Grosjean
(Haász Rudolf

Utoljára frissítve: 2015-06-08 23:22:18

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Ka...
Bővebben >>