. Ma Emma napja van.
Hamilton uralta a futamot
2015-04-13 21:48:50
Hamilton uralta a futamot

Hamilton uralta a futamot

Az unalmasra sikerült futamot Kínában Hamilton uralta, Rosberg és Vettel második és harmadik helyen  zárt.


Kellemes tavaszi időben rajtolt el a mezőny a tizenkettedik Forma-1-es Kínai Nagydíjon Sanghajban, magyar idő szerint vasárnap reggel. A rajtból Hamilton, Rosberg és Vettel változatlan sorrendben jöttek el, az említett trió mögött azonban már történtek változások. Ezek közé tartozik, hogy a másik Ferrarival a finn Kimi Räikkönen megelőzte a két Williamst az első két kanyarban, ezzel feljött a negyedik helyre. Érdekes, hogy a 7. helyről kezdő Daniel Ricciardónak már megint nem működött rendesen a verseny kezdetén a motor az autójában, kis híján lefulladt vele a rajtnál, de azért a 17. helyen be tudott fordulni az első kanyarba.


A negyedik körben az élen haladó kvartett stabilizálta a hátrányát egymással szemben, Hamilton egy másodperccel vezetett Rosberg előtt, Rosberg pedig további kettővel négyszeres világbajnok honfitársa, Sebastian Vettel előtt, akit további egy másodperces hátránnyal követett Räikkönen. A címvédő 8 kör elteltével még nagyobb előnnyel, 4 másodperccel vezetett már. A kerékcserék a 13. körben már javában zajlottak, ekkor már új gumikkal körözött a pályán Verstappen, Alonso és Grosjean, de érkezett cserére Vettel is, aki újabb szett sárga lágy gumit kapott. Őt Hamilton és Bottas egy körrel később követte, a brit lágyat, a Williams finnje pedig közepes keverékű gumikat kapott. Tizenhat kör után az orosz Danyil Kvijat kiszállt a versenyből, miután szó szerint elégtek a fékek az autójában, tehát már csak egyetlen Red Bull, Daniel Ricciardo maradt versenyben.


A verseny unalmas voltát bizonyítja, hogy innentől kezdve sokáig semmi érdemleges nem történt, a középmezőnyben Verstappen ügyesen előzgetett és a negyedik helyen nagy hátrányban lévő Kimi Räikkönen elkezdte ledolgozni körülbelül 5-6 másodperces hátrányát Vettellel szemben, kissé zárult tehát az olló az első négyes tagjai között. A második kerékcserék a 30. körben kezdődtek számukra, ekkor előbb Vettel érkezett a közepes gumikért a harmadik helyről, aztán három körrel később Hamilton nézett be a boxba ugyanezért, végül Rosberg és Räikkönen is megkapta a közepes gumikat, melyeken a verseny végéig köröztek. A 38. kör kezdetén Hamilton már 5 másodperc körüli előnyre tett szert Rosberggel szemben, akit újabb hat másodperccel Vettel követett, a szétszakadt élbolyt pedig Räikkönen zárta, akinek már 14 másodperc volt a hátránya Hamiltonnal szemben.


Tizenöt körrel a vége előtt Verstappen megvívott és megnyertérdekes csatát Segio Pérezzel a kilencedik helyért, három körrel később pedig Räikkönen lekörözte korábbi csapattársát, az utolsó helyek egyikén a McLaren Hondával szenvedő Fernando Alonsót. 8 körrel a leintés előtt Alonso, Button és Maldonado szórakoztatta egymást és a nézőket a 13. helyért vívott harcban, ennek az lett a vége, hogy a brit kipörgette a pályáról a mellette érkező Lotust, ám Maldonado folytatni tudta a versenyt, igaz nem sokáig, mert versenymérnöke a futam feladására utasította pilótáját műszaki hiba miatt.
Az utolsó körökben Räikkönen csatába indult ugyan a dobogóért, ám mivel két körrel a vége előtt Verstappen autója a célegyenesben elfüstölt, be kellett hívni a biztonsági autót, melynek távozása után a szabályok értelmében az utolsó körben már senki nem előzhette meg az előtte haladót, így összességében elmondhatjuk, hogy Hamilton újabb futamot nyert nagyon simán.


A Mercedes tehát másolta az Ausztráliában látott forgatókönyvet és problémamentes győzelmet aratott, Vettel pedig felfért Hamilton és Rosberg mögé a dobogóra, harmadik ferraris versenyén a harmadik idei dobogós helyezést szállítva az olasz csapatnak. Räikkönennek ugyan most sokkal szerencsésebb versenye volt ez a vasárnapi, mint az eddigi kettő futam, de ez is csak a negyedik helyre volt elég, a biztonsági autós fázis a végén nem neki segített. Massa és Bottas következett utánuk, akik ugyan buktak néhány pozíciót a rajtnál, de megőrizték az ötödik és hatodik helyet. Rajtuk kívül Grosjean, Nasr, Ricciardo és Ericsson szereztek még pontot Kínában.


A mezőny jövő héten, Bahreinben folytatja a versenyt a világbajnoki pontokért.


Végeredmény (pontszerzők):
1. Hamilton
2. Rosberg
3. Vettel
4. Räikkönen
5. Massa
6. Bottas
7. Grosjean
8. Nasr
9. Ricciardo
10. Ericsson
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2015-04-13 21:59:01

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>