. Ma Márk napja van.
Harmadfokú a készültség a Dráván
2014-09-17 13:00:40
Harmadfokú a készültség a Dráván

Harmadfokú a készültség a Dráván

A Dráva drávaszabolcsi védelmi szakaszán III. fokú  az árvízvédelmi készültség, míg a  folyó drávasztárai védelmi szakaszán II. fokúra emelték.


Reggel hat órakor 530 centiméter volt a Dráva vízállása Drávasztáránál, ami várhatóan még tovább emelkedik. Az előrejelzések szerint szeptember 19-én, 572 centiméter körül tetőzik.


A Fekete-víznek a  Kémes-cúni vízmércén 378 centiméter volt a vízszintje, amely 12 centiméterrel magasabb a valaha mért legmagasabb értéknél.


Csányoszró településen a Fekete-víz töltésen egy zsilip áteresztett, és ezáltal a környező mezőgazdasági területeket elöntötte  a szivárgó víz. A helyszínre 100 homokzsákot szállított a katasztrófavédelem, majd a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság illetékes felügyelőjének kérésére a zsilipet eltömedékelték.


A Drávaszabolcsi Árvízvédelmi Központtól körülbelül hat kilométerre Gyűrűspuszta irányában a bal parti töltés mentén csurgás alakult ki. Itt a víz megfogása érdekében ellennyomó medencét építettek, amelyhez a helyszínre homokzsákokat szállítottak. A csurgásnál folyamatos a figyelőszolgálat.


Az operatív törzs utasítására  tartalékként egy-egy teherautónyi töltött homokzsákot helyeztek ki  mind a drávaszabolcsi, mind a drávasztárai árvízvédelmi szakaszon, ami Siklóson, illetve Sellyén áll készenlétben.


Kedden este Drávaszabolcsnál 514 centiméter volt a Dráva vízszintje, megkezdte működését Sellyén a Megyei Operatív Törzs, amelynek feladata a térségben jelentkező védekezési feladatok irányítása és a kommunikációs feladatok ellátása.


Ugyanezen a napon intenzív védekezési munkálatok folytak Szigetváron is. Az Alapi Gáspár utca mentén öt szivattyúval emelték át a vizet a patakot összekötő vízelvezetőbe. A munkálatokat ma eset nyolc órakor felfüggesztették.


Az Alsómocsoládra bekötő úton a jelentős vízátfolyás miatt  3,5 tonnás súlykorlátozást -  kivéve autóbusz - és 40 km/h sebességkorlátozást vezettek be.


A Lanka belvízvédelmi övezetben I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, valamint lezárták a drávaszabolcsi kikötőbe vezető utat.


A Dráva árterében fekvő Révfalut körbe vette a víz, a településrészről egy ingatlanból kiköltöztek a lakói, akik  pécsi lakásukban vészelik át, míg az árvíz levonul.


A védekezési munkálatokban  kétszáz rendőr szakközépiskolai tanuló is részt vesz, nyolcvanan figyelőszolgálatot látnak el, homokzsákot töltenek Drávaszabolcson. A további százhúsz fő pihenő idejét tölti.

A befogadó-helyek közös bejárását is megtartotta ma a katasztrófavédelem és a népegészségügy. Szükség esetén három oktatási intézményben szállásolják majd el a lakosságot.

Utoljára frissítve: 2014-09-17 13:09:44

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>