. Ma Vendel napja van.
Harmadik megállapodás oltóanyag beszerzésére
2020-10-08 19:37:31
Harmadik megállapodás oltóanyag beszerzésére

Harmadik megállapodás oltóanyag beszerzésére

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Janssen Pharmaceuticaval kötött szerződést.

 

Tekintve, hogy a tetemes költségek és az eredménytelen vizsgálatok magas aránya miatt a Covid19 elleni oltóanyagba való beruházás igen kockázatos az oltóanyag-fejlesztők számára, az Európai  Bizottság és az oltóanyaggyártók közötti megállapodások lehetővé teszik olyan beruházások megvalósítását, amelyekre máskülönben valószínűleg nem kerülne sor.

 

Amint bebizonyosodik, hogy a Janssen Pharmaceutica oltóanyaga biztonságos és hatékony a Covid19 vírussal szemben, a szerződésnek köszönhetően a tagállamok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg, és további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba. Az Európai Bizottság korábban már szerződést kötött az AstraZeneca és a Sanofi-GSK vállalattal, és sikeres tájékozódó megbeszéléseket tartott a CureVac, a BioNTech-Pfizer és a Moderna vállalattal.


Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, mivel a koronavírus továbbra is aggasztó mértékben terjed Európa-szerte, mindenképpen ki kell fejleszteni egy oltóanyagot, mégpedig gyorsan.  A bizottság megállapodott a Johnson & Johnsonnal 200 millió adag vakcina megvásárlásáról. Ez a gyógyszeripari vállalattal kötött szerződések sorában a harmadik.


Mindehhez Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következőket tette hozzá, az európai oltóanyag-stratégia középpontjában a biztonságos és hatékony oltóanyag biztosítása áll. A harmadik megállapodással tovább bővítette az Európai Bizottság  a potenciális oltóanyagokból álló portfólióját, és ezáltal növelte annak az esélyét, hogy hatékonyan lépjen fel a vírus ellen. A tervek között szerepe még további megállapodások megkötése, valamint eltökélt szándékuk, hogy e halálos világjárvány legyőzése érdekében megtalálják a megfelelő és biztonságos oltóanyagot.


A Janssen által fejlesztett, Covid19 elleni potenciális oltóanyag az AdVac® technológiai platformra támaszkodik, amelyet már használtak a Janssen nemrégiben jóváhagyott, ebola elleni oltóanyagának, valamint a Zika-, az RSV- és a HIV-vakcinajelöltek kifejlesztéséhez és gyártásához. A vakcinajelölt kifejlesztése már a klinikai vizsgálatok III. fázisában tart.


Az Európai Bizottságnak a szóban forgó oltóanyag támogatására irányuló döntését egy megalapozott tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, a vállalat oltóanyag-fejlesztéssel összefüggő tapasztalata, valamint az unió egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitás indokolta.

Utoljára frissítve: 2020-10-08 19:46:27

További híreink
Közösségi terasz hajléktalanoknak
Pécsi építész hallgatók hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt.
2020-10-19 19:37:40, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fejlesztési stratégia a vidéki kulturális örökségek megőrzésére
A közös örökség vidéki útvonalai projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg.
2020-10-18 20:04:11, Hírek, Környezetünk Bővebben
Okoskamerák és közvéleménykutatás
A jövőben megnyíló európai uniós és kormányzati pályázati kiírásokon való hatékony szereplés érdekében közösségi közlekedési koncepciót készít a pécsi önkormányzat.
2020-10-17 21:26:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsi építész hallgatók hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt.
Bővebben >>