. Ma Auguszta napja van.
Harmóniában a bányászat és a környezet
2017-08-17 20:00:28
Harmóniában a bányászat és a környezet

Harmóniában a bányászat és a környezet

Augusztus 16 és 20. között Pécsett  rendezik meg  a  magyar földtudományi szakemberek világtalálkozóját.


Az öt napon át tartó rendezvény elsődleges célja, hogy lehetőséget teremtsen a  Magyarországon, a szomszédos országokban és a nagyvilág öt kontinensén élő magyar földtudományi szakembereknek arra, hogy megismerjék egymás munkáját,  előmozdítsák  az egyes szakterületek és régiók közötti együttműködést.

Az ez évi találkozó az ásványi nyersanyagok kutatásának, kitermelésének és a környezet megóvásának, rekultivációjának megkerülhetetlen harmóniájára kívánja felhívni a figyelmet. Ezek az ismeretek nélkülözhetetlenek  a természeti erőforrások jelenlegi hasznosításához és a jövőbeli lehetőségek előrejelzéséhez  a hosszú távú, fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés érdekében.


A világtalálkozó helyszínéül Pécsett választották a szervezők, ezzel is tisztelegve a fennállásának 650. évfordulóját ünneplő egyetem és a negyedszázada Természettudományi Kar előtt. Úgy vélték, ez  az egybeesés jó esélyt ad arra, hogy a világszerte és a hazánkban dolgozó földtudományi szakemberek az  egyetemi kollégákkal közösen mutatkozzanak be és ismertessék a szakmai közösség előtt legújabb eredményeiket. Jó alkalom arra is, hogy az egyetemi és városi rendezvénysorozatba illeszkedő konferenciával  nagyobb társadalmi ismertségre tegyenek szert.


A világtalálkozó hívó szavait - Bányászat és környezet harmóniában - is e cél szolgálatába állították. Bízva abban, hogy a jelenlegi bányászatellenes szemlélet ellenére mind  a szakmai előadásokkal, mind a Mecsek környéki terepbejárások tapasztalataival hozzájárulhatnak annak  bizonyításához, hogy a földtudományi kutatások és azok ipari, bányászati következményei nincsenek an - tagonisztikus ellentétben az egészséges környezettel és a jogos, de mértéktartó társadalmi elvárásokkal.   Hangot adhatnak annak a meggyőződésüknek, a föld mélyének kincsei az emberiséget szolgálják és van racionális megoldás arra,  hogy a társadalom minden szereplője ezeket a javakat a köz hasznára kamatoztathassa.


A HUNGEO tíz év alatt körbeutazta különböző helyszínekkel az országot,  sőt kitekintett a Kárpát-medence több, határon kívüli történelmi városára. Pécsett is volt már 2006-ban.

Utoljára frissítve: 2017-08-17 20:03:24

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>