. Ma Izabella napja van.
Három futballpályányi napelem
2024-07-01 21:39:48
Három futballpályányi napelem

Három futballpályányi napelem

A Körber Hungária ipari napelemes rendszert telepített a tetőkre telephelyén  és hőszivattyús hűtő-fűtő technológiát vezet be egy gyártócsarnokban.

Pécs egyik legnagyobb napelemes rendszere fejleszti az  áramot az idén harminc éves Körbernél. A három focipályányi, több mint 11 ezer négyzetméter felületű naperőművet az üzemcsarnokok tetőszerkezetére telepítették.


„A környezettudatos működés és a fenntarthatóságra törekvés központi helyet foglal el a Körber üzletpolitikájában. Globális célunk, hogy 2025 végére a cégcsoport valamennyi telephelye szén-dioxid-semlegesen működjön, beleértve természetesen minket is. A többletköltséget vállalva évek óta kizárólag megújuló forrásból származó elektromos áramot vásárolunk, napkollektorokkal állítjuk elő a meleg vizet, megépítettük a régió legnagyobb villanyautó-töltőbázisát, energiahatékonysági beruházások sorát végeztük el és a vállalati bónuszcélok között kiemelt helyet kap a környezetvédelem” – foglalta össze a nagyberuházás előzményeit a cég ügyvezetője, Zalay Buda.

A Körber napelemes rendszere 4570 panelből áll, a teljesítménye 2450 kWp,  ami hozzávetőlegesen 500 átlagos méretű, családi házra szerelt napelemes rendszerrel egyenértékű. A becslések szerint az iparvállalat tekintélyes áramigényének 25-30 százalékát fedezi várhatóan  éves szinten.

Vele párhuzamosan hamarosan elkészül egy másik jelentős energetikai fejlesztése  is, aforgácsolócsarnokban hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert építenek ki. Az elhelyezett CNC gépek jelentős hulladékhőt termelnek, ami télen előnyt és fűtőanyag-megtakarítást jelent, nyáron viszont kellemetlen a nagy meleg. A nagy teljesítményű, villamos hőszivattyúk megoldást nyújtanak erre a problémára. Ezentúl a meleg hónapokban hűtött csarnokban dolgozhatnak a forgácsoló üzemben, télen pedig teljes egészében kiváltható általa a gázfűtés.

A több mint hárommillió eurós beruházással évi legalább 450 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarít meg a cég. A tervek szerint a jövő év végére a világ valamennyi Körber vállalata, így a pécsi is, karbon semlegesen fog működni.

Utoljára frissítve: 2024-07-01 21:40:11

További híreink
Varázslat és fények ünnepe
Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott Pécsre.
2024-07-09 20:42:59, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rekord létszámmal indulnak
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
2024-07-07 02:06:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
Új kezelőhelyiséget alakítottak ki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ bőrgyógyászati klinikáján.
2024-07-06 21:03:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
Bővebben >>