. Ma Izabella napja van.
Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024-06-12 20:42:56
Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be

Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be

A Körber Hungária ipari napelemes rendszert telepített pécsi gyárának tetőire és hőszivattyúshűtő-fűtő technológiát vezet be egy gyártócsarnokban.

A több mint hárommillió euróból megvalósult beruházással évi legalább 450 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, a tervek szerint a jövő év végére a világ valamennyi Körber vállalata, így a pécsi is, karbonsemlegesen működik majd.

Pécs egyik legnagyobb napelemes rendszere kezdte meg az áramtermelést az idén harminc éves Körbernél. A három focipályányi, több mint 11 ezer négyzetméter felületű naperőmű az üzemcsarnokok tetőszerkezetére került.

„A környezettudatos működés és a fenntarthatóságra törekvés központi helyet foglal el a Körber üzletpolitikájában. Globális célunk, hogy 2025 végére a cégcsoport valamennyi telephelye szén-dioxid-semlegesen működjön, beleértve természetesen minket is. A többletköltséget vállalva évek óta kizárólag megújuló forrásból származó elektromos áramot vásárolunk, napkollektorokkal állítjuk elő a meleg vizet, megépítettük a régió legnagyobb villanyautó-töltőbázisát, energiahatékonysági beruházások sorát végeztük el és a vállalati bónuszcélok között kiemelt helyet kap a környezetvédelem” – foglalta össze a nagyberuházás előzményeit Zalay Buda ügyvezető.

A Körber napelemes rendszere minden tekintetben impozáns. Az együttesen 4570 panelből álló, 2450 kWp villamos teljesítményű rendszer hozzávetőlegesen 500 átlagos méretű, családi házra szerelt napelemes rendszerrel egyenértékű. A becslések szerint az iparvállalat tekintélyes áramigényének 25-30 százalékát fedezi majd éves szinten.

Ezen felül hamarosan elkészül egy másik jelentős energetikai fejlesztés is, amelynek keretében a hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert építenek ki  a forgácsolócsarnokban. Az üzemrész CNC gépei jelentős hulladékhőt termelnek, ami télen előnyt és fűtőanyag-megtakarítást jelent, nyáron viszont sokszor elviselhetetlenné válik a hőség a csarnokban. A nagy teljesítményű, villamos hőszivattyúk azonban megoldást nyújtanak erre a problémára. Ezentúl a meleg hónapokban hűtött csarnokban dolgozhatnak a munkások  forgácsoló üzemben, télen pedig teljes egészében kiváltható általa a gázfűtés.

Utoljára frissítve: 2024-06-12 20:47:13

További híreink
Varázslat és fények ünnepe
Az ország első és továbbra is egyetlen fényfesztiválja több mint 100.000 érdeklődőt vonzott Pécsre.
2024-07-09 20:42:59, Hírek, Környezetünk Bővebben
Rekord létszámmal indulnak
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
2024-07-07 02:06:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
Új kezelőhelyiséget alakítottak ki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ bőrgyógyászati klinikáján.
2024-07-06 21:03:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
Bővebben >>