. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Három szakra közvetlen út vezethet a jól teljesítőknek
2021-08-28 20:35:32
Három szakra közvetlen út vezethet a jól teljesítőknek

Három szakra közvetlen út vezethet a jól teljesítőknek

Az új tanévtől már szorosabban működik együtt Baranya Megyei Szakképzési Centrum, a Zipernowsky Károly Műszaki Technikuma és a Pécsi Tudományegyetem.

Az ennek érdekében megkötött együttműködési megállapodás leglényegesebb eleme a szakképzés és felsőoktatás tartalmi elemeinek összehangolása, az okleveles technikus végzettséget szerző diákok továbbtanulásának elősegítése, általa a munka-erőpiaci igények még hatékonyabb kiszolgálása.Az elképzelések szerint a Műszaki és Informatikai Kar három - villamos- és gépészmérnök, mérnök informatikus - szakára a legjobb harminc okleveles technikus közvetlen felvételt nyer.

Az együttműködés első lépéseként a PTE Műszaki és Informatikai Kara a BMSZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikummal közösen kidolgozta az okleveles technikusképzés programját, ami kiterjed a kötelező tananyag mellett, az egyetem keretein belül induló képzésekben történő részvétel feltételeit, ezen felül, hogy az ilyen végzettséget szerzők mennyi többletpontot kaphatnak a középiskolából hozottakon felül. A képzéshez a személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeket a Baranya Megyei Szakképzési Centrum biztosítja.

A programban részt vevők duplán jól járhatnak, hiszen amellett, hogy szakmát szereznek, a felsőfokú oktatási intézménybe történő jelentkezésükkor már nemcsak tudásbeli előnnyel, de a tanulmányaikba  beszámítható kreditpontokat is visznek magukkal. A Pécsi Tudományegyetem célja, hogy a jövőben minél több fiatal számára - társadalmi helyzetre való tekintet nélkül - elérhetővé tegye a versenyképes ismereteket és szaktudást nyújtó felsőoktatási képzéseket.

Az együttműködés keretében közös tananyagfejlesztésre is sor kerül, e mellett az egyetem műszaki és informatikai kara és Baranya Megyei Szakképzési Centrum összehangolja pályaorientációs és szakmai oktatásszervezési tevékenységét. A közös cél, hogy a munkaerőpiac változó igényeit követve versenyképes tudáshoz juttassák a hallgatókat.

A szakképzési intézményekből a Pécsi Tudományegyetemre, különösen a Műszaki és Informatikai Karra felvett hallgatók száma jelentősnek mondható, évente mintegy ezren érkeznek ezekből. A Zipernowsky Károly Műszaki Technikumból érkezőké azonban eddig alig érte el ezen belül az egy százalékot, ezen is szeretnének a jövőben változtatni az okleveles technikus képzés elindításával.

A Pécsi Tudományegyetem középfokú oktatásban történő szerepvállalása egyre nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt években. A műszaki és Informatikai Kar folyamatosan szervez programokat a középiskolás diákoknak, online fizika és matematika kurzusokat indítanakA gyakorló intézményeken túl az egyetem komoly sikereket ért el a dunántúli egészségügyi szakképzés felzárkóztatásában, hiszen az általa fenntartott intézményben a középfokú egészségügyi szakképzésben résztvevő tanulók száma az elmúlt két évben 1154-ről 1881-re emelkedett.

Utoljára frissítve: 2021-08-28 20:36:25

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>