. Ma Szabina napja van.
Három szakra közvetlen út vezethet a jól teljesítőknek
2021-08-28 20:35:32
Három szakra közvetlen út vezethet a jól teljesítőknek

Három szakra közvetlen út vezethet a jól teljesítőknek

Az új tanévtől már szorosabban működik együtt Baranya Megyei Szakképzési Centrum, a Zipernowsky Károly Műszaki Technikuma és a Pécsi Tudományegyetem.

Az ennek érdekében megkötött együttműködési megállapodás leglényegesebb eleme a szakképzés és felsőoktatás tartalmi elemeinek összehangolása, az okleveles technikus végzettséget szerző diákok továbbtanulásának elősegítése, általa a munka-erőpiaci igények még hatékonyabb kiszolgálása.Az elképzelések szerint a Műszaki és Informatikai Kar három - villamos- és gépészmérnök, mérnök informatikus - szakára a legjobb harminc okleveles technikus közvetlen felvételt nyer.

Az együttműködés első lépéseként a PTE Műszaki és Informatikai Kara a BMSZC Zipernowsky Károly Műszaki Technikummal közösen kidolgozta az okleveles technikusképzés programját, ami kiterjed a kötelező tananyag mellett, az egyetem keretein belül induló képzésekben történő részvétel feltételeit, ezen felül, hogy az ilyen végzettséget szerzők mennyi többletpontot kaphatnak a középiskolából hozottakon felül. A képzéshez a személyi, tárgyi és pénzügyi feltételeket a Baranya Megyei Szakképzési Centrum biztosítja.

A programban részt vevők duplán jól járhatnak, hiszen amellett, hogy szakmát szereznek, a felsőfokú oktatási intézménybe történő jelentkezésükkor már nemcsak tudásbeli előnnyel, de a tanulmányaikba  beszámítható kreditpontokat is visznek magukkal. A Pécsi Tudományegyetem célja, hogy a jövőben minél több fiatal számára - társadalmi helyzetre való tekintet nélkül - elérhetővé tegye a versenyképes ismereteket és szaktudást nyújtó felsőoktatási képzéseket.

Az együttműködés keretében közös tananyagfejlesztésre is sor kerül, e mellett az egyetem műszaki és informatikai kara és Baranya Megyei Szakképzési Centrum összehangolja pályaorientációs és szakmai oktatásszervezési tevékenységét. A közös cél, hogy a munkaerőpiac változó igényeit követve versenyképes tudáshoz juttassák a hallgatókat.

A szakképzési intézményekből a Pécsi Tudományegyetemre, különösen a Műszaki és Informatikai Karra felvett hallgatók száma jelentősnek mondható, évente mintegy ezren érkeznek ezekből. A Zipernowsky Károly Műszaki Technikumból érkezőké azonban eddig alig érte el ezen belül az egy százalékot, ezen is szeretnének a jövőben változtatni az okleveles technikus képzés elindításával.

A Pécsi Tudományegyetem középfokú oktatásban történő szerepvállalása egyre nagyobb hangsúlyt kapott az elmúlt években. A műszaki és Informatikai Kar folyamatosan szervez programokat a középiskolás diákoknak, online fizika és matematika kurzusokat indítanakA gyakorló intézményeken túl az egyetem komoly sikereket ért el a dunántúli egészségügyi szakképzés felzárkóztatásában, hiszen az általa fenntartott intézményben a középfokú egészségügyi szakképzésben résztvevő tanulók száma az elmúlt két évben 1154-ről 1881-re emelkedett.

Utoljára frissítve: 2021-08-28 20:36:25

További híreink
Mobillal az eltűnő víz nyomában
A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki.
2021-10-26 21:11:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Támogatják a tehetséget
Tíz középiskolás diák nyert el támogatást Pécsi Rotary Ösztöndíj Pályázatán.
2021-10-26 20:42:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Dallamok eesszenciája
Az ünnepi programok zárásaként Pécsett október 23-án ünnepi hangversenyt tartanak a Kodály Központban Esszencia címmel.
2021-10-23 01:52:49, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak keretében a Modern Magyar Képtárban látható Pinczehelyi Sándor karantén...
Bővebben >>