. Ma Auguszta napja van.
Háromdimenziós fényalkotások a székesegyház homlokzatán
2021-09-17 02:53:54
 Háromdimenziós fényalkotások a székesegyház homlokzatán

Háromdimenziós fényalkotások a székesegyház homlokzatán

A világ legjobb fényfestői mérkőznek meg egymással, pécsi Zsolnay Fényfesztivál keretében szeptember 30. – október 3. között.

A minden évben több tízezres közönséget vonz a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestő verseny, amelynek  során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a háromdimenziós fényalkotások.

 

A pécsi Zsolnay Fényfesztivál fesztivál keretében sorra kerülő nemes vetélkedésen a tíz legjobb fényművész mutatkozik be, akik között szerepel japán, olasz, ecuadori, spanyol, francia, román, német és magyar alkotó is.

Az ország első és egyetlen fényfesztiválján, Pécs huszonhárom helyszínén lesznek láthatók fényfestések és fényinstallációk,  amelyek a Fény Útját alkotják és éjjel egy káprázatos mesevilágba vezeti a látogatókat.  New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után a Zsolnay Fényfesztiválon lesz először látható a Talking Heads (Beszélő fejek) című fényalkotás a Színház tér előtti szökőkútban! A négyezer ledből álló két emberi fej fénnyel kommunikál egymással – meghökkentő élményt nyújtva.

Idén először a belvároson kívül is lesz egy Fény Útja állomás: a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben az Általános Orvostudományi Kar új campusán (Szigeti út 12.) lesz látható egy hat méter magas fényinstalláció, amely egy neuronhálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik.  A Csontváry Múzeumban is megelevenednek az alkotások. A nézők szelet kelthetnek, ami megmozdítja A magányos cédrus ágait, életre keltve azt.

A többszörösen díjazott olasz fuse* művészeti stúdió fényalkotása a párhuzamos univerzumok örök születését és halálát ábrázolja látványos fényinstallációja révén. Bordos László Zsolt installációja a háromdimenziós Tér és az Idő meditatív megtapasztalására hívja a látogatót. Ezen kívül  lesz mágikus fénykert, sétálni lehet majd a fényszőnyegen, érintéssel vezérelheti bárki a világító mandalákat, lesz szivárvány csúszda és  „lomb koronázás” is, amivel auz érzékeltetik az alkotók, hogy miképp lehet organikusan átszőni fénnyel a természet formáit.

Nemcsak este, hanem napközben is izgalmas programok várják a látogatókat: koncertek, utcaművészeti produkciók, akrobatikus cirkuszi előadások, valamint nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, és tűzzsonglőr társulatok előadásait tekinthetik meg az érdeklődők.
 
A perui-brazil Equilibra több mint 20 országban mutatta már be előadását, amely egy szerelmi történetet feldolgozó tűzshow, kötéltánccal fűszerezve.  Papitoval, a rekeszizom-mozgató bohóccal a korábbi fényfesztiválok alkalmával már találkozhattunk, a korábbi sikerre való tekintette ezúttal társával, Pepével együtt érkezik. A Nagy-Britanniából érkező Joli Vyann társulat a cirkusz, a tánc és a színház innovatív fúzióját hozza létre előadásaiban; és bemutatkozik Pécs első varieté társulata is, a Savage Works; legújabb előadásuk, a MAZE egy útvesztőbe vezet.

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>