. Ma Márk napja van.
Hat éve indult útjára
2016-07-01 01:53:39
 Hat éve indult útjára

Hat éve indult útjára

A Magyarok Kenyere  program szervezői  idén is várják az adományokat.

Minden kezdeti várakozást felülmúlt a 2011-ben Pécsről indult Magyarok Kenyere Program, amely mostanra  országhatárokon túlnyúló, kezdeményezéssé nőtte ki magát. A hagyományokhoz híven ebben az esztendőben is  Pécs ad otthont  a Kenyérünnepnek, ahol ünnepélyes keretek között megáldják a Kárpát-medence különböző pontjairól összegyűjtött búzából készült, a magyarság összetartozását szimbolizáló kenyeret.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2011-ben karolta fel a kezdeményezést, azonban 2015 óta már stratégiai partnere is, jelentős szerepet vállalva az adományozók által felajánlott  búza összegyűjtésével azáltal, hogy a megyékben gyűjtőpontokat állítanak fel. E mellett  segítséget nyújtanak a program megszervezésében, ugyanis a köztestületnek  tagjai a búzát termesztő gazdálkodók, a malmok, a pékségek.  

 A program kedvezményezettjei idén is a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a kárpátaljai Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon, az Oltalom Karitatív Egyesület, valamint a Pécsi Jótékony Nőegylet.  Mellettük a kamara megyei szervezetei által kiválasztott segélyszervezeteknek is juttatnak az adományokból. Az elmúlt esztendőben több mint száz ilyen szervezet részesült  a felajánlásokból.

Mint  Korinek László, a Magyarok Kenyere kezdeményezés elindítója elmondta, ebben az esztendőben  szeretnék kiterjeszteni a jótékonysági programot a határon túli magyarlakta területekre is a Vajdaság után a Felvidékre és Észak-Erdélyre is . Szólt arról is,  az augusztus 20-i ünnepségek kenyereihez az alapanyagok ismét a határon túlról érkezne. A vendégkovász a felvidéki Gútáról, a só megszokott módon a székelyföldi Parajdról, valamint idén első alkalommal a vizet is, a Tisza forrásvidékéről hozzák.

A Magyarok Kenyere program támogatottsága évről évre nő. Míg az első évben  a magyarországi és határon túli magyarok lakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, 2012-ben már húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg tavaly már 440 tonna gyűlt össze.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>