. Ma Gedeon napja van.
Hat évtizede szenvedélyük a báb
2021-02-15 21:45:23
Hat évtizede szenvedélyük a báb

Hat évtizede szenvedélyük a báb

Számos meglepetéssel készül a fennállásának hatvanadik évfordulóját ünneplő Bóbita Bábszínház.

 

Ahogy minden kulturális intézmény, a pécsi Bóbita Bábszínház társulata is már nagyon várja, hogy ismét gyerekekkel teljen meg nézőtere. Nincsenek könnyű helyzetben, ugyanis kikerültek a színházi törvény normatív támogatási rendszereiből, jelenleg magánszínháznak minősülnek, pályázatokon elnyert támogatásokból, illetve az online előadásaikból befolyó bevételekből próbálnak talpon maradni. A járvány miatt tavaly március 14-től elrendelt színházbezárás következtében év végéig több mint 180 előadásuk maradt el, 40 millió forintos  hiánnyal zárták az évet. Azonban bíznak benne, hogy minél előbb újra kinyithatnak, folynak az új bemutatók próbái és folyamatosa zajlanak a jubileumi programok előkészületei.

 

Februárban online tartják meg a Farsangoló Hangoskodást, s adják át a Hang Gábor díjat. Március 19-én a Déryné Program keretében a Csongor és Tünde zártkörű bemutatójára kerül sor, március 21-én a Bábszínházi Világnapon vicces videókkal jelentkeznek, amelyek elkészítésében a társulat tagjai aktív szerepet vállalnak. Amennyire lehet, szeretnének jelen lenni a városban, például úgy, hogy különböző helyeken bábok tűnnének fel, illetve időnként váratlanul óriásbábok,  gólyalábas bábszínészek lepnék el az utcákat, tereket. A zenés vonulásokkal szeretnék eljuttatni olyanokhoz is a hírt azokhoz is, akik különböző okok miatt - például mert már nincs a családban gyermek, vagy kiesett a bábszínház, a bábművészet az életükből -, hogy létezik a városban egy, ráadásul komoly múltra, 60 évre tekintő bábszínház.

 

A terveik között szerepel, hogy a járványhelyzet feloldását követően, már tavasszal a várost, bevásárlóközpontokat óriásbábokkal elárasztani. Május 1-jén újabb bemutatóra készülnek, Madarak nyelve címmel, május 30-án részt vesznek a Zsolnay Negyedben tartandó Városi Gyermeknapon, illetve az ezt követő nyári fesztiválokon. Reményeik szerint lesz például Győrkőcfesztivál, augusztus 28-án a Szamárfül Fesztiválhoz kapcsolódva pedig megnyitják a „Bóbita 60” – évfordulóhoz kapcsolódó – kiállítást.

 

A jubileumi évad legnagyobb attrakciójaként ősszel a Pannon Filharmonikusokkal közösen viszik színpadra Kodály Zoltán Háry János című daljátékát, ami három alkalommal lesz látható. A díszbemutatóra november 26-án kerül sor a Kodály Központban. A darab alkotófolyamatába rövid videókon keresztül a nézők is bepillantást nyerhetnek.

 

Megtartják a hagyományos Szárnyas Malac napot és újdonságként december 21-22-ére azt tervezik, hogy a bábszínházat elvarázsolt palotává alakítják át játékokkal, kandallóval és látnivalókkal. A kamaraterembe a Mikulás költözik be, de lesz karácsonyi postahivatal, valamint a nagyteremben szánkópálya is várja majd a gyerekeket.

Utoljára frissítve: 2021-02-15 21:45:49

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a...
Bővebben >>