. Ma Jolán napja van.
Hat évtizedes a pécsi operajátszás
2019-10-25 21:14:59
Hat évtizedes a pécsi operajátszás

Hat évtizedes a pécsi operajátszás

Operagálával tiszteleg a Pécsi Nemzeti Színház  a pécsi operajátszás 60. évfordulója előtt.

Október 26-án ismert és közkedvelt operaáriák, duettek hangoznak el a jubileumi gálán a színház jelenlegi operáinak rendszeres szereplőitől, valamint az egykori operatagozat tagjai, vagy rendszeres vendégszereplői voltak.

Mint Gulyás Dénes, zeneigazgató elmondta, a 60 év sok is, meg kevés is, ugyanis a pécsi operatörténet messzebbre nyúlik vissza. A Hölgyfutár című lapban, az 1800-as évek végén még a XIX. század nagy szubrettje, Széppataki Róza is elismeréssel szólt a pécsi fantasztikus operaéletről.

Az opera olyan értékeket mutat fel, amelyek örökérvényűek, mint a zenéje és az irodalmi értékű librettója. Mint ahogy Faludy György és Szepes Mária Máraira hangolva című könyvében is megfogalmazza, miszerint ez a művészetek királynője, anyagba sosem költözik, láthatatlanul is láttat, a legtöbbet mondja, és úgy jut el az emberekig, hogy nem ér le a földig. Tehát az emelkedettsége nem kézzel fogható, a papírra vetett tintából előkerül a varázslat.

A gálán ismert és közkedvelt operaáriák, duettek hangzanak el, majd ezt követően opera premierre is sor kerül A Pécsi Nemzeti Színház és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koprodukciójában Akutagava elbeszélése alapján készült opera-patchwork A vihar kapujában. A hét zenei betétet zeneszerző szakos egyetemi növendék Bucz Magor, Dankó Richárd, Dobri Dániel, Hodován Milán, Lázár Dániel, Somody Áron, Varga Abigél írta. (fotó: Juhász Éva)

Utoljára frissítve: 2019-10-29 20:49:29

További híreink
Hit nélkül nem lehet
November 11-én és 12-én két estén át lesz látható a Pécsi Harmadik Színházban a Pannon Várszínház előadásában Szörényi Levente – Bródy János: Kőműves Kelemen című rock b...
2019-11-11 02:41:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Gyökeresen átalakul Európa felsőoktatása
Küszöbön a digitális oktatási forradalom, aktívan részt vesz benne a Pécsi Tudományegyetem. Elindult az Európai Egyetemek program.
2019-11-09 02:43:36, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Fél évszázados az uránvárosi modellezőpálya Pécsett
Több, mint ötven évvel ezelőtt alakult meg a Pécsi Ércbányász Modellező Klub, ami összefogta a Baranya székhelyén és annak környékén élő modellezőket.
2019-11-04 21:36:38, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vasárnap Pécsen a sportcsarnokban minden a gyermekes családokról szól.
Bővebben >>