. Ma Mátyás napja van.
Hat évtizedes a pécsi operajátszás
2019-10-25 21:14:59
Hat évtizedes a pécsi operajátszás

Hat évtizedes a pécsi operajátszás

Operagálával tiszteleg a Pécsi Nemzeti Színház  a pécsi operajátszás 60. évfordulója előtt.

Október 26-án ismert és közkedvelt operaáriák, duettek hangoznak el a jubileumi gálán a színház jelenlegi operáinak rendszeres szereplőitől, valamint az egykori operatagozat tagjai, vagy rendszeres vendégszereplői voltak.

Mint Gulyás Dénes, zeneigazgató elmondta, a 60 év sok is, meg kevés is, ugyanis a pécsi operatörténet messzebbre nyúlik vissza. A Hölgyfutár című lapban, az 1800-as évek végén még a XIX. század nagy szubrettje, Széppataki Róza is elismeréssel szólt a pécsi fantasztikus operaéletről.

Az opera olyan értékeket mutat fel, amelyek örökérvényűek, mint a zenéje és az irodalmi értékű librettója. Mint ahogy Faludy György és Szepes Mária Máraira hangolva című könyvében is megfogalmazza, miszerint ez a művészetek királynője, anyagba sosem költözik, láthatatlanul is láttat, a legtöbbet mondja, és úgy jut el az emberekig, hogy nem ér le a földig. Tehát az emelkedettsége nem kézzel fogható, a papírra vetett tintából előkerül a varázslat.

A gálán ismert és közkedvelt operaáriák, duettek hangzanak el, majd ezt követően opera premierre is sor kerül A Pécsi Nemzeti Színház és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem koprodukciójában Akutagava elbeszélése alapján készült opera-patchwork A vihar kapujában. A hét zenei betétet zeneszerző szakos egyetemi növendék Bucz Magor, Dankó Richárd, Dobri Dániel, Hodován Milán, Lázár Dániel, Somody Áron, Varga Abigél írta. (fotó: Juhász Éva)

Utoljára frissítve: 2019-10-29 20:49:29

További híreink
Digitális megoldásokra épülő európai társadalom
Az Európai Bizottság ismertette egy olyan, mindenki javát szolgáló digitális átalakulással kapcsolatos elképzeléseit és intézkedéseit, ami az európai értékek legjavát – ...
2020-02-23 20:17:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Adatok, merevlemezek tűntek el
A Pécs polgármestere által elrendelt átvilágítás ezúttal az önkormányzati sportcégnél tárt fel zavarba ejtő ügyet.
2020-02-21 21:33:46, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Pontosabb felvételek csökkentett sugárdózissal
Ultramodern digitális röntgennel végezhetik ezentúl a vizsgálatokat a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján.
2020-02-20 22:04:37, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Európai Bizottság két új kísérleti intézkedés útján ösztönzi a polgárok részvételét a kohéziós projektek h...
Bővebben >>