. Ma Auguszta napja van.
Határon átnyúló fejlesztések a gasztronómia jegyében
2018-04-29 21:18:02
Határon átnyúló fejlesztések a gasztronómia jegyében

Határon átnyúló fejlesztések a gasztronómia jegyében

Újabb turisztikai fejlesztések valósulnak meg magyar és horvát oldalon Fenntartható asztal – Kulináris hagyományok és innovációk a Baranya Zöldút mentén címmel.

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében folytatódik a Baranya Zöldút fejlesztése. A korábban sikerrel zárult IPA projekt folytatásaként valósul meg ugyanis a Fenntartható asztal – Kulináris hagyományok és innovációk a Baranya Zöldút mentén nevet viselő program két magyar és két horvát partner együttműködésével.

A pályázati úton elnyert 324.695,35 eurós uniós támogatással, 381.994,54 euróból megvalósuló projekt elsődleges célja a nemzetközi együttműködés hatékonyságának növelése, valamint a helyi értékek és örökségek felértékelődésének és felfedezésének elősegítése az ökotudatosság minél szélesebb körben történő elterjesztésével karöltve. E mellett a célok között szerepel az emberek környezettudatos és egészséges életmódra ösztönözése, a határ menti régió lakossága mellett az ide érkező turistáké is.

A program vezető kedvezményezettje a Gyeregyalog.hu Összefogás a Dél-Dunántúli Aktív- és Ökoturizmusért Közhasznú Egyesület, amelynek célja, hogy kiaknázza a hagyományos gasztronómia rejtett lehetőségeit a turisták által kevésbé látogatott településeken, a Baranya Zöldút mentén. Ennek érdekében Cserkút Község Önkormányzatával, a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetségével, Kneževi Vinogradi Járással, ezen belül annak központjával, Hercegszöllőssel közösen olyan ételekhez kötődő innovatív és piacképes termékeket kíván létrehozni, amelyek amellett, hogy a „fenntartható asztal” elemei lehetnek, szélesítik a régió turisztikai kínálatát.

Az egyesület fő tevékenységei közé tartozik, hogy a gyógy- és az ehető vadon termő növényeket, illetve az erdei és mezei gombákat újból beemelje a mindennapi gasztronómiai gyakorlatba, valamint, hogy felélessze a régmúlt ételkészítési technológiáit és újra divatba hozza az elfeledett konyhai eszközök használatát.  Az újfajta gasztronómiai megközelítést amellett, hogy fesztiválok népszerűsítik, tudományos kutatások is kísérik.

A projekt keretében turisztikai fejlesztésekre is sor kerül. A magyar oldalon, a Nyugat-Mecsek lankáin elterülő Cserkúton, egy üresen álló épületben korszerű konyhával felszerelt gasztronómiai és kulturális rendezvényházat alakítanak ki, ami elsődlegesen gasztro-kulturális rendezvényeknek ad majd helyet. Helyszínéül szolgál majd a tradicionális eszköztárat a modern technológiákkal ötvöző közös főzéseknek, gasztronómiai témájú workshopoknak és tréningeknek, közösségi rendezvényeknek.

A határon átnyúló turisztikai együttműködés keretében a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége az ökotudatosság mindennapi gondolkodásba történő átültetésében, valamint a Baranya Zöldút által nyújtott turisztikai lehetőségek népszerűsítésében, marketingjében vállal szerepet. Rendezvényeken, táborokban népszerűsíti az ökotudatos életmódot, valamint interaktív, kreatív foglalkozásokat szervez óvodásoknak, iskolásoknak. Hercegszöllős a helyi termék piac fejlesztésével, képzésekkel járul hozzá a helyi értékek presztízsének növekedéséhez, a térség turisztikai fogadó feltételeinek javításához.

Az év végén záruló projekt keretében létrejövő új, egyedi turisztikai attrakciók várhatóan több turistát vonzanak majd a térségbe, amelynek eredményeként nemcsak megnő a régió turizmusban betöltött szerepe, hanem egyben a gazdasági fellendülést is segítik.

Utoljára frissítve: 2018-04-29 21:18:45

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pluszosok Egyetemének szervezői igyekeznek hasznos ismereteket átadni a neves tudósok, közéleti személyisége...
Bővebben >>