. Ma Gedeon napja van.
Hatszáz milliós vagyoni kárt okoztak-vádat emeltek ellenük
2020-06-23 22:08:17
Hatszáz milliós vagyoni kárt okoztak-vádat emeltek ellenük

Hatszáz milliós vagyoni kárt okoztak-vádat emeltek ellenük

A Baranya Megyei Főügyészség különös jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntette miatt emelt vádat három személy ellen, akik több mint 600 millió forint kárt okoztak a pécsi buszbeszerzés kapcsán.

A vádirati tényállás szerint az egyik vádlott a pécsi önkormányzat tulajdonában álló közlekedési vállalat vezető tisztségviselője volt.
A pécsi önkormányzata 2013-ban döntött  a buszpark cseréjéről, az ehhez kapcsolódó feladatok ellátását buszos cégére bízta. A buszbeszerzésre vonatkozó döntést a részvénytársaság saját hatáskörében hozta meg.
 
A II. rendű vádlott – aki korábbi buszbeszerzés kapcsán ismerte meg az I. rendű vádlott cégvezetőt – még a közbeszerzési eljárás kiírását megelőzően tudomást szerzett  a tervezett vásárlásról, ezért felvette a kapcsolatot a cégvezető vádlottal. Időközben egy buszértékesítéssel foglalkozó cég a buszbeszerzés nyilvánosságra kerülése után tájékoztatta az önkormányzat gazdasági társaságát – így az I. rendű vádlottat is – arról, hogy nagyobb számú használt buszflottával rendelkezik. A cég tájékoztatta az önkormányzat közlekedési cégét a buszok műszaki adatairól, majd az  első. és másodrendű. vádlott a buszokat személyesen is megtekintette, illetve tárgyalt az eladóval.

Az eladó cég az árajánlatát megküldte a két vádlottnak, ami szerint a 113 busz árát az átalakítások miatt maximum 2,9 milliárd forintban határozta meg.  Ennek ellenére az I. rendű vádlott, mint az önkormányzati cég vezetője a buszok beszerzési értékét 3,5 milliárd forintban határozta meg, és ilyen tartalmú előterjesztést nyújtott be az önkormányzathoz, ez alapján írták ki a buszok beszerzésére 2015 februárjában a közbeszerzési eljárást.

A kiírásra csupán egyetlen pályázó jelentkezett, ezt a gazdasági társaságot a II. rendű vádlott képviselte, aki a pályázatban ugyanazokat a buszokat jelölte meg, mint amelyekről korábban az  I. rendű vádlottal együtt tárgyalt. A pályázatban azonban a járművek vételárát 3,5 milliárd
forintban határozta meg. Az ajánlat benyújtásakor a pályázó a buszokkal nem rendelkezett, azt a későbbiekben az önkormányzat által teljesített kifizetésekből akarta megvásárolni.

Az I. rendű vádlott, mint az önkormányzati cég vezetője, a pályázatot elfogadta és a pályázó céggel szerződést kötött annak ellenére, hogy tisztában volt azzal, hogy a buszok lényegesen alacsonyabb áron is beszerezhetőek lennének. Az önkormányzati cég a vételárat a pályázó részére átutalta. Ezt követően a II .rendű vádlott utasítása alapján a pályázó cég 1,6 millió eurót utalt  át a II. rendű vádlott számlájára, aki az összeget néhány napon belül készpénzben felvette.

A  nyertes cég a vételárból a II. rendű  vádlott utasítása alapján további 550.000 eurót utalt a III. rendű vádlott – aki az ügyletben ténylegesen egyáltalán nem vett részt – által képviselt
thaiföldi székhelyű gazdasági társaságnak.

Az  első és a másodrendű. vádlottak az ügylet során összesen 600 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzati cégnek. Az általuk elkövetett cselekmény különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás, míg a harmadrendű vádlotté a pénzmosás bűntettének a megállapítására alkalmas.

Utoljára frissítve: 2020-06-23 22:45:08

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyöntetű szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” ellen a gyógyszerész ké...
Bővebben >>