. Ma Sára napja van.
Hatvan éves a Pécsi Balett
2021-01-05 19:22:36
Hatvan éves a Pécsi Balett

Hatvan éves a Pécsi Balett

A Pécsi Nemzeti Színházban 1961. január 3-án tartotta a Pécsi Balett első bemutatóját Balettest 1961 címmel.


Eck Imre három koreográfiájával mutatkozott be akkor a társulat: Az iszonyat balladája Szokolay Sándor, a Változatok egy találkozásra Vujicsics Tihamér, a Concerto a szivárvány színeire Hidas Frigyes zenéjére készült.


Az Esti Pécsi Naplóban így írt Bertha Bulcsú 1961. január 5-én a bemutatóról: "Tegnap este, több hónapos készülődés után bemutatkozott Eck Imre balettegyüttese. Az első képeknek döbbenetes hatása volt, Szokolay Sándor első akkordjai, a három Csukaszürke mozgása meghatározta az új magyar balett tartalmát, eszmeiségét, művészi színvonalát. Pillanatok alatt megteremtették a bemutató, de egyben a korszerű balett légkörét is. Eck Imre koreográfiája nem a látványt helyezte előtérbe, hanem a gondolati tartalmat. (...) Kiemelkedő volt Bretus Mária, Eck Imre, Tóth Sándor és Árva Eszter szereplése. Igazán nagy tehetségnek Bretus Mária és Tóth Sándor ígérkezik, akik nemcsak mozgásukkal, hanem arcjátékukkal is sokat ki tudtak fejezni. De emlékezetes marad Fodor Antal, Fülöp Zoltán, Esztergályos Cecília, Veöreös Boldizsár és Uhrik Dóra szereplése is. A korszerű balett sikert aratott Pécsett."


A jelenlegi társulat szeretettel és tisztelettel ápolja az elmúlt  hat évtized hagyatékát, szívükben őrzik az egykori tagok, alkotók, közreműködők, valamint az elhunytak emlékét. Régóta készülnek a jubileumi évre. A járványhelyzet viszontagságaival dacolva, folyamatosan újraterveznek, hogy a Pécsi Balett nevéhez méltó módon ünnepeljék meg e korszakalkotó együttes születésének évfordulóját és az elmúlt 60 év sikereit, történelmüket. Magyarország tánctörténetének mérföldköve volt a Pécsi Balett megalakulása. A tánc a pillanat művészete, ezért különösen nagy boldogság, hogy immár 60 éve prosperál hazánk első modern balett együttese. Tánctörténeti érdekesség Uhrik Teodóra pályája, aki alapító tagként, jelenleg ügyvezetőként - mint egy szimbolikus híd - összeköti a múltat a jelennel.


A Nemzeti Kulturális Alap és az EMMI támogatásával 2021 tavaszára, e jeles jubileum megünneplésére számos programmal készül a Pécsi Balett. Március végén gálaest keretében mutatják be Az iszonyat balladáját, teljesen új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával. Az est második részében vetítik le először a Több mint balett című filmet, amelyet a Pécsi Balettről készített a Filming in Pécs csapata.

Ugyancsak pécsi művészek bevonásával készül egy jubileumi kiadvány, továbbá tervben van egy nagyszabású bemutató Vasarely címmel,  ami a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Müpa szervezésében valósul meg. Ősszel a 15. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében lesz látható az Ádám és Éva című balett, amelyet Vincze Balázs az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, jelenlegi művészeti vezetője  jelentős szerepet vállal  a jubileumi év produkcióinak színre vitelében rendezőként, illetve rendező-koreográfusként.


Optimális esetben a régi tagokkal és a pécsi táncrajongókkal együtt ünnepelheti meg a társulat a jeles évfordulót a Pécsi Nemzeti Színházban és a Müpában. Ha a járványhelyzet ezt mégsem nem engedi, akkor online,  valamint ősszel kerül sor a programokra. Ígérik, semmi sem marad el, mert ünnepi pillanatokra most különösen nagy szüksége van mindenkinek.

(fotó: Pécsi Balett)

Utoljára frissítve: 2021-01-05 19:27:47

További híreink
Új európai Bauhaus
Az Európai Bizottság elindítja az új európai Bauhaus környezetvédelmi, gazdasági és kulturális kezdeményezés tervezési szakaszát.
2021-01-18 20:05:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
A jövő tanévtől egészségügyi mérnököket is képeznek Pécsett
Mesterséges intelligenciával vezérelt protézis – a jövő tudományát hamarosan a Pécsi Tudományegyetem műszaki karán is oktatják.
2021-01-15 19:32:27, Hírek, Környezetünk Bővebben
Dimenzióugrás az építészetben
Az építőipar robbanásszerű digitalizációja zajlik: a virtuális térben zajló folyamatoptimalizálás átalakítja az ágazatot.
2021-01-14 20:25:24, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rendőrök elfogták azt a férfit, aki szilveszterkor nem engedte haza korábbi barátnőjét, órákig tartotta fogv...
Bővebben >>