. Ma György napja van.
Házi kedvenceinket is fenyegeti a hőguta
2017-06-27 02:59:15
Házi kedvenceinket is  fenyegeti a hőguta

Házi kedvenceinket is fenyegeti a hőguta

Rövid időn belül hőgutát kaphatnak a 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a házi kedvencek is, ami hosszú távon a pusztulásukhoz vezethet.

Az állatvédők gyakran találkoznak a lakosság által rövid láncra kikötött, árnyéktól mentes helyen, megfelelő mennyiségű - friss ivóvíz nélkül tartott kutyákkal. A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés.

Seres Zoltán, egyesületi elnök szerint gyakran felejtik a kertben, az udvaron egy – két napig, vagy  akár tovább is emberek házi kedvenceiket, előfordul az is, hogy élelem – ivóvíz nélkül. Szólt arról is, hogy például egy kutya önszántából soha nem megy a tűző napra nagy kánikulában. Amennyiben mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hő-vesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület azt tanácsolja a gazdáknak, hogy  a kutyákkal nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, azonban ezeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük. Fontos, hogy  mindig legyen számukra egy hűvös hely, ahova a napsugárzás elől elbújhatnak, e mellett az ételük mellé naponta többször friss ivóvizet is kapjanak. Nagyon fontos, hogy nagy hőségben a házi kedvencet ne hagyják egyedül az autóban - még nyitott ablaknál se -, hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

Ha mégis megtörténik a baj és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás, vagy akár hőguta is. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>