. Ma Vince napja van.
Hegyleve Zalától Tokajig
2020-03-08 02:50:03
Hegyleve Zalától Tokajig

Hegyleve Zalától Tokajig

Összesen 555 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a Siófokon megrendezett  XIX. Országos Syngenta Borversenyre, a legtöbb nevezés a kunsági, a tokaji, a villányi és a szekszárdi borvidékről.

Magas színvonalú versenyen minőségi borokkal találkozhattak a zsűri tagja, a nevezők között gyak-ran tényleg csak apró nüanszok döntöttek - hangsúlyozta a verseny díjátadó rendezvényén Nyitrai-né dr. Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke.


Mint elmondta, az idei borversenyen nagyon jól szerepeltek a könnyed, fehér, reduktív, illatos bo-rok, például az Irsai Olivér és a Sauvignon Blanc, de szép Olaszrizlingekkel, Chardonnay borokkal is találkoztak a bírálat során.  Kitért arra is, hogy a  rozé idén színanyagban nagyon gazdag volt, voltak mélyebb színárnyalatú borok. A frissesség, a gyümölcsös karakter méltán teszi a magyar borászat erősségévé. Szólt arról is, hogy az elmúlt években kiváló vörösborok készültek, e mellett a 2019-es Merlot és Kékfrankost is szép számmal  neveztek be a borászok. A tokaji boroknál a hungarikumnak számító Aszú mellett a Furmintok és Hárslevelűek is magas minőséget képviseltek.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyre érkező borok közül 307-hez a tavalyi szezonban szüretelték a szőlőt, ami az időjárási viszonyok miatt nehéz évnek számít, ennek ellenére  már most látszik, hogy kiváló borok születtek, az évjáratra érdemes lesz figyelniük a borbarátoknak. Ezt bizonyítja, hogy az idei borversenyen összesen 44 arany, 1 nagyarany és 2 SynVino elismerést kaptak a 2019-es borok.

Az elmúlt esztendő emlékezetes marad a szőlő növényvédelmével foglalkozó szakemberek számá-ra, talán egy kis párhuzamosságot is felfedezhetünk az évtizedet nyitó 2010-es évvel, ugyanis tavaly szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni az ültetvényeket - emelte ki Varga Zol-tán, a Syngenta szőlő kampánymenedzsere.

A zsűri döntése alapján idén a legjobbak járó SynVino-díjat a Csubák Családi pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta a borverseny siófoki díjátadó gáláján. Nagyarany elismerést vehetett a Royal Tokaji Borászati Zrt., a Csubák Családi pincészet egy-egy, valamint a Babits Borászati Kft. két boráért. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.

További híreink
Az időjárás márciusi játéka
Március közepén kellemes tavaszias meleg jellemezte hazánk időjárást.
2020-04-04 20:57:58, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Bázisintézmény lett a Gandhi
Az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett a pécsi Gandhi Gimnázium.
2020-04-01 18:04:39, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
Kijárási korlátozást vezetnek be szombattól az ország egész területén.
2020-03-27 20:44:35, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy hét múlva megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok.
Bővebben >>