. Ma Gedeon napja van.
Hegyleve Zalától Tokajig
2020-03-08 02:50:03
Hegyleve Zalától Tokajig

Hegyleve Zalától Tokajig

Összesen 555 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a Siófokon megrendezett  XIX. Országos Syngenta Borversenyre, a legtöbb nevezés a kunsági, a tokaji, a villányi és a szekszárdi borvidékről.

Magas színvonalú versenyen minőségi borokkal találkozhattak a zsűri tagja, a nevezők között gyak-ran tényleg csak apró nüanszok döntöttek - hangsúlyozta a verseny díjátadó rendezvényén Nyitrai-né dr. Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke.


Mint elmondta, az idei borversenyen nagyon jól szerepeltek a könnyed, fehér, reduktív, illatos bo-rok, például az Irsai Olivér és a Sauvignon Blanc, de szép Olaszrizlingekkel, Chardonnay borokkal is találkoztak a bírálat során.  Kitért arra is, hogy a  rozé idén színanyagban nagyon gazdag volt, voltak mélyebb színárnyalatú borok. A frissesség, a gyümölcsös karakter méltán teszi a magyar borászat erősségévé. Szólt arról is, hogy az elmúlt években kiváló vörösborok készültek, e mellett a 2019-es Merlot és Kékfrankost is szép számmal  neveztek be a borászok. A tokaji boroknál a hungarikumnak számító Aszú mellett a Furmintok és Hárslevelűek is magas minőséget képviseltek.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyre érkező borok közül 307-hez a tavalyi szezonban szüretelték a szőlőt, ami az időjárási viszonyok miatt nehéz évnek számít, ennek ellenére  már most látszik, hogy kiváló borok születtek, az évjáratra érdemes lesz figyelniük a borbarátoknak. Ezt bizonyítja, hogy az idei borversenyen összesen 44 arany, 1 nagyarany és 2 SynVino elismerést kaptak a 2019-es borok.

Az elmúlt esztendő emlékezetes marad a szőlő növényvédelmével foglalkozó szakemberek számá-ra, talán egy kis párhuzamosságot is felfedezhetünk az évtizedet nyitó 2010-es évvel, ugyanis tavaly szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni az ültetvényeket - emelte ki Varga Zol-tán, a Syngenta szőlő kampánymenedzsere.

A zsűri döntése alapján idén a legjobbak járó SynVino-díjat a Csubák Családi pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta a borverseny siófoki díjátadó gáláján. Nagyarany elismerést vehetett a Royal Tokaji Borászati Zrt., a Csubák Családi pincészet egy-egy, valamint a Babits Borászati Kft. két boráért. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>