. Ma Csongor napja van.
Hét és fél év fegyházban
2014-04-29 22:43:36
Hét és fél év fegyházban

Hét és fél év fegyházban

A Pécsi Ítélőtábla másodfokon jogerősen hét és fél évre ítélte a görcsönyi takarékszövetkezet kirablása  miatt D. Zoltán pécsi rendőrtisztet.
 
A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa megalapozottnak találta az ügyben első fokon eljáró Pécsi Törvényszék döntését, és a férfit fegyveresen elkövetett rablásban mondta ki bűnösnek. Az ítélőtábla a kiszabott szabadságvesztést azonban a tett súlyának és a vádlott foglalkozásának ismeretében enyhének találta, ezért annak időtartamát egy évvel megemelte. Az indoklás szerint,legalább a középmértéket jelentő hét és fél év szabadságvesztés kiszabása indokolt, ugyanis a bűncselekményt egy olyan személy követte e, akinek az alapvető feladata a bűnözés megelőzése és felderítése volt.

D. Zoltán, a rendőrség belső elhárításának munkatársa 2010. május 18-án szolgálati autóval a pénzintézethez hajtott, és szolgálati pisztolyával fenyegetőzve 258.000 forintot zsákmányolt.  A döntés kihirdetését megelőzően a bíróság helyszíni bizonyítási kísérletet folytatott le, ami során bejárták azt az útvonalat, amelyet a magát mindvégig ártatlannak mondó vádlott állítása szerint  végigjárt a bűncselekmény időpontjában.

 

A bejárás megcáfolta D. Zoltán védekezését, az út ugyanis tovább tartott, mint azt a vádlott állította.
Mindezek mellett a bíróság egy eddig a bizonyítékok körében fel nem sorakoztatott videó-felvételt is a tárgyalás anyagává tett. Az egyik cég ipari kamerája  ugyanis rögzítette a vádlott kocsiját a Görcsönybe vezető úton. A vádlott férfi állításával szemben aznap járt a rablás helyszínén.

A Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla is közvetett bizonyítékok alapján  találta bűnösnek  D. Zoltánt, a bírák úgy találták, azok olyan zárt logikai láncot alkotnak, amelyek alapján egyértelműen a rendőr őrnagy bűnösségére lehet következtetni.

A vádlott szolgálati autója járt a pénzintézetnél. Az épület ügyfélterében az általa aznap viselt cipőhöz hasonló talpnyomot rögzítettek. A szolgálati fegyvere hasonlított a rablóéra. Ruházata, külseje alapján őt nevezte meg lehetséges elkövetőként a fiók alkalmazottja. E mellett két kamera által rögzített felvétel időpontja között - egy benzinkútnál sört, egy áruházban pedig cigarettát vett - eltelt annyi idő, amennyi elég volt a rablás elkövetéséhez.

A bűnösségét következetesen tagadó vádlott védekezését a bíróság szerint semmi sem támasztja alá. Nincs adat arra, hogy a rablás idején azért voltak kikapcsolva a mobiltelefonjai, mert egy informátorral találkozott - akinek a kilétét egyébként nem fedte fel, holott a titkolózásra semmi sem kötelezte. Nincs bizonyíték arra sem, hogy szenvedélyes gombász lévén elment volna egy gombaszedő helyre. Ugyanakkor mintegy 400 ezer forint adósságot halmozott fel, és esedékessé vált több mint 100 ezer forintos adóhátralékának befizetése.

A törvényszék és a táblabíróság új eljárásban ítélte el Dömös Zoltánt. A férfit bizonyítottság hiányában korábban felmentették, a Pécsi Ítélőtábla azonban új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, mert a határozatot megalapozatlannak találta, azzal, hogy a bíróság a tényállást nem derítette fel teljes egészében, és indoklási kötelezettségének sem tett maradéktalanul eleget.

Utoljára frissítve: 2014-04-29 22:47:39

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>